ЕС по ръба на руско-грузинския бръснач

Предоставяме пристанище Бургас като комплексен логистичен център за предоставяне на хуманитарна помощ за Грузия от Европейския съюз
1 сеп 2008 18:17,
68
ЕС по ръба на руско-грузинския бръснач
Меркел държи да запазим отношенията с Русия, Англия се сърди заради Грузия. Сникма: БГНЕС

По няколко основни точки се споразумяха държавите-членки на ЕС по време на извънредната среща в Брюксел, на която се обсъждат отношенията на съюза с Русия и положението в Грузия.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Хавиер Солана обяви, че Съюзът ще изпрати наблюдаващи в страната до края на октомври.

Тяхната роля ще бъде да помогнат за изработване на по-задълбочен план за подобряване на отношенията между двете държави.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ЕС не трябва да прекъсва диалога с Русия, макар някои от страните членки да са настроени доста крайно, като Англия например.

„Заради действията на Русия ние трябва да прекратим преговорите по ново споразумение за партньорство и сътрудничество“, заяви в Лондон говорител на британския премиер Гордън Браун.

Други страни-членки са настроени по-умерено. Полша смята, че срещата ЕС-Русия, запланувана за ноември, трябва да се отложи.

Междувременно ЕС трябва да либерализира отношенията си с Грузия, както и да изпрати там свои мироопазващи сили, се казва още в полското изявление.

Руското външно министерство също изяви съгласие в буферната зона между Грузия и сепаратистките области Абхазия и Южна Осетия да бъде осигурено международно полицейско присъствие под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и ЕС.

Руският вътрешен министър също потвърди желанието на Русия за дипломатично разрешаване на конфликта.

"Не сме заинтересовани 20 години след падането на Берлинската стена да се градят нови стени между Русия и Европа и сме убедени, че тук Германия е съгласна с нас.

Трябва да е абсолютно ясно, че широкото икономическо сътрудничество и сътрудничеството в политиката за сигурност могат да се развиват само на равноправна основа, че е необходимо да отчитат и нашите интереси", посочва Лавров в интервю за немския „Ханделсблат“.

Междувременно стана ясно, че България е готова да предостави пристанище Бургас като комплексен логистичен център за предоставяне на хуманитарна помощ за Грузия от Европейския съюз.

Такава готовност е изразил премиерът Сергей Станишев по време на срещата си с грузинския колега Владимир Гургенидзе в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 15 години
като Русия е толкова могъща , че трябва да я гушкаме , не обясни , как така не е смогнала да си направи поне ЕДНО шосе от западната до източната си точка ? Нали имат ресурси , пари , мощ ,и най-вече широки славянски души ?Но , шосето не е като атомна бомба , трябва да се построи , след това да се поддържа , а по него ще тръгнат хора , които ще си разширят кръгозора , и няма да гледат на Путин като на Дядо Господ , а като на обикновен кагебист-крадец на милиарди , също така войнолюбец и убиец на журналисти .Ето , и Бай Тошо убиваше журналисти , но тези с капаците на очите паметник му вдигнаха в Правец....
66
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
62, ти си най големия Ахмак бе, да отидеш в рая на земята Русия и да не останеш там. Българина наистина е много глупаво същество, доказателството за това си ти.
65
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
tva komunizam ve4e go zabravete we hora bilo e predi 20 godini 1 литър бензин е някъде 1$Заплатите на хората са като тукашните......Като се има предвид, че България е най-бедната страна в Европа изобщо /за Евросъюза - да не говорим/ и след като човека, който твърди, че е бил в Русия, където заплатите са като тукашните, т.е. като в България /макар че са около 20% средно по-ниски от българските/ - като се има предвид всичко това някой може ли да ми обясни по какви причини някои говорят за Русия като за "силна" и "богата" страна?Като се имат предвид икономическите резултати Русия си е типична комунистическа страна, така, както и България. Както се видя - и в Евросъюза да ни приемат /по милост/, ние пак намираме начин да се о.ерем. Русия е същата - с всичките си безкрайни запаси от природни ресурси и суровини е на майната си по стандарт на живот.
64
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
evala edin 4ovek da kaje istinata za momentnoto sastoqnie na rusiq tezi koito ne sa bili tam sled 2006 i kato tuka6nite *** propagandirat samo za amerikanskite interesi.....i tva komunizam ve4e go zabravete we hora bilo e predi 20 godini ve4e e istoriq gledaite sega kvo i v bade6teto za6toto minaloto ne moje da se promeni za razlika ot bade6teto
63
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Увеличение количества планируемых к закупке управляемых авиабомб подтверждает стремление военно-политического руководства США к созданию значительных запасов высокоточного оружия. В данной связи возникает вопрос - с какой целью. Если оценивать современные американские программы вооружения, то становится ясно, что рост запасов авиабомб и других боеприпасов ориентирован не на конфликты, подобные Ираку и Афганистану, но на ведение куда более масштабных военных операций. Остается только догадываться, кто будет выбран в качестве следующего противника США. Павел Сергеев
62
0
 
0
 
! Отговори
до всички преди 15 години
преди 5 дни се върнах от русия -- 1 литър бензин е някъде 1$ газта е два пъти по евтина .Заплатите на хората са като тукашнитехраната и тя цигарите са 2 пъти по евтини бирата е по скъпа пенсиите са малко по големи .Отоплението им излиза някъде около 30 лева . Тук не говоря за Москва или Петербург а за средно голям град в Русия
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
na6ite daupedavci pak parvi se natiskat da gi onojdat...Da jivee Velika Rusia!!!
60
0
 
0
 
! Отговори
малкият ужасен тасма преди 15 години
не знам какво би направило ес ако види че медведев и путин седържат така странно както сакашвили в едно интервю дето се беше пак закичил с байраци и си лапаше и пъхаше като невменяем вратовръзката в устата и въртеше очи като психично болен само по това интервю всеки дори и не психиатър би му сложил диагноза.този е вреден за себе си и за околните и мястото му не е за президент а за психиятрията където вратата има дръжка и се отваря само отвън. вижте в YouToub.Ru сакашвили сумашедший и още грузинские герой вц
59
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Угоднически си подлагаме задните части ама май няма кой да ни оправи.
58
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ne vizdam 6to sporite za glupostiako si kadar si kadar ako nesi zdrav
57
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Единствено грозника Гордън Браун ( вярна *** на САЩ) е тръгнал срещу Русия (понеже руснаците изгониха доста английски шпиони напоследак)
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Няма да има санкций защото Ангела Меркел знае откъде идва руската газ !
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Вътрешният държавен дълг на САЩ не 2 трильона ами е 3 трильона долара, но много голяма част от него е в дългосрочни облигации със срок от 10 до 30 години, т.е. едва сега държавата САЩ изплаща парите на гражданите си които са финансирали войната във Виетнам или първата война срещу Садам. Въпреки всичко дългът е под 25% от брутния вътрешен продукт от 13 трильона долара. Такава една задържнялост спокойно се изплаща за 16 годишен период дори и само при 1% увеличение на БВП на година, за информация средногодищния ръст на американската икономика за последните 20 години е 2.8%.
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А някой да знае външния дълг на Сащ-над два трилиона?Повече от всички останали многократно?И в Русия, и в Сащ има много бедни и бездомни.
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Предполагам че си същия от номер 49. Така че недей да се опитваш да отклоняваш темата там където никой не го интересува , а дай отговор на въпросите които поставих в коментара си под номер - 50 !
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Само *** иска да прочете всичко във вестниците.
51
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
47 виждам че си много печен, само дето са забравяли да те обръщат от време на време, обясни ми от какъв зор преди 2 дни Берлускони подписа договор с Кадафи, Италия да изплати 5 милиарда долара на Либия като компенсация за 30 годишното владичество над Либия. По тази логика Гоце трябва да поиска 10 милиарда долара за 45 годишното владичество на Русия над България, но това е друг въпрос. Аз искам да ми отговориш на първия за Берлускони. Само не ми казвай, че Берлускони е много голям алтруист, или че чувства много голямо угризение на съвестта.
50
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хайде сега да ми цитираш някоя известна агенция или европейски вестник където да го пише това? Разбирам че си с промит мозък - но само с пияндурските ти приказки не става работата... Мислиш ли че Италия ще се откаже така лесно от договора който е подписала за милиарди евро? Май нещо не ти е наред в главния мозък!
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
46 ти майпоследенще разбереш че от вчера 01.09.08 вече няма да има нито Южен поток нито Син Поток всички потоци се преименуват на Либийски поток а Ени отиват да разработват находищата в Либийската пустиня. Хората ти казват че няма повече да работят по съвместни договорености с непедвидими партньори като Русия ти ми говориш за ланския сняг. Квото било било, Путин 0сра всичко.
48
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Протобългарите са восновата на структурирането на пространството от Алпите до Урал, че и отвъд Алпите и отвъд Урал /хубаво е от време на време да си спомняме, че френските крале примерно са се клели в Реймс върху българско евангелие/, така както викингите са в основата на структуриранео на пространството от Алпите до Британия. И това го отчитат в една или друга степен и сегашните техни наследници - от заддунавска България през Татарстан и Чувашия до осетинци, чеченци, унгарци, финландци и т.н. Е, загубихме борбата против русите през ХV век /последно преди падането на Казан Иван Грозни е бил цар на русите и българите/, но и след това, и днес направеното и правеното от нас дава своите положителни резултати. Включително спасяването от геноцид на нашите братовчеди осетинците /изобщо в спасяването на нации от геноцид сме световни рекордьори - спомнете си освен за осетинците сега преди и за арменци, и за евреи и т.н./. А братовчедите германци - дали по арийство, дали по славянски примеси, играят по принуждение малко странна политика, но глобално ефективна. Една държава и нация, нарочена за ликвидация след втората световна война, с орязана територия и умрели няколко милиона от бомбандировки над цивилни и жестоко прогонени от родните имместа германци от източна европа, похарчила трилиони евро за приобщаването на Източна Германия, ако вече няма проблеми с оцеляването си, има роблеми все още с реализирането си.Но и това да е второстепенно или с неясна перспектива - Русия по множество начини, включително с осетинския блицкриг, доказва, че се е спасила, поне за сега от юдейския болшевизъм и юдейския капитализъм. В нея управлявящата партия идеологически се базира върху Солженицин, а православната и църква все повече се доближава до истинския Иисус. Така че ако сме българи и христиани трябва да и помагаме и в никакъв случай да не и пречим. Независимо от това, че Велика България е тежко потърпевша от Русия.А освен за обединяването на Европа, което е немислимо без съвременна Русия, е време да се замислим и за евразийското обединение. Впрочем, Германия вече загатва за такава нещо.