Скандал с кмета на Берлин заради неуместни познанства

Клаус Воверайт обаче веднага контраатакува и се защити
15 мар 2012 19:58, Елка Василева
8
Скандал с кмета на Берлин заради неуместни познанства
Клаус Воверайт на пресконференция. Снимка: архив, Reuters

Скандал за неуместни познанства отново избухна в Германия след този, довел до оставката на президента Кристиан Вулф, пише в. "Фигаро". В новата афера е замесен кметът на Берлин Клаус Воверайт.

Той е упрекван, че е приемал покани за празненства, на които е присъствал каймакът на обществото. Воверайт е обвиняван също, че е пребивавал в имението на заможен приятел на остров Ибиса и че е пътувал с частни самолети.

Упреците бяха отправени малко след като кметът на Берлин направи равносметка на първите сто дни на четвъртия си кметски мандат, при което се подигра с бездействието на опозицията и на "зелените" общински съветници. Воверайт може би вече съжалява, защото провокира един от зелените депутати в берлинския парламент да му поиска обяснения за престоя си в испанския имот на приятеля си Манфред Шмит, организатор на вечеринки, събиращи каймака на германското и международното светско общество.

Воверайт обаче има доста повече опит от президента Кристиан Вулф и не изчака да минат седмици на обвинения, преди да признае "прегрешенията" си, а именно, че е гостувал в имението на Шмит през 2004 г. и е пътувал с частен самолет до Лондон за участие в светска проява.

Още по темата

Той обаче веднага контраатакува и подчерта, че политиците имат право да завързват контакти с важни лица и припомни, че когато е пътувал с частния полет до Лондон, е превел на благотворителна организация 300 евро - колкото струва билетът в редовен самолет от Берлин за британската столица.

"Фигаро" отбелязва, че Воверайт е известен в Берлин като майстор на веселбата. Този прякор му бе лепнат, след като фоторепортери го уловиха по време на вечерно парти да държи червена обувка в едната ръка и бутилка шампанско в другата.

Засега берлинският кмет успява да отбива нападките с чувство за хумор. Запитан например кой е пътувал с него в частния самолет за Лондон, той отвърна "пилотът".

Но случаят отново повдига въпроса за неуместните връзки между политиката и бизнеса. От друга страна аферата илюстрира почти ирационалния страх от корупцията, който цари в Германия, където държавните служители нямат правото да приемат подаръци, превишаващи сумата от 15 евро на година, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
този не беше ли хомо(сапиенс)?
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те ако знаят пък нашият какви неуместни познанства има...
4
2
 
3
 
! Отговори
ot chujbina преди 12 години
Che to niama da ostane nikoi ot kmet nagore v BG.I koga chte gi stignem amerikancite?????
3
0
 
7
 
! Отговори
а у нас преди 12 години
едни министри от правителството на мадридския дедо играеха карти на яхтата на един контрабандист. него го разстреляха показно, а те продължиха да крадат като за световно
2
1
 
8
 
! Отговори
До №1 преди 12 години
Затова сме и на светлинни години от Германия.
1
0
 
30
 
! Отговори
чичо Митко преди 12 години
Бреееей, за какви дреболии го безпокоят човека. Тук за такива работи ще се превърне в любимец на медиите и всички ще му се възхищават какъв готин купонджия е :)))