Всеки час в ДР Конго се изнасилват 48 жени

Сексуалното насилие се използва като оръжие срещу местното население
12 май 2011 09:46, Елка Василева
88
Всеки час в ДР Конго се изнасилват 48 жени
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Демократичната република Конго е обявена за най-лошото място за жени на света. Ново проучване обаче показва, че положението е още по-лошо, отколкото се предполагаше – 1152 жени са изнасилвани всеки ден, което прави средно по 48 на час, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Това е с 26 пъти повече от последното изследване на ООН, според което в ДР Конго годишно са извършвани 16 000 изнасилвания.

Според новото проучване за една година, между 2006 и 2007 г., в централноафриканската държава са били изнасилени над 400 000 жени.

Възможно е броят да е още по-голям, тъй като проучването е извършено изцяло сред жертви на сексуално насилие, а много от пострадалите от подобни престъпления предпочитат да запазят това в тайна.

ДР Конго, в която живеят над 60 милиона души и е с големината на Западна Европа, от десетилетия е разкъсвана от граждански войни. Огромните й гори гъмжат от въоръжени групировки, които системно използват сексуално насилие като оръжие срещу местното население.

Проучването, извършено от американски изследователи, което ще бъде публикувано през юни, показва, че 29 от 1000 жени в ДР Конго стават жертва на сексуално насилие. Това означава, че дори в частите на страната, които са най-слабо засегнати от въоръжени конфликти, вероятността за една жена да бъде изнасилена е 58 пъти по-голяма, отколкото в Съединените щати, където на 1000 жени се пада половин жертва на изнасилване.

Още по темата

Най-интензивно е сексуалното насилие в провинция Северно Киву, която е най-тежко засегната от конфликтите. Там 67 от всеки 1000 жени са били изнасилвани поне веднъж между 2006 и 2007 г.

Авторите на проучването, извършено сред 3400 жени, са изненадани от големия брой изнасилвания в частите на ДР Конго, които не са пряко засегнати от сраженията.

"Изводът е важен и ясен - изнасилванията (в ДР Конго) са метастазирали в климата на безнаказаност и са се превърнали в една от големите хуманитарни кризи на нашето време", коментира Майкъл Ван Руйън, директор на Харвардската хуманитарна инициатива, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Лелелелеее!!!Не желая да живея в свят,в който се случват такива неща,където и да било!!!Няма ли начин тия невинни жени,момичета и деца да бъдат изселени и настанени в защитени жилища,лагери,местности.Къде са Уницеф,Защита на правата на жените,на децата,начовека ?????? Статистиките имат значение,но действията са по по-лезни.
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 81 - очевидно 10-те процента мюсли са в тая армия от изнасилвачи , като знаем практиките им в Европа и Кавказ
83
7
 
5
 
! Отговори
VASILIS QNIS GERMAN преди 12 години
VSEKI CHAS 48....A KOLKO VREME...KLATQT...
82
1
 
2
 
! Отговори
samodiva преди 12 години
горките жени ... няма кой да ги спаси от живота им :(
81
5
 
2
 
! Отговори
ICO преди 12 години
Te na seksa mu kazvat iznasilvane nali To v bg nqma i po lubov tolkova sex po 48 na 4as ujasssss golqm kef stava tam
80
0
 
10
 
! Отговори
......! преди 12 години
Да, но там няма нефт-така че да не се надяват на помощ от НАТО....!
79
0
 
13
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
А, бе там е дивотия, войни се водят непрекъснато, нищо чудно, че има толкова изнасилвания, там където има войни това е ежедневие, за да се спре това трябва да се потушат безредиците, ама точно с Конго на кого му се занимава? Там няма петролни кладенци, само банани, и чичо Сам там не ще да се меси, за това само констатира статистиката...
78
1
 
3
 
! Отговори
dancho82 преди 12 години
ako na nqkoi mu se hodi do ada da otide do Africa!!
77
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
50% католици20% протестанти10% някаква местна християнска религия10% мюсюлмани10% анимистиСтранно - христянската религия ли заповядва - Изнасилвай! ?
76
3
 
4
 
! Отговори
зелка преди 12 години
Ето още една подобна новина !"Помпат с виагра военните на Кадафи, за да изнасилват"Ако се едни шарани на *** ще ви ловят! :))))
75
6
 
19
 
! Отговори
HAS до 71 преди 12 години
А ти като не харесваш българските мъже и твърдиш че са "малопишковци" заминавай в Конго да те оправят с дългите им меки хоботи черни и спинозни.
74
2
 
9
 
! Отговори
до 57 преди 12 години
За първи път да прочета нещо смислено,казано и написано наистина който не уважава жената, няма право на такава.
73
1
 
10
 
! Отговори
жените мълчат преди 12 години
Когато говориш за секса, любенето с погнуса, това какво e Всяка жена е долнопробна държанка в представите на един достоен мъжки представител?Как обичаш майка си въобще, сестра си, децата, ЖЕНА си, нали и те са женското съсловие? Толкова им е нарено мъжко му его, че вече се чудят къде да си избият собствените комплеси и къде си мислите, върху Жените? Това е проблем личностен, но не и на другите. Дълготрайните опити за лечение се окaзват неефикасни и се превръщат в проблем за околните.
72
1
 
8
 
! Отговори
Sluchaino преди 12 години
Думи нямам просто..... и това в 21 век.
71
7
 
5
 
! Отговори
трололо преди 12 години
Къде са феминистките движения да защитят жените там , а ? Няма ги .Я бързо един женски отряд от анаболни лесбийки да се справи със ситуацията. Вярно че бой и *** не се връщат *** нищо не пречи да пробват .
70
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Реклама на конго ли правите? Да не предлагате женски туризъм там?
69
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Тези изнасилвачи да не би да ги хранят с виагра та са толкова потентни бре,я следващите помощи от оон да бъдат Бром и всичко ще си дойде на място.
68
16
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе български мъже, защо толкова много си мразите майките вие бе? Не уважавате жените, не ги броите за хора... Това означава, че имате дълбоки психически разстройства... И жените от снимките били "маймуни", а един даже намира кусури на работата на създателя... Просто вашата е лесна - теглете си куршума и ***, обществото има нужда от хора, не от комплексирани малопишковци, които мразят всичко що се дивжи... Ама вие си се изтребвате де - по пътищата пияни и заляни...
67
17
 
2
 
! Отговори
чичо зън преди 12 години
Хи-хи-хи! Много *** кефи да съм ***! Кеф ми е, кога някой зализан западняк се гнуси от мен, неговата мама.
66
2
 
20
 
! Отговори
mehur555 преди 12 години
Абе катили, имало доста женомразци. Като чета, май и част от тях живеят зад граница и говорят срещу родината си. А като си помисля как скотски живеят на тях да им се присмиваш, а не на тези, които са избрали да се мъчат в родината си. Въпрос: Защо Вие недоразвити човечета, четете и после губите времето с хилавите и *** коментари на хората, които наистина се интересуват от събитията по света. ***.