Неграмотните по света 775 милиона души

Причините се крият във въоръжените конфликти и бедността
6 сеп 2012 15:42, Петя Славова
48
Неграмотните по света 775 милиона души
България е сред държавите в ЕС, където се отчита най-сериозен спад в броя на учениците. Снимка: Булфото

Близо 775 милиона души на планетата не знаят да четат и да пишат. Това сочат данни от разпространен  в Бон документ на ЮНЕСКО - Организацията за образование, наука и култура на ООН, предаде БТА.

Почти две трети от неграмотните са млади момичета и жени. Повечето живеят в Южна и в Източна Азия, както и в Африка. Данните показват, че около122 милиона тийнейджъри от цял свят изобщо не са усвоили четмо и писмо.

Причината е във факта, че навсякъде правителствата отпускат твърде малко средства за обучение по начална грамотност, при все че образованието е сред основните човешки права. Това изтъква Роланд Бернекер, генерален секретар на германската комисия по въпросите на ЮНЕСКО.

"Въоръжените конфликти са сред причините за големия брой неграмотни", посочва ЮНЕСКО. Войните "налагат парите да се харчат за нужди на отбраната, вместо за образование", "конфликтите намаляват икономическия растеж, съдействат за разпространение на бедността и рушат инфраструктурата", отбелязва организацията.

Доклад на ЕК също сочи неграмотността като световен проблем.Необходимо е Европейският съюз да преразгледа своя подход за повишаване на нивото на грамотност, посочва експертна група на високо равнище, създадена от европейския комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу за решаването на този проблем.

Всеки пети сред 15-годишните в ЕС, както и почти 75 милиона възрастни, не разполагат с основни умения за четене и писане, което им създава трудности при намирането на работа и ги излага на по-голяма опасност от бедност и социалноизключване, пише в доклада, разпространен от Европейската комисия.

В приложенията към този документ се отбелязва, че около и над половината от непълнолетните момчета в България, Румъния и Малта показват слаби умения да четат (по данни от 2009 г.). Същевременно нашата страна е сред държавите в ЕС, където в периода 2006-2009 г. се отчита най-сериозен спад в броя на учениците със слаби резултати по четене (над 10 процента).

Според експертите съществува необходимост от привличането на повече мъже учители, които да бъдат пример за подражание за момчетата, четящи много по-малко от момичетата. Посочена е необходимостта от безплатно висококачествено образование и грижи в ранна възраст за всички деца, от наличие в началните училища на повече учители, специализирани в усвояването на четенето, както и от промяна на представите по отношение на дислексията.

Според експертите бедността и ниската грамотност са взаимно зависими. Изследванията сочат, че ако Европа успее да постигне определените за 2020 г. цели за основни умения в областта на грамотността, математиката и естествените науки (целта е 85 процента от 15-годишните да изпълняват тези показатели), това би довело до увеличаване на БВП с 21 трилиона евро през живота на децата, родени през 2010 година.

 


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
7
 
! Отговори
da преди 9 години
И от всички тези хора, точно на този, на който никой не може да помогне в знаменитата му глупост, ни е премиер... тюх и късмет...
17
7
 
7
 
! Отговори
c преди 9 години
пишещите тук са от тези 775 млн :D
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Aу само малка поправка 776 начело с един премиер.Ако го нямаше, щяхме да сме по-умни, но след като тенденцията е да се опросточава нация за да е манипулируема лесно.. така ще е и тук. Съберете се и изметете *** ръководители и да вдигнем образоваността на младите, които днес са гибелта на БГ.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"В приложенията към този документ се отбелязва, че около и над половината от непълнолетните момчета в България, Румъния и Малта показват слаби умения да четат "Тук обаче би трябвало да се има впредвид ,че не могат да четат аналитично. Иначе не ми се вярва 50% да не могат да четат изобщо.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е аз мога да чета. При това имам и цветущ речник.
13
10
 
6
 
! Отговори
х преди 9 години
в българия всичко това се дължи на генно наследения не достатъчен умствен капацитет на българина , вродения шовинизам и продължаващото възпитание на етно фашизам.
12
2
 
8
 
! Отговори
bredi преди 9 години
samo v bulgariya ima 5000000 negramotni
11
2
 
29
 
! Отговори
Предлагам: преди 9 години
Неграмотните да нямат право да бъдат гласоподаватели.Мързяло го да ходи на училище, по-късно не пожелал да посещава ограмотителни курсове. В повечето случаи такъв не ще и да работи, нито пък благоволява да ползва контрацептиви /но започва да води полов живот още на 12 г./. Откъде накъде такова същество ще има права, равни на моите и твоите?! Ние работим, то паразитира, а някои го поощряват и съдят България в Страсбург!
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМИ ХАХА СЛОЖИ ГИ ПО ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ АФРИКА,ИНДИЯ,БАНГЛАДЕШ И ПАКИСТАН И ЕТО КЪДЕ СА НЕГРАМОТНИТЕ 775 МИЛИОНА.... ТЕ ПАК МАЛКО СЕ ОКАЗАХА ХАХАХА
9
1
 
15
 
! Отговори
Грамотен македонецо преди 9 години
Повече са. Сите живеете у Македония па не си знете роднию езико.
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един от неграмотните е авторът на заглавието. Може би е искал да каже:"Неграмотните по света са 775 милиона души"или"Неграмотните по света - 775 милиона души"
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бах мааму много *** имало по света
6
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Неграмотните по света 775 милиона души от тях 6-7 милиона живеят в Бг, Причините се крият във Бойко Борисов и бедността която е създадена от него и неговите съпартийци.
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Икономика му се казва на всичко това. Трябва да има и бедни, и богати. И простаци по панелнки без ценности, и банкери, програмисти с вили в Марсилия. Нищо странно няма. Не може всички да имат всичко. Човечеството само е изградило това класово общество. С едно съм съгласен- бедността и ниската грамотност са зависими. Разбира се, зависимостта не е пропорционална. Много грамотни са успели, но много неграмотни- също.
4
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМИ...ВСИЧКИТЕ КОМУНИСТИ И ОСТАНАЛАТА ЧАСТ-***---ЕЛЕКТОРАТА ИМ НА ЧЕРВЕНИТЕ СВИНЕ.
3
11
 
23
 
! Отговори
БАТЮ ВИ БОЙКО преди 9 години
Дрън дрън.....и аз съм неграмотен с моите министри ама кумандвами цялта държавъ.
2
3
 
5
 
! Отговори
nekoi преди 9 години
blagodarenie na SEGA I ZAVINAGI. stiaga sme se dupili.
1
11
 
31
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
и нашия министър председател един от тях!