Кои са оръжията, които Украйна иска, но вероятно няма да получи?

Разполагането на някои от тях би значело включване на трети страни в конфликта
6 юли 2022 21:30, Нели Христова
195
Кои са оръжията, които Украйна иска, но вероятно няма да получи?
Снимка: БГНЕС

Западът е твърдо решен да помогне на Украйна, доколкото е необходимо, за да победи руския нашественик, но никога до степен, в която да се окаже съвоюваща страна срещу Москва и да се стигне до ескалация на по-широка или глобална война. Има оръжия, които НАТО и неговите партньори никога няма да дадат в ръцете на Киев.

Украинският президент Володимир Зеленски продължава да настоява, че армията му се нуждае от повече, по-модерни и по-мощни оръжия. В момента по-леките оръжия останаха на заден план, а според Украйна на нея ѝ е необходима огнева мощ и най-вече мощни противоракетни системи с голям обсег. И тук Западът може да помогне само наполовина, пише в днешния си брой испанския „La Vanguardia”.

Най-мощната, точна и доказана американска ракетна система са пусковите установки "Пейтриът", които бяха разположени и използвани от САЩ в Ирак и станаха обичайна част от военните хроники.

Една толкова мощна платформа с голям обсег на действие като „Пейтриът” би дала на украинските сили огромно предимство пред руските, посочва изданието.

Но "Пейтриът" няма да достигнат до украинска земя по две основни причини: На първо място, има други оръжия от други страни на произход, които могат да се обединят, а на второ, да не се провокира прекалено много Русия.

Противоракетната система, която предотврати нападения срещу Израел или позиции на САЩ по време на двете войни в Персийския залив, изисква високоспециализиран персонал и при сегашните обстоятелства би наложила разполагането на американски войници на украинска територия.

Евентуалното разполагане на „Пейтриът” ще бъде възприето от Москва като пряко участие на САЩ във войната, дори и там да не стъпи нито един американски войник.

Исканията на Киев се засилват, тъй като Русия концентрира огневата си мощ в Донбас.

"Нуждаем се от съвременни противоракетни системи, които да отбиват атаките на руските снаряди", заяви украинският президент, който призна, че въоръжените му сили не могат да им противодействат с наличните си системи за реагиране.

По време на видеообръщение към парламента в Йерусалим през март Зеленски поиска от Израел да предостави на Украйна системата "Железен купол" (Iron Dome), но без резултат. Засега израелската позиция е да увеличи хуманитарната помощ, но не и да се намесва в конфликта, като изпраща системи за противовъздушна отбрана, модерни оръжия или каквито и да било системи за нападение.

Западът като цяло се стреми да поддържа баланс между необходимостта да помогне на Украйна и да не дразни прекалено много Русия, а това често се изразява в трансфери на оръжия, които отнемат твърде много време или изобщо не пристигат. Съединените щати и Германия са двете държави, които много добре илюстрират тази ситуация, и в двата случая, когато става дума за модерни противоракетни системи.

Съединените щати най-накрая изпратиха в Украйна неразкрит брой модерни артилерийски системи „Himars” със среден обсег на действие. Те унищожават цели с висока точност на максимален обсег от около 300 км. Това е по-качествена ракетна установка от сравнимите руски модели и ще даде известно предимство на украинската страна, която иска да противодейства на почти безкрайните запаси от руски артилерийски боеприпаси.

Германия също прояви колебание и отложи възможно най-дълго доставката на противоракетни системи, които Зеленски изрично поиска от канцлера Олаф Шолц. Основният фокус на Германия е върху отбранителните оръжия, но въпреки това Берлин даде зелена светлина за изпращането на четири ракетни системи Mars II с обсег на действие около 80 километра, както и няколко единици IRIS-T - най-добрата система за противовъздушна отбрана.

Общият ангажимент, който Западът настоя да получи от Украйна, е, модерните ракетни батареи, доставени като помощ, да не бъдат използвани срещу руска територия. Това не означава, че силите на Киев ще използват собствения си арсенал, за да извършат нападения срещу цели на руска територия.

Независимо от това каква международна помощ ще получи, малко вероятно е Украйна да получи модерни бойни самолети - това беше изключено в началото на войната, с изключение на модели от бившия СССР, с които все още разполагат съюзническите държави. Киев няма да разполага и с някои разузнавателни системи като безпилотните самолети „Predator” или „Global Hawk”. Украинските сили ще трябва да продължат да разчитат на западното разузнаване да им предава координатите, които ще им позволят да изберат подходящи цели, но ще ги обстрелват единствено с оръжията, с които разполагат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
1
 
1
 
! Отговори
НОВАТА БОМБА : преди 1 година
МЕДИЦИНСКИ ПАКЕТИ С ЧИСТ ЕТИЛОВ АЛКОХОЛ И БАНКИ ОТ 40% р-р НА ГЛЮКОЗА ЗА РУСКИТЕ "ОСВОБОДИТЕЛИ" С МАЛКО КОПЮРИ НА РУСКИ РУБЛИ --И ВОЙНАТА ЩЕ ПРИДОБИЕ ЕФЕКТИВЕН ОБРАТ!...ОПИТАЙТЕ И ЩЕ СЕ УБЕДИТЕ!
164
4
 
0
 
! Отговори
Руснака преди 1 година
До Стига вече-144год руско робство. Ти какво знаеш за робстовот бе челяк? Айде приемай исляма и отивай да при имама, че ми писна да ви слушам подсмърчането
163
4
 
2
 
! Отговори
Чернишевски: преди 1 година
"мизерна нация (рашките) нация на роби от горе до долу все роби. Робите мразят най-много свободните хора и тези които се борят за свободата си, така както евнусите мразят истинските мъже! Украинците са свободни и ще останат свободни! Но русоробите искат от украинците да се предадат на руснаците за да станат роби като тях. Ама няма да стане! Затова руските роби изпитват дива омраза към украинците заради смелостта им да се борят за свободата си и защото отказват да бъдат руски роби! Слава Украйна
162
2
 
2
 
! Отговори
СОЦИАЛЕН ПАТОЛОГ преди 1 година
Западът е решил: Отстъпят ли Славянск и Краматорск, смелите украинци няма да получат вече нищо, освен памперси.
161
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на кого дават отчет рашките какво ще правят на нас ли ?
160
1
 
2
 
! Отговори
toti преди 1 година
Ако Зеленски не е разбрал,то на всички е ясно ,че помоща от запада е ялова и не си струват жертвите да се умножават заради ,,голия''патриотизъм!!!По добре да КАПИТОЛИРА и се сложи край на тая заблуда и да се установи НОВА ГРАНИЦА и започне въстановяване на разрушените територии от двете страни!!! ЗАПОМНЕТЕ УКРАЙНА !!!
159
7
 
3
 
! Отговори
Стига вече: преди 1 година
144 години руско робство! Затова сме най-бедната държава в ЕС, защото още сме под руско робство! Не можахме да случим на поробители! Каквито поробителите - такива и робите!
158
8
 
1
 
! Отговори
Чехов: преди 1 година
"руският човек е голяма св _ ня. Ако попитате защо не яде месо и риба, тогава той се оправдава с липсата на внос, средства за комуникация и т. н. а междувременно ВОДКА има и в най-отдалечените села и в каквото желаете" хихихи
157
6
 
2
 
! Отговори
Митрополит Иларион: преди 1 година
"в нашия (руски) национален характер преобладават...безобразиетo, кръвожадността, дивачеството и ПИЯНСТВОТО" хихихи
156
8
 
3
 
! Отговори
Николай Карамзин: преди 1 година
"Ако заспя и се събудя след сто години и ме попитат какво се случва в русия сега, ще отговоря без да мисля - пият и крадат" хихихи
155
5
 
5
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 година
Руснака на ядрено оръжие може и да устои ---но, на алкохолен пир с мезе ---ЕДВА ЛИ...!
154
6
 
4
 
! Отговори
НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ: преди 1 година
Атакувайте руските позиции с етилов алкохол ,малко мезета и копюри на руски рубли и ефекта за Русия ще е като удар с ЯДРЕНА БОМБА ...ха,ха,хаааааааа....БЕДНИТЕ, АЛКОХОЛИЗИРАНИ И ЗЛОБНИ ООРКИ ЩЕ ОМЕКНАТ , КАТО БАБЕШКИ ДУПЕТА.
153
6
 
3
 
! Отговори
ЕДИН СЪВЕТ: преди 1 година
Пратете само 2-3-композиции с бутилиран алкохол за руско-украинския фронт или само етилов алкохол с 60% р-р от гликоза за да си правят руснаците сами водка и ТОВА ЩЕ Е НАЙ-ЕФИКАСНОТО ОРЪЖИЕ ПРОТИВ ПРИМИТИВИТЕ НА ПУТИН --ДАЛЕЧ ПО-ДОБРО ОТ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ.....БЪДЕТЕ АБСОЛЮТНО СИГУРНИ --- ОСОБЕННО АКО ИМ РАЗХВЪРЛЯТЕ И МАЛКО КОПЮРИ НА РУСКИ РУБЛИ , ЗАЩОТО РУСКИТЕ ВОЙНИЧЕТА СА БЕДНИ И ЗАТОВА СА ВЛЕЗЛИ В АРМИЯТА....И ТАКА , ВОЙНАТА БЪРЗО ЩЕ ПРИКЛЮЧИ!!!!
152
7
 
3
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
Украйна трябва да има ядрено оръжие..
151
8
 
6
 
! Отговори
До: дядо Иван преди 1 година
Стига си лъгал че си ни освободил! Не нас си дошъл да освобождаваш, а да завладееш Босфора! Руския цар Александър II няма капчица руска кръв. Просто немецът се е опитал да ни направи руска губерния! По Сан-Стефанския договор Турция трябвало да изплати репарации на русия! Кой знае защо България била принудена да изплати част от сумата която Турция трябвало да заплати. България изплаща на русия 27 милиона златни лева. Пито-платено и кой от къде е! Вече нищо не ти дължим!
150
11
 
3
 
! Отговори
Гноен цирей преди 1 година
От русия като от гноен цирей изтича само зло - диктатори, войни, разрушения, геноцид, тирания, робство, мизерия, нищета, тероризъм! русия е откраднала всичко добро от Запада! Тази безплодна руска нация не е способна да произведе сама дори един чайник! Да сте чули за руска марка компютър? От русия не е произлязло нищо полезно което да допринесе за напредъка на човечеството, само разруха, метежи, кървави тирани! Да изтискаме отвратителната гной на терористичния цирей - русия!
149
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ти като си чел Богев как опълчение от 1000 човека изпозастреляно за 1 седмица се преборва с империя? Наистина ли си вярваш, че някакви 1000 хайдута са способни да се преборят с Османската империя, която по онова време (че и до днес) е съюзник с Австро-Унгария и Германия? Пък и въобще да не те питам кой въоръжава велищото българско опълчение от 700 човека, че пак ще ровиш в гугъл 5 часа и ще пишеш "Раковски оръжие" "Левски оръжие" и ще се правиш на професор 2 седмици.
148
8
 
6
 
! Отговори
Никога руско иго преди 1 година
русия е причинявала на другите народи само зло - кръвопролития, войни, робство, тирания, геноцид, бедност, тероризъм, баратоубийства! Самите руснаци също никога не са живели добре затова разрушават държавите които не искат да живеят с тях и като тях! Няма народ който е видял добро от руснаците! Само българите боготворят своите руски поробители, на които сме роби и до днес! Затова българите сме най-бедната държава в ЕС. Каквито поробителите - такива и робите!
147
6
 
5
 
! Отговори
Ботев: преди 1 година
"руссия, тая мнима защитница на славянството, тя употребява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българите" (Вестник "Знаме" 1875 г. брой 13). В случай че безродните русофилски *** _ ве не са чели Ботев, защото те нямат време да четат българските възрожденски писатели, понеже са много заети да възхваляват дегенерата Путин дето целува момченцата по коремчетата, и неговите фашистки убийци които по цял ден извършват геноцид и военни престъпления срещу цивилни украинци!
146
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 160 - освен това дори и в навечерието на Русщо-Турската война от бържарска страна има не повече от 8000 доброволци. Знаеш ли колко човека са 8000 доброволци в област населявана от 2 милиона души? Ще ти кажа колко са - бунт на 12 села. Франция, Русия и Англия създават българската идентичност и история такава каквато я виждаш днес. Ако следвахме договора от 1848ма със Сърбите сега щяхме да сме доминант на Балканите и част от Югославската федерация, а не колония на Турция, САЩ и Германия.