"Настаняването в психиатрична клиника ще е по-лошо от смърт"

Масовият убиец Брайвик оспорва заключението на съдебните психиатри
4 апр 2012 20:22, Елка Василева
15
"Настаняването в психиатрична клиника ще е по-лошо от смърт"
Андерш Брайвик. Снимка: архив, Reuters

Екстремистът Андерш Беринг Брайвик, който ще бъде съден от 16 април за убийството на 77 души миналото лято, заяви в публикувано днес писмо, че настаняването му в психиатрична клиника ще бъде по-лошо от смърт, предаде Франс прес.

"Да изпратите политически активист в клиника е по-садистично и по-жестоко от това да го убиете! Това е по-лоша съдба отколкото смърт", пише Брайвик в писмо от 38 страници, части от които публикува вестник "Верденс ганг".

Целта на писмото е да оспори доклада на двама съдебни психиатри от миналата година, според който 33-годишният екстремист е психопат, страдащ от "параноидна шизофрения" и не носи наказателна отговорност.

Ако съдиите в Осло стигнат до същото заключение след процеса, който започва на 16 април, Беринг Брайвик ще бъде осъден на лечение в психиатрична клиника без право на излизане, вероятно за цял живот.

Обвиняемият трябва да бъде обявен за вменяем според адвокатите му, тъй като отказа да признае за недействителен идеологическия манифест, който разпространи в деня на атентатите. Целта на убийствата била да привлекат вниманието към документа с ислямофобски и враждебни към мултикултурализма тиради.

Още по темата

Заради възмущението, предизвикано от първия доклад, съдът в Осло назначи нова експертиза, заключенията от която се очакват на 10 април, по-малко от седмица преди началото на процеса, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 12 години
До номер 6: Всеки има право да си изповядва каквато религия смята за истинна, това се нарича свобода на вероизповеданието. Ти като искаш построй си църква, някой да те е спрял ? България за българите какво ще рече ? Българин по националност - роден в България, религията и неговата вяра може да са всякакви, всеки си има собствени убеждения и вярвания... А и това с турските сериали, дали ще са турски или американски на мен ми е все едно, всеки си гледа вече каквото ще...
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1, да не си евреин или арабин.
11
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Този ненормални трябваше да го пратят в Иран. Там щеше да види от къде изгрява слънцето.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-добре отколкото да го убият.В затвора е фрашкано с *** мюсюлмани.Ще го заколят като пиле горкия човек и нищо няма да му направят.А в клиниката ще е на сигурно.
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
toia taka shte go obrabotiat 4e daje i ako go pusnat 1 godina sled tova niama da znae KOI E !!!!!!!!!!! BRAVO
8
0
 
7
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Обяснението е просто .В Норвегия няма смъртно наказание,а максималната присъда е 20 год. сиреч,ако го изкарат вменяем и го осъдят,след 20 години трябва да го пуснат на свобода !Ако обаче го изкарат луд,могат да го държат в психиатрична клиника под надзор цял живот...
7
1
 
10
 
! Отговори
The MAD преди 12 години
Aко Брайвик е оневинен психопат и не може да носи наказателна отговорност за убийството на 77 души ,а ще бъде осъден на лечение в норвежка психиатрична клиника с принудителното му настаняване в психиатрична болница за цял живот, вместо в криминален затвор, автоматически се превръща за световната общественост в изявен идеологически и политически дисидент и критичен екстремист несъгласен по убеждения с провежданата държавна политика от Норвегия и трябва да потърси и получи политическо убежище от друга свободно демократична държава!!!
6
0
 
15
 
! Отговори
ринго преди 12 години
на нашият парламент му трябва един като този .....само за 10-15 минутки след това следващите ще им държи влага сто години.Луд бил? Много е прав човека писнало му е от навлеци и псевдо толерантни предатели на страната му .Обществото има нужда от нещо подобно за да почне да си задава въпроси колко дълбоко сме потънали в ***.Докога и защо спим ?
5
9
 
23
 
! Отговори
Кръстоносец преди 12 години
Това е героят от Осло ! Ако имаше повече такива като него,нямаше да ни наводняват с ислямски ***,кой откъде идва да строи джамии и да ни заливат с турски сериали ! Баста ! България за българите! Европа за европейците ! Който не иска да приеме европейската култура и религия,да върви на майната си !!!
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
prestavetesi prastate detetosi na darsestvo i tozi strelia po klavata na tetetovi i slusa s slusalki muzika na vastelina na prastenite
3
3
 
12
 
! Отговори
IIII преди 12 години
Мултикултурализма не може да просъществува. Брейвик не е изолиран случай, а е само началото. Въпросът е тези, които са като него, дали ще имат повод да действат, или нещата ще се наредят мирно и тихо.
2
2
 
19
 
! Отговори
III преди 12 години
"ислямофобски и враждебни към мултикултурализма тиради."Tова е доста крайно определение, измислено от някой крайно нетолерантен към чуждото мнение човек. Факт е, че 90% от коренното население на Европа не е съгласно с насилствено наложения мултикултурализъм и отнемането на правата на хората в полза на разни емигранти с престъпно поведение и мислене.
1
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Направо да го разстрелят!