Станишев: Не сравнявайте Южна Осетия с Косово*

Няма непосредствена заплаха за България, обяви премиерът
12 авг 2008 19:23,
89
Станишев: Не сравнявайте Южна Осетия с Косово*
Снимка: Булфото

По-добре пет години преговори, отколкото един ден война. Когато започнат военни действия, разумът и стратегическото мислене отиват на заден план. В крайна сметка губещи много често се оказват и двете страни- стратегически. Това заяви в интервю за БТА българският премиер Сергей Станишев по повод ситуацията в Грузия.

Нашите военни експерти от всички служби смятат, че няма непосредствена заплаха за българската национална сигурност, подчертава Станишев.

Когато се водят активни бойни действия е много трудно да се разбере кой точно е виновен в кой момент и какво точно се случва обективно - информацията е крайно противоречива и от двете страни. Затова е най-важно да се спрат военните действия и да се изтеглят двете страни на първоначалните позиции, да се нормализира ситуацията и да се търси стратегическо решение, което е политическо и зачита териториалната цялост на Грузия, подчертава българският министър-председател.

България последователно е подкрепяла стремежа на Грузия за интеграцията й в Североатлантическия съюз и за европейската й перспектива. Да ви припомня, че на срещата (на НАТО - бел. ред.) ние подкрепихме желанието на Грузия за получаването на План за действие за членство в НАТО, за разлика от много други страни в Североатлантическия съюз. Освен това Министерството на отбраната на България взаимодейства тясно с грузинското МО, помагайки им да достигнат НАТО-вските стандарти във военната реформа, припомня Станишев.

Министърът на външните работи на България ще предложи на заседанието на Съвета на външните министри от ЕС това Бургас да бъде логистичен център за оказване на хуманитарната помощ, подчертава премиерът.

На въпрос дали днешните събития в Грузия са резултат от признаването на Косово, Станишев отговаря:

Смятам, че косовският конфликт е доста по-различен по произход, развитие и съвременна история, защото Косово е единствената територия в Европа, в която в продължение на близо 10 години има много силно международно присъствие, която се управлява всъщност от международната общност. Косово беше фактически загубено за Сърбия преди реалното провъзгласяване на неговата независимост. Няма еднакъв случай по отношение на замразените конфликти, от които модел да се пренесе механично върху други ситуации.

Ето, нека сравним Косово и Приднестровието - съвсем различни по своя произход конфликти. Докато в Косово конфликтът датира, ако щете от 80-те години, когато беше отнета автономията на Косово с население от 90 процента албанци. Това радикализира процеса сред косоварите. Мина през тотално етническо прочистване от страна на сръбската армия и паравоенни сили, през 1999 г. намеса на НАТО, международен протекторат по същество с мандата на ООН, международни мироопазващи сили - всичко това логично доведе до тази реалност.

Докато в Приднестровието конфликтът е съвсем различен. Ако погледнете състава на населението, той много прилича на състава на етническите групи в самата Република Молдова като съотношение между молдовци, руснаци, украинци, българи впрочем и това е доста по-различно. Това не е конфликт етнически по своя характер, а по-скоро политически, като последица от разпадането на Съветския съюз. Там виждам и позитивно развитие в последната година. Различни са също така и конфликтите в Южна Осетия и Абхазия. Един от проблемите пред международната общност е да се намери единен знаменател решаването, единен подход, заявява Станишев.

Всичко за войната в Грузия

*Заглавието е на редакцията

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
1
 
! Отговори
NSDAP преди 15 години
"По-добре пет години преговори, отколкото един ден война"....Чудя се откъде е докопал тази помпозна и фалшива фраза премиерът на всички ***, турци и евреи в България. Не че самият той не е помпозен и фалшив, но фразата претендира за нещо повече от присъщ български принос в световното омиротворяване.Няма ли да се намери поне един що-годе политически грамотен човек покрай Станишев, който да му подскаже, че един ден война е далеч за предпочитане пред 5 години преговори, и то по една елементарна причина. петгодишните преговори по правило завършват с пет-годишна война, дотолкова прикриват и отлагат зреещите като цирей противоречия. В този аспект навреме избухналата, едно-дневна война пести стотоци-хиоляди, ако не и милиони животи, които биха били изгубени в резултат на 5-годишни преговори и 5-годишна война.
87
0
 
1
 
! Отговори
007 bg преди 15 години
poseti25
86
0
 
1
 
! Отговори
Ivo преди 15 години
XA XA XA XA XA "Освен това Министерството на отбраната на България взаимодейства тясно с грузинското МО, помагайки им да достигнат НАТО-вските стандарти във военната реформа, припомня Станишев."Да не изнасяме коне за Грузинската конница!
85
0
 
1
 
! Отговори
max преди 15 години
moderatorite mnogo byrzo opravihte vchera GAFA.
84
0
 
1
 
! Отговори
стан преди 15 години
сТАНИШЕВ, МОЧКО , МУШМОРОК ЖАЛЪК ТИ ДА МЪЛЧИШ, ЧЕ ПАК ЩЕ ИЗРЪСИШ НЯКОЯ ГЛУПОСТ
83
0
 
1
 
! Отговори
spectron преди 15 години
"Косово беше фактически загубено за Сърбия преди реалното провъзгласяване на неговата независимост."А ИЗТОЧНИТЕ РОДОПИ??????
82
0
 
1
 
! Отговори
Doktor преди 15 години
Глупости са това. Всяка държава, която е признала Косово сега трябва да признае Осетия и Абхазия за съжаление.
81
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Из секретен доклад на Американското разузнаване: агенти Гейчо и Калфата докладват, че работата по план 'грозната гарга' върви по план, обаче агент ДогЛаден закъснява с плана 'обрежиБГ' , и вее с яхти по морето. Агент ПразенПожарогасител ( ПП) заедно с *** подготвят операция 'стани да седнем'.
80
0
 
1
 
! Отговори
Човек преди 15 години
Онзи дрОгар СърГей СтанаШеф хич не е наред с главата. Продажното казва, че нямало непосредствена заплаха за България? Няма ли в действителност. Дали пък Русия - милата русия на всички дрОгари не води същата политика на Балканите, както веди с другите поробени до скоро от нея държави? Не е ли опасна за на Българите имперска Русия?Ой, ой, товоришт СърГей... ой, ой ...
79
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Кой пък се интересува от мнението ти бе Станишеееев. Само изпращай чували за трупове и до там си ти.
78
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
МНОГО Е ПРАВ ТОЗИ ПЪТ СТАНИШЕВ. В ПРИДНЕСТРОВИЕТО, ОСЕТИЯ И БАХАЗИЯ ЕТНИЧЕСКИЯ СЪСТАВ Е ТАКЪВ КАКЪВТО Е И В ДЪРЖАВИТЕ МОЛДОВА И ГРУЗИЯ. ЧИСТО ПРОСТО ТЕЗИ ТЕРИТОРИЯ СА ОКУПИРАНИ ОТ СЪВЕТСКИТЕ ВОЙСКИ, ЗА ДА ИМАТ ПЛАЦДАРМ В КЛЮЧОВИ РАЙОНИ НА СВЕТА.
77
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Браво, откога не сме имали такъв авторитетен ръководител! От Симеон II май. Каза, и страните веднага изпълниха! А ето, привикал е и отговорните лица и ще им даде инструкции: Пред генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер и пред партньорите от ЕС премиерът е инициирал провеждането в София на конференция.... Няма начин, учи ги, Серго, води ги бащице, направи много за Грузия, но не забрави и нас. Нашите управници постигнаха даже без американски бомби, грузински 'катюши' и руски танкове, 2 милиона емигранти и 2 милиона полумъртви пенсионери. Но това е само началото на списъка ...а идват и нови и по нови, та устрема не спира.
76
0
 
1
 
! Отговори
Иво преди 15 години
учудих се, че написаното от мен излезе - известно време имах "ban по IP" за антиправителствените си античалга мненията си. Мисля да спра да пиша повече в този ЦЕНЗУРИРАН форум
75
0
 
1
 
! Отговори
Иво преди 15 години
Данчо (73), го е казал повече от добре - "Осетия-неправилно е защитена от Русия.Косово-правилно отцепена от САЩ и с наше више съгласие".
74
0
 
1
 
! Отговори
Дядо Петър преди 15 години
няма заплаха за националната ни сигурност.Каквато едно време имаше, когато татко ти и останалите шайкаджии от политбюро на три пъти гласуваха България да се присъедини към "великия" Съветски Съюз.Което, слава Богу, не се случи. Въпреки желанието на тези родоостстъпници.Жалкото е, че не се случи и възмездие над тази комунистическа *** за безбройните им престъпления. А продължават нейни издънки да ни обясняват играта.
73
0
 
1
 
! Отговори
Данчо преди 15 години
Алооу-аланколлу- 60ти,добър е мавъра.Изработи ни всички-пенсия ще видим през крив макарон.Дали по времето на педиФил Кенеди и мавъра се батиса всичко което е национален капитал.Сега ревем кански,е подскачах и аз.Бях там със наистина синя метла,ама ми навряха дръжката.Бяхме канарчета,а ти си още непрогледнал.Какво още искаш-да си без земя,без жилище,даже и без гробно място.И това ще стане.Повервай ми,не-българи ни висят на вратовете.Докато *** и маргинали като теб, членуващи в над 360 партии блеят,така ще бъде."Разделяй и владей" в действие.Единен фронт на всички-без партии и мекерета.Държавата е МОЯ,НАША-не твоя и тем подобни ***.А серьОЖКА ще пее каквото му наредят и за това е подготвян в лондон-гаулатер бългериен.Не Ви ли светна за тия години?А Южна Осетия и Косово не е едно и също."Осетия-неправилно е защитена от Русия.Косово-правилно отцепена от САЩ и с наше више съгласие".ЕГАти ГЬОН СУРАТЛЪКА.По-тъпанарско и по-первезно не може да се очаква от лакеи.
72
0
 
1
 
! Отговори
KUNCHEW преди 15 години
NE MOGA DA POVIARVAM NA OCHITE I USHITE SI ! AZ SAM VARL KRITIK NA PREMIERA STANISHEV , NO SAM IZNENADAN OT KAZANOTO OT NEGO ! E , DOSTA E MEK V IZKAZVANETO SI I NE SE ANGAJIRA S OPREDELENIA , KATO AGRESIA , INTERVENCIA , OKUPACIA I DRUGI PODOBAVASHTI NA SITUACIATA PO - TOCHNI IZRAZI . NE MOGA DA GI RAZBERA SOCIALISTITE ! MNOGO ZAGADACHNA PSIHIKA ! IADESH KEBAPCHETA , DEMAGOGSTVASH , DANSISH I SE SNIMASH S NEVEJA ISTORICHESKI MLADEJ , NOSESHTA FLANELKI S OBRAZA NA STALIN , PETOLACHKI I NADPIS ,,STALIN NASHIAT KORMCHIA ,, SSSR ................ I SLED NIAKOLKO DENA GOVORISH S KRISTALNIA GLAS , KATO GOVORITEL NA SHTAB - KVARTIRATA NA NATO ! KAK USPIAVA DA SACHETAE TEZI NESHTA , KATO IDEOLOGIA I VIJDANE , MOJE SAMO TOI DA NI KAJE ! AZ TRUDNO , AMA MNOGO TRUDNO MOGA DA RAZGADAIA TAKAVA PSIHIKA ! NO ! NESHTO MNOGO VAJNO PROPUSKA G- N STANISHEV ! TOVA , CH TAZI VOENA INTERVENCIA , OKUPACIA I VARVARSKO NAHLUVANE CELI SPLASHVANE , NA DRUGI BIVSHI SAVETSKI REPUBLIKI , STREMIASHTI SE KAM ES I NATO ! PROPUSKA SE I FAKTA , CHE GRUZIA E MNOGO VAJEN GEOSTRATEGICHESKI PARTNIOR PREZ KOITO MINAVA NEFTENO - GAZOV TRAFIK I SE PLANUVA DRUG MNOGO PO GOLIAM I KATO KAPACITET I KATO DALJINA , NO ZAOBIKALIASH RUSIA I IRAN ! KAZAHSTAN , AZARBEDJAN , GRUZIA , BURGAS - BLIORA . ZA SEGA NE E IASNO OT DVATA VARIANTA , PREZ MAKEDONIA , KOSOVO I VLIORA - ALBANIA ILI PREZ SARBIA KOSOVO , VLIORA . ZAVISI KOI SHTE BADE PO - POSLUSHEN , BRATIATA MAKEDONCI ILI BALGAROMRAZCITE SARBI ! NO DOKATO SARBO KOMUNISTITE I NACIONALISTI V SARBIA NE SI IZBIAT OT GLAVATA VSICHKI ANTI BALGARSKI , ANTIAMERIKANSKI I ANTI ZAPADNOEVROPEISKI IDIOTSKI IDEI PETROL OT TOZI ZAPADEN PROEKT NIAMA DA PODUSHAT ! A MOGA DA GARANTIRAM , CHE SARBOKOMUNISTITE OBLADALI MAKEDONSKATA SLUJBA ZA SIGORNOST - UDBA , I DERIJIRASHTI POLITIKATA , PARTIITE I ANTIBALGARSKATA POLITIKA KATO CIALO , NIAMA DA IM BADE DORI POZVOLENO DA SI POMISLIAT ZA NATO I ES ! PATIAT KAM NATO I ES ZA MAKEDONIA MINAVA PREZ BALGARIA ! KATO EDNO DOBRO POJELANIE KAM BRATIATA MAKEDONCI E PO - SKORO DA SE OTARSIAT OT IZFABRIKUVANOTO V MOSKVA I NKAVEDE MAKEDONSKO NASELENIE I NACIA , KAKTO I OT SARBOKOMUNISTICHESKITE SI DRUGARI OT UTBA , KOIATO NAPRAVI VSICHKO VAZMOJNO DA SE OCHISTI BMRO - DPMM OT PROBALGARSKI NASTROENI POLITICHESKI AKTIVISTI ! RESHENIETO E FEDERACIA S ALBANCITE I KONFEDERACIA S BALGARIA ! ES I NATO IM SE PODNASIA NA TEPSIA ZA REVANSH NA GRESHKITE NA NASH POLITICI OT BLIZKOTO MINALO ! A NA SEGASHNIAT PREMIER POJELAVAM , AKO OSTANE NA TOZI PARTIEN POST V BSP DA ZABRAVI ZA STALIN I SSSR I PETOLACHKATA SAS SARPA I CHUKA I DA SE OTDADE NA NACIONALNATA KAUZA IZRAZENA PO - GORE
71
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
gorkoto mom4e, leliii shto ti triabva6e minister da stavash ?
70
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Абе оставете момчето бе, от него нищо не зависи в тази държава България, той е кукла на конци и прави каквото му кажат богатите олигарси!
69
0
 
1
 
! Отговори
мими преди 15 години
Е РАЗНОГЛЕД - видно е от снимката!