Готова ли е Турция за Европа?

Изказванията на Ердоган провокираха остри реакции от страна на редица германски политици
12 фев 2008 12:26,
71
Готова ли е Турция за Европа?
Меркел критикува Ердоган. Снимка: АР

След като турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган поиска по време на дискусия, организирана в сградата на германското канцлерство, Германия да позволи на нейна територия да се основат турски учебни заведения, дебатът за готовността на Турция за членство в ЕС достигна нови висоти.

Особено активни в критиката срещу Ердоган са баварските християн-социалисти, които са най-близките коалиционни партньори на християн-демократите на Меркел.

„Ердоган проповядва турски национализъм на немска земя. Това поведение е антиевропейско и подкрепя нашите притеснения относно членството на Турция в ЕС“, заяви председателят на Християнсоциалния съюз Ервин Хубер пред мюнхенския всекидневник „Мюнхнер Меркур“.

„При тези обстоятелства трябва да обмислим и да проверим дали продължаването на преговорите за членство с Турция въобще е нещо, от което има смисъл“, допълни Хубер.

По време на речта си пред своите сънародници, препълнили една от големите зали в западногерманския град Кьолн, Ердоган прикани турците, живеещи в Германия, да се интегрират, но същевременно ги предупреди да не предават своята културна идентичност, за да не бъдат асимилирани.

Той дори емоционално заяви, че „асимилацията е престъпление срещу човечеството“.

За германската страна тази реч на турския премиер е „в голяма степен неприятна“. Точно това бяха думите на баварския министър-председател Гюнтер Бекщайн, произнесени пред местния „Нюрнбергер Цайтунг“. Той е на мнение, че Ердоган съвсем ясно е поставил турската култура и език пред немската.

Бекщайн е заявил още, че е в реда на нещата, когато Ердоган се обръща към своите сънародници, живеещи в Германия, но начинът, по който той е направил това, е „от немска гледна точка твърде проблематичен“.

Заместник-председателят на парламентарната група на немските християндемократи в Бундестага Волфганг Босбах също не остана назад в критиките си срещу изказванията на Ердоган.

Пред авторитетния „Вестдойче Цайтунг“ той е подчертал, че „турското правителство не бива да се опитва да прави вътрешна политика в Германия“.

Бундесканцлерката Ангела Меркел, която в началото дипломатично не искаше да се намесва в разгорещения дебат относно изказванията на Ердоган, в крайна сметка се видя принудена да заяви, че турският премиер има превратна представа за интеграцията.

Понятието според нея означава да се съобразиш с начина на живот в една страна. Този, който притежава германско гражданство, е гражданин на Германия без никакви допълнителни уговорки.

„Тогава лоялността е единствено към германската държава. Затова съм на мнение, че относно разбирането на интеграцията ще трябва да продължим да дискутираме с турския министър-председател“, е заявила в Хамбург Меркел, съобщава немското списание „Шпигел“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
MustafaKemal преди 16 години
Колкото до мераците всеки народ да е велик - това го разбирам, но на не всимки народи е писано да интегрират много други народи в империя, както са направили дедите ми. Добре, че съдбата не ме е наказала да съм българин и да ми насаждат омраза към други народи, само и само да ми формират самочувствие. Моят народ е воювал с много народи наведнъж и последно си е заслужил свободата след като се е бил сам срещу международна коалиция и е отхвърлили окупацията. Колкото до ЕС - там няколко големи държави каквото не можаха навремето с оръжие да направят - сега го правят с пари. И с приказки за демокрация, която нито е демокрация, нито я има. А мераците на българите да опъват други народи - това е цинизъм, който показва манталитета на стопанина си, но трябва да подчертая, че нито е било, нито е, нито ще бъде. Малките народи могат само да джафкат, седнали на нещото на голям брат - няма значение какъв е, дори да се сменя в крайна сметка битият и някои други нямат насита. Турция няма нужда от \ЕС.
69
0
 
0
 
! Отговори
MustafaKemal преди 16 години
Прочетох много глупости, не знам дали да кажа, че е жалко или нормално България да е приета в ЕС, когато демонстрират българи такъв манталитет. На едно място ни нарече един "агресори". В тези земи първо са живеели албански племена. Когато татарите и монголците /към чиито корен принадлежат и прабългарите/започват да настъпват на запад, славянсксите племена бягат към тези земи. И си намират място с оръжие. После идват прабългарите. И те се налагат с оръжие. Дори се налага славяните да търсят помощ на моменти от най-омразния си враг - Византия. После идват дедите ми. Защо вашите деди когато са завладявали земи, това да е повод за гордост, а когато моите деди за завладявали земи - това да е агресия. Османската империя е била достатъчно толерантна към малцинствата и е била устроена на федерален принцип. Да не си мислите, че моите деди не са можели да действат като сърбите например по време на югокризата, и да приключат с християните по тези места. Да не си мислите, че ако вл.варненчик беше победил край варна, щеше да каже - аз си отивам, вие се управлявайте държавата, а? Щеше той да ви завладее и да наложи веднъж за винаги католицизма. После да видим освободителната война - оттам е ясно, че българия ще слугува на други - пребройте жертвите и разберете, че който плаща /с кръв/ поръчва музиката /политиката/. Налагането на социализма как е станало - черевната армия влиза, тукашните *** се активират, избиват интелигенията тогава и налагат нова история, нов морал /или по-точно липсата му/ и малкия брат остава завинаги партер пред големия брат. Нищо че руските войници /посрещани уж като освободители/ са се забавлявали с българките и сигурно много от тях надури корема с чуждо семе
68
0
 
0
 
! Отговори
Tunaboylu преди 16 години
За коя балканска война - дето дедите ви са ходели да крадът кокошки и да опъват магарета по граничните села ли !?
67
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
"....Този виц е само една ваша мечта!Историята не помни българин да е опъвал турчин!Турците са ви опъвали и то вече 6-ти век!И това не е виц,а истина!"___________________________________ _______________________Ами то *** е характерна за две нации:англичаните и турците,та затова българин не иска да опъва турчин.А иначе туркини е опъвал - прочети назад в историята: и за еничарите (с български корени) и за балканската война!
66
0
 
0
 
! Отговори
зъбатия преди 16 години
А спомняш ли си 1984-та а?Каква веселба беше за българските турци които след това си станаха чисти българи - с мерак.
65
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
edno wreme evreite, sega turzite !
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Този виц е само една ваша мечта!Историята не помни българин да е опъвал турчин!Турците са ви опъвали и то вече 6-ти век!И това не е виц,а истина!
63
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Много свястни турци има, но те не са европейци. Не че българите сме много европейци, но поне сме малко население.
62
0
 
0
 
! Отговори
зъбатия преди 16 години
Ха ха ха - много яко пич евалла само че тва не е виц ами си е реална случка - една от многото ха ха ха!
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
В купе на влак пътуват българин, грък и турчин. По едно време нашият огладнял и наизвадил едни печени пилета, салати, ракии, сирена, кашкавали...абе, опънал една яка софра и почнал да яде. Гъркът и турчина го гледали с апетит, лигите им текат...И нашия вика на гърка:- Йоргос, ела хапни с мене!Ама гърка си мисли: "Тоя българин ще иска да ям със него, а после ще иска да ме опъне! Аааа, Йоргос не е глупав!"- Не'ща, не съм гладен! Тука имам едни маслинки, ще си ги хапна тях!Нашият поканил и турчина:- Ало, ефенди, ела при мене да хапнем!Турчина и той си мисли: "Ааа, машала, хубава работа! Тая маскара ша иска после да *** опъне, за дето съм му ял от чеверметата! Не съм глупав аз!"- Не, не, хич не съм гладен, благодарим! Имам малко халва, ша ми стигне да си задоволя глада!Обаче минало малко време, на гърка страшно много му се дояло и си казал: " , ще седна да се наям, пък каквото стане!". Седнал той при българина, наял се като попско чадо на Задушница, облегнал се хубаво на седалката, запалил една цигара и загледал отчаяно в очакване!- Йоргос! - викнал българинът. - Дойдоха ли ти силите? - ухилено запитал нашият.- Дойдоха ми! - въздъхнал гъркът, като се бил прежалил вече...- Ха, тогава, дръж турчина да го опъна!
60
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
НЯМА И ДА БЪДЕ .. СЪС ЗАБРАДКИ
59
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ
58
0
 
0
 
! Отговори
Tunaboylu преди 16 години
Вижте тази страница - Скачени съдове по балкански. Иска да каже че Турците и Албанците ще се срещнат някъде на Балканите - вий къжете къде.
57
0
 
0
 
! Отговори
смока преди 16 години
Да ще е готова ако официялно приеме християнството за първа религия!И единствена!
56
0
 
0
 
! Отговори
зъбатия преди 16 години
За какво да е готова? За кое че не разбрах?За Африка -- че те не са ли от там?
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Стягай куфарите и тичай в Анадола. One shit less.
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
kak mi se iska germanzite da im raskajat igrata, na tia schibani fesove
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
as na turzite miakata im ebawam, i na bulgarskite müselmani,deto w 4ujbina , goworiat locho sa bg
52
0
 
0
 
! Отговори
историк преди 16 години
Каквито и градове да имат колкото и армия да потдържат турците са си турци тоест *** ква европа кви 5 лева не може маналитета им да се причислява към манталитета европейски..Техния начин на мислене и тяхното общество са други чужди и гадни.Много от нашите турци които ходиха на така наречената голяма екскурзия се върнаха с разкази как са ги обиждали там и жените и мъжете.Животни бе това са те.А в този форум пишещите техни симпатизанти явно са от онези които мноо им харесва да ги обиждат отзад и затова ги е яд на България щото тука никой не го е грижа за миризливите им .
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
BRAVO na toq.....kon s kapaci-Erdogan!i da imaha nqkakuv 6ans turcite da se namurdat v EC,sega ve4e i toi se izpari - TOTALNO !!!!!!!kak moje da si tolkova prost be rqzan fes - ot tolkova desetiletiq na turcite se gleda v Germaniq S A M O kato na gastarbaituri,za nai gadnata i 4erna rabota koqto ne q davat na nikoi drug,a ti s tova izkazvane.........znae6 li koga 6te vkara6 tvoqta smrudliva Turciq v Evropa?????!!!!!!dori i........Tasmaniq 6te vleze predi vas v EC (vupreki 4e e na drug kontinent)!!!!!!!!!!!!!!!!!!