Скандалните отношения в кралското семейство на Белгия

Книгата "Лоран - дворцовият калпазанин" излиза през октомври
12 сеп 2012 12:55, Елка Василева
2
Скандалните отношения в кралското семейство на Белгия
Принц Лоран със семейството си. Снимка: архив, Reuters

Нова книга, чието издание на френски предстои през октомври, разкрива скандални отношения в кралския двор на Белгия, съобщиха местните медии.

В произведението "Лоран - дворцовият калпазанин" авторът Марио Данелс разкрива, че през 90-те години на миналия век кралица Паола, майката на принца, е наредила преустройството на мазе в дворцовия комплекс в Лакен, където Лоран, най-малкият син на кралското семейство, да бъде настаняван, когато посещава родителите си през почивните дни. При ремонта било установено, че помещенията са необитаеми и плановете били прекратени след изхарчването на 50 000 евро.

Авторът цитира близки до кралското семейство, според които принцът се съмнявал, че е син на баща си Албер II, тъй като никога не чувствал обичта му. Принцът казал, че в Османската империя по-малките деца на султана били давени, за да се избегнат скандали при наследяването на властта. Лоран бил самоироничен, като добавил, че с него това не може да се случи, тъй като е прекалено пълен и не би потънал.

Медиите отбелязват, че още от детството си принцът е бил проблемно дете. Той е повтарял три пъти един и същи клас, а вече като младеж бил изпратен за четири години на стажове в САЩ, определяни като "поредица от провали". В книгата се допуска, че преди години конституцията на Белгия е била променена заради него и така е била дадена възможност и на жени да наследяват короната. Подобна промяна е изместила Лоран от второто до 12-ото място в списъка на престолонаследниците.

Авторът допълва картината с подозрения, че дворецът стои зад изтичането на скандална информация от неотдавнашно посещение на Лоран в Конго с цел умишлено да го дискредитира.

Данелс разкри по-рано в друга своя книга, че Албер II е имал извънбрачна връзка, от която има дъщеря. Това предизвика прецедент в историята на Белгия, като кралят направи изявление, в което непряко призна този факт. Албер II уточни, че в семейството му е имало сериозно напрежение преди около 30 години, което днес е напълно преодоляно.

Темата за наследяването на короната в Белгия често присъства в публикациите на местните медии, които очакваха кралят да се оттегли в полза на престолонаследника принц Филип след края на политическата криза, оставила държавата без редовно правителство повече от година. На този фон най-силно подкрепената партия на последните парламентарни избори – Нов фламандски алианс, защитава мнението, че монархията в страната повече не е необходима.
 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
На снимката виждам преди 11 години
едно съвсем нормално семейство. Защо се мисли, че след като някой се е родил принц, той задължително трябва да се справя блестящо и с учението, и със стажовете, и на всичко отгоре да бъде светец и в личния си живот? Ами ако този човек е решил да живее като средностатистически гражданин, с всички обикновени, безобидни човешки "грехове", защо просто не го оставят на мира? Защо е нужно да го дискредитират? Просто нека да изберат сред наследниците някой по-амбициозен и него да подготвят за владетел.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо ново под слънцето.