Почина Солженицин

Писателят дисидент и нобелов лауреат си отидe от този свят на 89 години
4 авг 2008 08:13,
31
Почина Солженицин
Снимка: БГНЕС

Почина световноизвестният руски писател, дисидент и Нобелов лауреат Александър Солженицин, предаде Ройтерс.

Писателят е починал тази нощ от удар на 89 години.

През последните години Солженицин живееше в Троица-Ликово. През 2006 г. президентът Владимир Путин му връчи Държавната премия на Русия за забележителните му постижения в областта на хуманитарната дейност.

Първото му произведение "Един ден на Иван Денисович", излиза в СССР през 1962 г.

Най-знаменитата творба на писателя, "Архипелагът Гулаг", е издадена през 1973-1978.

Солженицин бе автор и на исторически трудове като "200 години заедно", посветен на историята на руско-еврейските отношения от 18-ти век до наши дни.

През 1974 г. е лишен от съветско гражданство и депортиран в Западна Германия.

Завръща се през 1994 г., когато е възстановено руското му гражданство.

През 1997 г. е избран за редовен член на Руската академия на науките. Същата година учредява своя собствена награда за литература.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
bolna e tvoqta fantaziq komunistsko ku4e.R.I.P. Soljenicin.
29
8
 
32
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Аман от промити мозъци или промиващи мозъци. Има евреи и евреи, има руснаци и руснаци, има и бълггари и българи. А бе къде сте тръгнал да ни занимавате с твоите свищини в момент, когато руския президент прекъсна отпуската си, за да присъства на погребението на великия Солженицин. Ама ней се - помияра си е *** и като евреин, и като руснак, и като българин и като всякакъв.И понеже има евреи и евреи, принуждавате ме да ви разскажа един еврейски виц за тяхната /на някои евреи/ тотална наглост. Та евреин убива маика си и баща си, разкриват го, залавят го и го съдят. А в съда той моли за снисхождение, защото е кръгъл сирак.
28
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Един руснак попитал ехидно един евреин показвайки му еврейския календар - какво занчи тази година 5233!? Евреина му казал - това значи че ние си помним историята от толкова години докато вие само от 2000 и то не точно вие а европейците е то не без наша помощ!
27
8
 
32
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
В траурен ден в траурен възпоминателен форум е нелепо *** като Вас да фарисействат открито и лъжат на поразия. Иска ми се да ви натрия носа както заслужавате, но ще се въздържа от уважение към паметта на Солженицин. А Вие си останете да чакате сбъдването на юдейските си мереци - няма да ги дочакате. То Хегел е казал, че историята ни учи на едно - че ние не се учим от историята, ама юдейската върхушка в това отношение е наистина уникална. А такива като вас дребни помиярчета само удължавате агонията и, като сляпо и се доверявате .Ама стига толкова - наистина няма да Ви отговарям .
26
8
 
33
 
! Отговори
преди 15 години
Солженицин е последният руснак за който ще се каже нещо добро.И въобще последния руснак за който ще се говори,когото ще обсъждаме.(Тук изключвам руските политици коментирани в западния печат и съответно всичко повтаряно дословно в нашия)Вече никой не си спомня Брежнев, Андропов, Черненко, Горби и перестройката му,Сахаров.Пътищата ни с Русия се разделят оттук нататък.Много по-често ще се срещаме с тях като врагове,отколкото като познати от миналото.Желязната завеса се премести много по на изток.Слава богу,че сме от тая и страна.Може би след някоя друга година дори ще воюваме с руснаците като част от съюза Нато.Има нов световен ред и нашето място ще бъде такова каквото ни определят великите сили на запад.Да не забравяме,че пазарната икономика е много динамична,обаче от 200 държави в света само 6-7 са икономически развити.Останалите са голтаци и дрипльовци.Богатите държави нямат никакъв интерес да споделят своите богатства с другите.За тях е достатъчно,че всички останали имаме същата политическа система като тяхната.Спазваме всички техни принципи,нрави и порядки.Обаче за икономиката това не важи.Делото на давешите се е в ръцете на самите тях.Света в 21 век и нататък ще бъде една пирамида.Във всяка източноевропейска страна няколкостотин милионери и милиони бедни.Във целия свят 2-3 свръхбогати държави и 150-200 бедни с 1-2 долара доход на ден за човек.Великите ще решават кое малцинство се бори за "правата" си и кое върши тероризъм.Удобните държави ще се толерират.Неудобните ще ги вразумяват с бомби надглавите и ще ги вкарват в правия път.Връщаме се към обичите преди първата световна война.
25
8
 
33
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Едни скърбят, други куртоазничат, но днес никой не смее да отрече факта, че си отиде един голям и истински Човек. А спомняте ли си какви глупусти изприказваха и как виеха от *** яд комунистите през 60 и 70 години на миналия век! Същите тези, които у нас пак упраляват вече като капиталисти и са се загнездили като раково образование във всички партии и във всичко у нас. Ама те нашите комунисти винаги на практика са си били *** келиперджии. Но днес е ден на траур и прощаване с писателя, мислителя, концлагериста, нобеловия лауреат...може да се изрежда дълго, дълго... Александър Исаевич Солженицин. И на тиха радост в скръбта. Защото с живота и делото си той показа, че света не е прогнил от зло и винаги има достоен изход Не само той, разбира се, но Бог така отреди - той да каже истината за трагичния комунистически експеримент и пак той да се опълчи срещу порочния и отвратителен преход от комунизъм към капитализъм. И той беше чут и когато разсказваше за зверствата на комунизма, и за отчайващите пороци на капитализма. Чут, от някои разбран и дори използван като ориентир при коригирането на промените примерно в родината му. Русия като цяло се поучи от него и сегашните смислени тенденции в нея се дължат и на него. Нека си беснеят онези, които все още си мечтаят за свят, съставен от няколко милиарда *** развратени роби и няколко милиона преситен елит, разполагащ с всички богатства на света и неограничена власт. И да съскат отровни глупусти даже и в деня на поклонението пред Солженицин. Като например това, че вместо да служи на противниците на Русия, бил много близък с Путин. Ами ще бъде - нали именно последния реализира някои неща от предложенията и идеите на Солженицин.От друга страна е време да започнем да се учим и от нова Русия. Там Солженицин се изучава в училище, там започват да реализират основната цел на Солженицин - физическото, духовно и нравствено запазване и развитие на народа. А у нас не само се прави всичко възможно да бъдат доунищожени и елеминирани всички свестни, включително борилите се срещу комунизма по идейни причини, ами и се насажда такъв национален нихилизъм и се извършва такова ограбване на народа паралелно със видиотяването и развращаването му, че някои нормални хора започват да гледат с носталгия назад. Е, въпреки всичко няма да я бъде тая, защото освен примера на Солженицин, ние имаме примера и на много българи.Но за тези неща евентуално друг път. А сега да се поклоним по христиански на христианина Солженицин и да си обещаем, че с делата си ще бъдем достойни за това, което ни завеща.
24
8
 
32
 
! Отговори
Даола преди 15 години
Като че го бяхме позабравили последните години - след връщането му в родината.Ще си почета от Архипелаг Гулаг - тази ужасяваща сага беше поместена на руски в няколко книжки на сп НОВИЙ МИР - 1990 гслед като беще обиколила света.Но аз помня коледните празници на 1971, когато бях за първи път във ФРГ и един познат ми даде Раково отделение на немски и аз си я донесах в куфара. Прочетох я, а после я четоха и много други. На български имахме вече преведена Един ден на Иван Денисович - нямам спомен дали някой написа рецензия в печата.И ако не е написал - то е защото бързо се усетиха каква е тази книга.
23
8
 
32
 
! Отговори
Valeria преди 15 години
Imam neveroqtniqt kysmet i 6tastie da sym 4ela negovi proizvedeniq, nai-inetersnoto sym gi izu4avala po literatura v USA. Neveroqten tvorqc.Da po4iva v mir.
22
8
 
32
 
! Отговори
българин преди 15 години
Поклон пред светлата памет на Александър Солженицин! Един от най-великите и най-достойните хора, които са се раждали на земята. Неговото дело ще остане завинаги живо.
21
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
R.I.P.
20
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Вечна му памет!
19
8
 
32
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Общо взето споделям справедливия Ви гняв, но ако прочетете Солженицин по време на принудителната му емиграция и след завръщането му в родината, ще намерете аналогични неща на Вашите и то много поостри. С една подробност - добре аргументирани и логически обосновани. И не само той мислеше и пишеше така. Преди около две години почина друг велик руски мислител - Александър Зиновиев, също задълго прокуден от кумунистите в чужбина. Той пръв кръсти перестройката катастройка през 1986 г., на мене ми трябваше известно време, за да осмисля нещата, но макар инициатор и съосновател на едно областно СДС /преди София!/ още през май 1990 вместо да се запътя към ВНС, станах един от първите принципни критици на промените и новоизлюпените демократи. Накратко - истинските репресирани почти не сме си правили илюзии, но бяхме малко и се провалихме. Така както и Русия изкара десетина години в разруха /между другото има и такава книга на Солженицин от 1999 г. - "Россия в разрухе"/ въпреки потенциала си и наличието на хора като Солженицин, Зиновиев и много други. Аз също съм писал това онова и имам примерно още в началото на 1992 г. силно критична и самокритична публикация по повод ставащото у нас.Ама и аз го подкарах на емоции, взех да се оправдавам и дори възхвалява и започва да става смешно в ден на траур за Велик Човек. Явно остарявам.Та още веднъж - разбирам и споделям справедливия Ви гняв. Но не споделям песимизма Ви - просто няма как, въпреки всички напъни и временни успехи, абсолютната идея да бъде върната в себе си. Между другото и Фукояма се отрече вече от края на историята. А може и с примери - Хилядолетния Райх просъществува 12 години, вечния комунизъм около 70. Колкото до финансовата система сте прав, но пак отчасти. Потърсете с Гугъл "деньги - пирамида долгов" /филмче/ и "хочу весь мир и еще 5%" /не пиша адреси, защото ги трият/ и ще разберете, че наистина финансовата е по-вредна даже отколкото си представяме, но същевременно е достатъчно *** и органично съдържа в себе си провала си /за цената на провала не говорим/. И ако нашата финансова криза от 1996-1997 г беше умишлена, както и аналогичните кризи през 1997 г. в голяма част от Азия, сегашната криза, започнала в САЩ, е резултат и на органичните дефекти на системата. А и вече има достатъчно силни страни, като Китай например, които са слабо зависими от световната финансова система.Такаче, без да се обиждате, четете и мислете и вярвам, че така вашия справедлив гняв це стане част от промяната, от развитието, от ставането /по Хегел/.И накрая отново да преклоним глава пред Великия Човек, Писател, Мислител и Мужик /той сам се нарича така/ Александър Исаевич Солженицин.
18
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Врели некипели.Няма значение колко достоен е бил Солженицин,в какво е вярвал и какво е критикувал.Хора като него бяха умело използвани за да се срине оная уравниловка дето я имаше.И някои хора да натрупат милиардите.Някои да заграбят всичко,цялата национална икономика на всяка една бивша соцстрана.Защото цялата работа беше точно в това.Кой да заграби всичко,а не изграждането на някаква си абстрактна демокрация.Невиждана и нечувана никъде по света.С каквато точно тия които заграбиха всичко ни будалкат.Те се награбиха и накрадоха.Изградиха свойта си демокрация.тая система за тях сега е най-добрата.И единствената.Не е вярно Донев,че всичко било преходно и се променяло.Нищо няма да се промени.Света цели 45 години през студената война съвсем умишлено и целенасочено беше тласкан към тоя вариант.на една финансова олигархия в целия свят.Която всичко ще заграби и всички ни ще окраде.Това е същината на демокрацията.Аре да не се заблуждаваме,че нещо по-различно трябвало да се изгради в Източна Европа.Друга била идеята.Ама то все някой пречел на тия хуманни пориви на гениални мислители.да осъществят всичко това.Нищо подобно.Ето това което стана у нас,това беше и целта на тия промени.И това наистина е краят на историята.В близките 100-200 години друго няма да има.Все по тоя начин ще живеем у нас и в света.Ха да ви е честито!Нали затова се борихте.И със разни сладки приказки ни лъгахте.Въпроса бил кой да награби парите,за другите свободата.За едните милионите,за другите-(менте)демокрацията.цялата сегашна система в Европа и света е една пирамида.малък брой хора на върха изпокрали всички обществени богатства и цялото обществено имущества.Те са тарикатите,хитрите.И огромен брой ограбени хора от обществото,които трябва да ги обслужват.В пряк,преносен и всякакъв смисъл.Няма какво да се лъжем.Тъй ще бъде и в 21-я и в 22-я и в 23-я век.Просто няма друго искате или не искате.Никой не ви и пита.Като не щете ще има и сопа.И така.А хората като Солженицин,Сахаров,Вацлав Хавел,Лех Валенса,Желев и т.н. колкото и да са били честни и почтени изградиха ето това общество което сме сега и с тая световна роля на Америка.Оттук нататък не се очакват никакви промени.Бизнеса получи всичко каквото искаше в целия свят("глобална икономика").Получи цялата власт(вся власт Саветам,тоест бизнесменам).Вие сега търсете някакви икономически ваши права.Ще намерите грънци.Чакайте да вземете по-високи заплати и повече пати.Ще получите въшки.
17
8
 
32
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Пиша в памет на Солженицин по свой начин. Но все някой ще ме разбере - поне онези, които са яли с нас от една чиния /свободно интерпретиран цитат от писмото на зечка-гуцулка, даден от Солженицин в "Архипелаг ГУЛАГ"/. Говорейки в памет на Солженицин трябва да кажем и подчертаем толкова неща... Но по-добре е всеки сам да ги открие. Колкото и да е трудно това в един свят, в който плюскането /а още Сократ беше казал не живея, за да ям, а ям, за да живея/, размятането на голи кълки и друсане на силиконови цици /разврата е видял сметката на не една империя/ и решаването единствено според силата - от мутрите до САЩ /а точния цитат по Ювенал не е здрав дух в здраво тяло, а би било добре в здравото тяло да има здрав дух/ изход, и то НЕИЗБЕЖЕН винаги има. Защото, както вече казах, има неугасими маяци от Иисус до Солженицин. И между тях има и българи, включително по време на комунизма /нищо, че засега успешно се правят опити те да останат неизвестни и неоценени/.А накрая ще подчертая нещо, което с целия си живот и творчество доказа Солженицин. Масовото първосигнално деградиращо изкуство, измервано само с финансови средства, е временно явление. Смисъла и целта на истинското искуство е духовна, то трябва да търси и открива истината и същността на нещата, то трябва да ни прави по-добри и по-достойни и да ни води към Царството Небесно по Иисус.
16
9
 
32
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
През 1962 година порочния комунизъм и все още отчасти порочния капитализъм бяха взривени отвътре от едно сравнително неголямо по обем литературно произведение на практически неизвестния до тогава Александър Исаевич Солженицин - бивш капитан от артилерията, стигнал през войната до Германия, концлагерист, математик и физик, по чудо оцелял от тежка форма на рак. Толстой в христианските си лутания е казал, че най-великата книга ще бъде оная, която опише истински един ден на един обикновен човек. Засега "Един ден на Иван Денисович" е единствения успешен опит в този смисъл. Освен безспорния талант на автора и самообразованието му даже в лагерите /отварям скоба - колко смешни са някои, които днес продължават да се оплакват, че комунизма им пречел да се образоват... при положение, че има и български примери за самообразование/, успешното постигане на поставената от Толстой цел се дължи най-вече на истинското христианство на Солженицин. Сега преглежда съобщенията за смъртта му, но не виждам това да се подчертава или да се споменава, че освен носител на Нобелова награда той е носител и на Темпълтъновата награда. Изобщо преди да бъде велик световен и руски писател Солженицин е преди всичко и най-вече истински христианин. Това е естествено - всичко най-велико и свястно на този свят има христианска основа.Когато комунистите го изгониха от родината му, опорочаващия се Запад беше стреснат от христианската му по същност критика на неговите задълбочаващи се пороци. Завърнал се в родината си след дълго изгнание той стресна новоизлюпилите се демократи и алчни новобогаташи с откритото си противопоставяне на разрушаванвето на Русия и безпардонната експлоатация на обикновенния трудов народ, на хилядите неднайни Инан Денисовичи. Демонстративно отказваше награди, включително от Елцин. Едва накрая на живото си, когато теденциите в родината му започнаха да се подобряват, с известни уговорки прие най-голямата руска награда от Путин. Така, до последния си дъх, той остана непримерим с всяко зло. А най-голямото зло за него беше и си остана оново, което съсипва гръбнака на всяко общестово - знайните и незнайни Иван Денисовичи.
15
8
 
32
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Минават годините. Сменят се сезони, политически системи, дектатори, финансове системи, моди и какво ли не. Вечни остават мисленето, достойнството и доброто в различни форми и най-вече в христианството. Идват пророци-мислители и си отиват, обикновенно с помощта на алчните, некъдърните и недостойните. Всеки, прозрял в тъмнината го затварят или убиват /Гьоте/. Но въпреки всичко абсолютната идея, Бог, продължават да стават от в себе си за себе си /Хегел/ и въпреки лутанията и страданията вървим напред. Защото освен извисените ката Солженицин има хиляди незнайни Иван Денисовичи, които и в най-мрачните времена запазват и предават искрицата божия.Много пъти Тоталното Зло се е опитвало да се разправи окончателно с Доброто и Истината и винаги, въпреки всичко, си е строшавало зъбите и се е налагало да мимикрира. През ХХ век най-големия напън беше на т.н. комунизъм. Е, почти приключихме с него, но сега той мимкрира в съвременния глобален капитализъм и най-отвратителната му форама - финансовата част. Но и това е до време. Абсолютната идея, Бог, Доброто и Истината са непреодолими.Отиде си физически великия Човек, Христианин, писател и общественик Солженицин за да остане с нас завинаги духовно. Днес ние скърбим за неговата смърт и едновременно с това за всички достойни хора, отдали живота си за Истината и Доброто. За онези братя по дух и дела, за които Далчев писа навремето: "Падналите за свободата пак са братя, само че по кръв пролята".И ще идват и си отиват годините, це идват и си отиват сезоните, ще си променят политически, финансови, пропагандни и модни системи и тенденции, но ние няма да се заблудим в пътя си напред, защото остават маяците, по които да се ориентират - от най-големия Иисус, до Солженицин.
14
8
 
32
 
! Отговори
Петър преди 15 години
През дългия си живот той ни учеше, че Съветския съюз не е Русия. Русия беше унищожена през 1917 г.Той посвети живота си на нейното възкръсване.
13
8
 
32
 
! Отговори
R K R преди 15 години
Po4ivai v mir $rez tebe sveta opozna mnogo ot 4ernite strani CCCR
12
8
 
32
 
! Отговори
преди 15 години
Един голям човек си отиде.Мир на праха му!
11
8
 
32
 
! Отговори
Vladimir P.G. преди 15 години
Солженицин беше вдъхновение и опора за цели поколения. Израснах с неговия пример, че човек може да запази морала и честността и в тежките условия на комунистически гнет.