Саддам: Не ме е страх от смъртното наказание

Третото заседание от процеса на Саддам Хюсеин завърши в понеделник в 19 часа в Багдад
6 дек 2005 08:10,
Саддам: Не ме е страх от смъртното наказание
Саддам Хюсеин по време на процеса. Снимка: АП

Третото заседание от процеса на Саддам Хюсеин завърши в понеделник в 19 часа в Багдад, съобщи АФП. Следващото свикване на съдиите ще е във вторник, а не в сряда, по молба на адвокатите на обвинението и защитата.

Бившият диктатор и седем от неговите приближени са обвинени за избиването на 148 шиити в Дуджаил – град, разположен на 60 км. северно от Багдад. Смята се, че те са предприели тези жестоки действия след организирано от шиити нападение срещу ескорта на Хюсеин. Прокурорът иска и осемте иракчани да бъдат осъдени на смърт чрез обесване.

Саддам Хюсеин отхвърли всички обвинения, като подчерта, че е станал жертва на атентат: „Нещата са преувеличени. Всеки държавен глава, нападнат от недоброжелатели, има право да ги види изправени пред съда и осъдени.” Той заяви на председателя на трибунала, че не го е страх от смъртното наказание.

Председателят на трибунала - кюрдският магистрат Ризкар Мохаммед Амин, отказа да спори с обвиняемия и извика адвокатите, сред които и бившите министри на правосъдието – Рамсей Кларк и Наджиб ал-Нуаими, оспорвал не веднъж законността на трибунала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание