Сърбия очаква $2 млрд. от МВФ

Следващата седмица в Белград пристига делегация на Международния валутен фонд
11 мар 2009 09:57,
8
Сърбия очаква $2 млрд. от МВФ
Снимка: БГНЕС

Следващата седмица в Белград пристига делегация на Международния валутен фонд (МВФ) за преговори с властите в Сърбия за икономическа помощ на страната.

Представителите на МВФ пристигат на 16 март и се очаква по време на визитата си да подпишат ново споразумение на стойност между 1,6 и 2 млрд. долара.

Министърът на финансите Диана Драгутинович ще представи подробен анализ за сегашното състояние на сръбската икономика.

Преди подписването на новото споразумение сръбският президент Борис Тадич ще има няколко срещи с представителите на МВФ.

Според сръбския премиер Мирко Цветкович страната може да получи 2 млрд. долара, които ще бъдат използвани за увеличаване на валутния резерв на републиката.

Сърбия спешно трябва да сключи споразумение с МВФ, за да не банкрутира. Белград е на прага да повтори сценария от 1980 г., когато държавата фалира.

Това каза Стоян Стаменкович, редактор на бюлетина "Макроикономически анализи и тенденции". Според него "един заем от МВФ ще задържи миналогодишния размер на трансграничните кредити и ще убеди банките да не намаляват кредитната си активност и ще задържи валутната ликвидност".

Той смята, че правителството трябва колкото се може по-бързо да излезе с по-разумна икономическа политика за справяне с кризата и рецесията, в която пестенето и намаляването на обществените разходи ще бъде на първо място.

"Ако правителството не направи това, то ще бъде изправено пред небивала инфлация", смята Стаменкович. Той очаква инфлацията през 2009 г. в Сърбия да достигне 15%, а ръстът на курса на еврото може да бъде и по-голям.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Бях сигурен, че ще има коментари възвеличаващи Сърбия, много сте зле моите момчета, вие сигурно един път не сте ходили в така харесваната от вас Сърбия, не говорете глупости
6
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
сега нашите бандити /депутати/започват да регистрират фирми в сърбия
5
1
 
0
 
! Отговори
Пропа преди 15 години
коварна пропаганда. За 10 годишнината от бомбардировки МВФ искат да се покажат като спасители. Не вярвам държавата да е застрашена от банкрут - просто Пропаганда.
4
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
3-защо не се хванеш за косата и не се удариш отземи?
3
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
1- защо не заминеш да живееш там , при достойните?
2
1
 
0
 
! Отговори
AC преди 15 години
Сърбия от 80 та насам преживя много катаклизми да не изброявам а ние само един преход 20 г които ни разгони фамилията и сега сме по зле от тях ! Важното е макрорамката на бюджета демек държавата да остане хората не са важни защото ни оправляват социялисти за тях отделния индивит не струва !
1
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Eвала, сърби. Хем достойно си отстоявате името, хем си преследвате и интересите. А не като българските политици-дупедав.и, които не направиха нито едното, нито другото.