Зеленски и Кличко с взаимни обвинения един към друг за жертви в Киев

Затворено убежище даде три жертви
2 юни 2023 18:44, Нели Христова
81
Зеленски и Кличко с взаимни обвинения един към друг за жертви в Киев
Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини кмета на Киев Виталий Кличко и други градски лидери в небрежност след доклади на очевидци, че цивилни са загинали в столицата по-рано тази седмица, защото едно от бомбоубежищата не е било отворено навреме.

Трима бяха убити, включително деветгодишно дете и майка му, от падащи отломки от ракети в малките часове в четвъртък, докато чакали напразно. Кметът на града отговори в петък, че отговорността за трагедията пред убежището трябва да бъде споделена между всички.

"Задължение на местните власти, много специфично задължение, е да гарантират, че убежиката са налични и достъпни денонощно", каза Зеленски и добави: "Болезнено е да се види небрежността на това задължение. Болезнено е да гледаш жертви."

Ярослав, съпругът на третата загинала жена - Наталия, каза на украинската обществена телевизия, че вратата на убежището в североизточния район Деснянски на града, е останала затворена след прозвучаването на алармата. "Хората чукаха, чукаха много дълго време. Имаше жени, деца, но никой не отвори", каза той.

Дъщеря им, добави Ярослав, в резултат на това трябваше да стане свидетел на смъртта на майка си "със собствените си очи". Други местни жители подкрепиха твърденията му, като казаха, че отговорният пазач не е успял да отвори вратата в краткия период между задействането на алармата и падането на отломките на земята.

Зеленски не посочи директно Кличко, кмета на града или който и да е друг служител, но акцентът му върху местните власти даде да се разбере, че той смята, че отговорността за трагичния провал е в столичните власти.

Почти всяка вечер Киев е обект на руски ракетни атаки и атаки с дронове от края на април, като жителите му често се събуждат около 2 часа сутринта и са принудени да решават дали да се скрият у дома или да се втурнат към бомбоубежища. Всяка от последните шест нощи е имало въздушно нападение, въпреки че в петък няма убити или ранени.

Кличко обаче отвърна на удара в петък, публикувайки изявление, в което се оплака, че бюджетът за противовъздушните убежища в Киев е трябвало да изтече в края на юни и че служителите на градските райони са назначени директно от Зеленски, девет от 10 от които бяха членове на политическата партия на президента.

"Тук става дума за солидарна и справедлива отговорност", каза кметът. Кличко, който посети мястото на катастрофата в четвъртък, каза, че ще се проведат разследвания и полицията ще патрулира в града, за да гарантира, че приютите са отворени. Полицията също разследва обстоятелствата около смъртните случаи в четвъртък вечерта, съобщиха от вътрешното министерство.

Говорител на началника на военната администрация на града, назначеният от Зеленски генерал-полковник Сергей Попко, каза пред Kyiv Post в четвъртък, че някои хора може да са успели да стигнат до убежището, където тримата са загинали.

"Съпругът на починалата жена каза, че са се опитали да влязат в това убежище, но то е било затворено. Но според служителя на Държавната служба за извънредни ситуации, който е бил на място, след експлозията спасителите са започнали да изваждат хората от укритието. Тоест някои хора са успели да влязат там" каза говорителят.

Ярослав обаче каза, че хората чукат по вратите на клиниката, но не могат да събудят охраната. Хората се страхуваха, че бомбардировката, атака с крилати и балистични ракети, може да продължи цяла нощ и искаха безопасност, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Един толко познат хитлеристки поздрав?
60
0
 
12
 
! Отговори
окъкан натовец преди 10 месеца
Опа, започва се борбата за мръвката..... или оглозгания кокъл :))) Витали готви грандиозен нок аут за бившия си брат и съюзник Зеленчу обръщайки нещата и обвинявайки зеленчука в некомпетентност отговорна за инвазията. Това говори само едно, нещата вървят към логичния им край.... край на украйна като нация и борба за трохите изпаднали от Руската уста бухахахаха
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най-добре е Кличко да го нокаутира тоя вреден джуджо.
58
2
 
16
 
! Отговори
А шоколадовият преди 10 месеца
Император Потрошенко потрива доволно кървави ръчички и си брои милиарди... Основният виновник за войната! Но ще има възмездие, Господ само забавя!
57
1
 
14
 
! Отговори
Посолството преди 10 месеца
Не е така винаги е виновен Путин
56
1
 
2
 
! Отговори
хичо преди 10 месеца
Да,гледал съм го....Кори Сандърс го убиха в някакъв бар...Кораво момче...
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Според мен спорът трябва да се разреши на ринга.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хичо, другия зловещ сблъсък на Виталий беше мачът на отмъщението срещу Кори Сандърс. Предната година Кори Сандър нокаутира брат му Владимир Кличко и Виталий Кличко на следващата година направи с Кори Сандърс един от най-зловещите мачове в историята на бокса. И след това Виталий Кличко каза: Това беше най-трудният ми мач в кариерата.
53
2
 
4
 
! Отговори
XИЧО преди 10 месеца
До Анонимен....Да,гледал съм го в ютуб....Велики спортисти...
52
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На 1-ви юни украинците са изстреляли 850 снаряда по руския град Шебекино , на 40 км от границата. Засегнати са хлебозавод, други предприятия, общежитие, детски заведения и т.н. вкл. много жилищни сгради.
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 47 ХИЧО Една загуба има най-великия за мен Виталий Кличко поради контузия в ръката и се отказа по време на мача срещу някакъв анонимник, а втората му загуба не бих я нарекал заради контузия срещу Ленъкс Люис, а защото не можаха да спрат кръвта от аркадата над лявото му око и съдията прекрати мача. Иначе Виталий дотогава водеше по точки на Ленъкс и беше готов да си загуби окото , но да убие Ленъкс. Побесня след като съдията прекрати мача, а публиката аплодираше Виталий като моралния победител.
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Според шефа на МВР на Украйна Игор Клименко в мимента в гражданите на Украйна има регистрирано 1, 2 МИЛИОНА единици огнестрелно оръжие. Очаква се след завършване на военните действия оръжието в населението да е около 3 МИЛИОНА. Това е информация за сведение на поддръжниците за изпращане на въоръжение за Украйна. Голяма част от оръжието се пласора чрез бившия президент Порошенко за тероризъм в други страни. Минава и през България. Например в "бъчви с масло"....
49
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Наближава момента, когато светът ще спре да се интересува от Украйна. Хората по света имат други грижи. Техните правителства също. Там е в руини. Ще ги забравят. Това е живота.
48
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Деморализацията става пълзяща. Нямат ток, вода, живеят в постоянен страх и несигурност. Дори не знаят за какво се бият... За Зеленски ли, за Коломойски или другите олигарси, за ЕС, за САЩ? Този въпрос витае с все по-голяма сила. Защо се бият? И къде е краят на всичко това? Ще имат ли край?
47
1
 
16
 
! Отговори
Загинали преди 10 месеца
от падащи отломки от ракети ..защо ги свалят тея ракети изобщо, само ебиват цивилни отломките?! Да ги оставят са ударят военните цели за които са насочени!
46
1
 
15
 
! Отговори
Зеленски още не е преди 10 месеца
Признал, че Бахмут е паднал!
45
17
 
5
 
! Отговори
До 42 преди 10 месеца
Путин е 170 см само на табуретка, с вдигнати ръце ;д
44
27
 
6
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
Тараканите се подмокрят от радост, че Зеленски и Кличко са се скарали, защото руска ракета убила майка с дете! Путинофил отдавна е трайно психическо отклонение!
43
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нещо спряха новините от Украйна,пък и Зеления едвам се появява,преди сутрин ,обед и вечер му гледахме мазната физиономия...
42
2
 
14
 
! Отговори
XИЧО преди 10 месеца
Зеленски го е заплашил,че ще го спука от бой....Не съм виждал по-корав боксьор от Виталий Кличко.Той има две загуби,но никой реално не го победи..И двете загуби бяха заради контузии.Мачът му с великия Ленъкс Луис беше страхотно зрелище за любителите на този спорт...