Тъмното и непознато лице на WWF

Как точно функционира кръстоската "панда + печалба"
2 юли 2012 17:20, Елка Василева
33
Тъмното и непознато лице на WWF
Световни концерни се надпреварват да поставят върху продуктите си симпатичното мече панда от известното лого на WWF. Снимка: архив, Reuters

Логото е познато по цял свят и буди най-голямо доверие - мечето панда в емблемата на WWF. Но това е само лицето. Или по-точно едно от лицата на екологичната организация. Защото тя си има и друго - тъмно, непознато, пише Дойче веле.

Световни концерни като "Кока Кола" и "Шел" се надпреварват да поставят върху продуктите си симпатичното мече панда от известното лого на екологичната организация Световен фонд за дивата природа (WWF). Срещу това те се задължават да гарантират, че продукцията им е "устойчива" и щадяща природните ресурси. Задължават се също така да си платят за използването на запазената марка WWF. При това доста щедро.

Най-голямата в света екологична организация - с годишни постъпления от дарения в размер на 500 млн. евро - вижда огромен смисъл в това да си сътрудничи с големите световни компании. Проектът й "зелена икономика" цели постигането на по-висок икономически растеж и по-голямо потребление, но без това да води до намаляване на природните ресурси.

Черната книга

Как точно функционира кръстоската "панда + печалба" и какви тъмни сделки се крият зад глобалния знак "екологично чисто" научаваме от една книга, която излезе току-що на германския пазар - под заглавието "WWF: черна книга". В нея авторът Вилфрид Хуисман представя факти, които сериозно подкопават доброто име на екологичната организация.

Свидетелствата си той е събирал по време на свои пътувания до Индия, Индонезия и Аржентина. Така например широко рекламираната кампания в защита на застрашените видове животни се оказва доста съмнително начинание.

В Индия авторът е разговарял с експерти, които напълно оборват тезата за смисъла от кампанията в защита на тигрите. Точно обратното дори - експертите се кълнат, че вредите са много повече от ползите. Щедрите дарения влизали в джобовете на местни активисти, масово се евакуирали местни жители против волята им, включително със силови методи, и само малцина от тях оставали в новите национални паркове, където ставали основно сервитьори. Така от повелители на джунглата тези хора се превръщат в обслужващ персонал на екотуризма, пише авторът.

В комбина с големите "акули"

И още един пример: Откакто европейците откриха палмовото масло като екологично чисто гориво, в Индонезия например масово се унищожават тропически гори - за да има място за промишлените монокултури. Срещу обещанието да запази малка площ девствена гора американският енергиен концерн Wilmar се е сдобил с престижния сертификат за устойчивост на WWF, твърди Хуисман. В Аржентина пък повече от половината обработваема земеделска площ се използва за производство на биогорива от соя. Соевите пустини, както ги нарича авторът, унищожават биологичното разнообразие и прогонват малките земеделски производители към гетата на големите градове.

Книгата на Вилфрид Хуисман ни отваря очите за тъмните страни на WWF. Четивото е свидетелство за задкулисните далавери на една влиятелна политическа сила, която в комбина с големите "акули" от аграрния сектор се държи като колонизатор спрямо местното население. След прочита на тази книга няма как да не си променим мнението за сладката панда на WWF, четем в рецензията на в. "Ди Велт" за книгата на Вилфрид Хуисман.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не вярвайте сляпо на всеки уличаващ документален филм или книга, думите винаги могат да бъдат извадени от контекст ако целта е да сринеш една организация, а за съжаление интерес да бъде премахнат WWF имат не един или двама. Хубаво е да се проучват в дълбочина нещата преди да се пишат гневни коментари. Например, евакуирането на жители против тяхната воля се прави с цел да се намали лова на тигри, които все повече намаляват. Местни го правят за да изхранят семействата си, а не от алчност.
28
1
 
1
 
! Отговори
До газовиците преди 11 години
Абе държавата не може да изгаси 50дка пожар,вие ми говорите за добив на нещо,което се намира на 4-5000м под земята и не е сигурно дали е там! Я се успокойте малко!
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още миналата година, когато Хуисман направи филма, по който сега излезе и книгата, WWF написа подробно опровержение на "фактите". На английски:wwf.panda.org/wwf_news/press_releases/silence_pact_pandas_wwf.cfm
26
0
 
1
 
! Отговори
до 26 преди 11 години
*** е този, който обижда без да е предизвикан. Аргументът,че някой може да "продава" пробите е свързан със спазване на закона, а не с вредата от проучването-дали има шистов газ. Ако тази логика се спазва -всички трябва да се качим на велосипеди, защото някой може да извърши катастрофа пиян...примерно....умнико.
25
4
 
1
 
! Отговори
az преди 11 години
ами не, ***, повечето не искат, тъй като самото проучване е свързано с вреда за околната среда. А ако се запознаеш малко със закона за полезните изкопаеми ще ти стане ясно, че този който проучва може да не спира да го прави и да продава "проучените" проби...
24
6
 
2
 
! Отговори
Alexandra преди 11 години
Е вече ударихте дъното. По-ниско от това не може да се падане!!! WWF е организация, която се опитва да спаси не само вас, но и децата ви. Всяка организация има нужда от средства. Дори и посочените в статията не са достатъчни в борбата срещу българската и световна корупция. Трудно е да се преборим с икономическата криза. По-страшно е да преодолеем кризата на злобата, зависта, лакомията и властта. Дори и казаното да се цитира от големи списания, това не значи че и в там ниамат подкупни "журналист"
23
10
 
4
 
! Отговори
до анонимните ... преди 11 години
Слагате минуси на 21 но не коментирате защо все пак е забранено ПРОУЧВАНЕТО ДАЛИ ИМАМЕ ШИСТОВ ГАЗ? АКО СЕ ГРИЖИТЕ ЗА ЕКОЛОГИЯТА БИ СЛЕДВАЛО ДА ВИ ПРИТЕСНЯВА ДОБИВА. ЗАЩО НЕ МОЖЕ БГ ДА РАЗБЕРЕ ДАЛИ ИМА ШИСТОВ ГАЗ? ЗАЩОТО ТОВА НЕ Е ИЗГОДНО НА ГАЗПРОМ.
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още когато накараха кеча да си смени името от WWF на WWE, разбрах че не им е чиста работата.
21
4
 
3
 
! Отговори
ние от БГ преди 11 години
ВИНАГИ КОГАТО ЧУЕШ И ВИДИШ НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ ФИНАНСИРАНИ ОТ ЧУЖДИ ПРАВИТЕЛСТВА И ОРГАНИЗАЦИИ ТОВА ЗНАЧИ, ЧЕ ТАМ РАБОТЯТ *** ВРЕДНИ ЗА БГ И СВЕТА.
20
14
 
7
 
! Отговори
за себе си преди 11 години
За себе си съм уверен в едно...нашите активисти против шистовия газ..са платени от Газпром...Никой не ми отговори на въпроса... Защо се забрани и проучването дали има шистов газ.....Разбирам добина,но проучването.....отговорът е един...защото ще се разбере че имаме много шистов газ.....т.е. това вече не е защита на околната среда, а политика към вносителите на газ.... Да живее братска дружба между двата братски народа вплетени във вечна братска .....прегръдка!
19
4
 
17
 
! Отговори
DA Daaa 18 преди 11 години
Същата помия са "4 въшки" и "Енимал Рескюуе" - пътуват като линейка с два буса за да спасят някакви *** дето се били уплели в една мрежа на футболно игрище и някакъв сдрав мъжага ги целуива горкичките помиярчета
18
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още през 60-те години на миналия век един от създателите на Грийнпийс го напуска поради превръщането му в алчна корпорация, същата като тези, срещу които се бори, и се заема с екотероризъм - единствената ефективна екологична политика. Във WWF нещата са същите.
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скоро гледах филм за едни ,,екоактивисти"...Една флотилия от 7-8 катера,60-70 човека екипаж,два снимачни екипа...мислех,че отиват на война...а те милите пуснаха една маркирана костенурка на 150 мили от брега,защото там имало ,,едно специално морско течение" Или всички вече сме нередовни,или ни правят на *** без никакво притеснение.
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Здраво претакат зелето тия хора и манипулират с клишета.
15
5
 
1
 
! Отговори
killer25 преди 11 години
Eto koi sa vinovni za izchezvaneto na pchelite, koeto moje da ni kostva ekologichen sriv. Zatvor ne im stiga.
14
1
 
19
 
! Отговори
кик преди 11 години
като повечето псевдо еко организации...единственото, което ще ни спаси е да спрем да разхищаваме ресурси, като консумираме безотговорно да лекуваме временно фрустрациите ни. Това зависи само от нас.
13
27
 
25
 
! Отговори
ЛУд преди 11 години
Нашите нарко-еколози да не го правят от добра воля ? :)) Аре беги, изпокриха се кат мишки след протестите, едно дърво не засадиха , май само за протестите бяха еколози.
12
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"WWF са наследници точно на тази дясна идеология, а именно разбирането, че виновен за екологичната криза е човекът като такъв, а не капитализма и/или конкретните хора и организации, които практически извършват унищожението. Тази идеология може да се сведе до стремежа на буржоазията да намери кътче спокойствие и стабилност в света, който постянно прекроява и променя. Както кътче за бягство от огромната вина, която инстинктивно усеща, от мащабните унищожаването на природата..."
11
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
WWF е опровергало твърденията на Хуисман - на който му се чете:wwf.panda.org/wwf_news/press_releases/silence_pact_pandas_wwf.cfm
10
41
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо авторът на тази помия не си е написал именцето отдолу?! А, да, защото "творбата" му е *** помия!!!