Корупцията - фатална за обществото в Китай

Президентът Ху Цзинтао откри 18-ия конгрес на ККП
Обновена: 8 ное 2012 09:15 | 8 ное 2012 08:48, Петя Славова
31
Корупцията - фатална за обществото в Китай
Започна 18-ият конгрес на Китайската комунистическа партия. Снимка: БТА

Ендемичната корупция, която разяжда китайското общество, може да е фатална за управляващата комунистическа партия и за държавата, предупреди президентът Ху Цзинтао, цитиран от световните агенции.

В реч, с която откри ключовият 18-ия конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП), Ху Цзинтао подчерта, че "корупцията може да предизвика рухването на партията и на държавата". Той призова ККП да не позволи на никой китайски лидер да злоупотреби с властта, с която разполага. "Трябва да гарантираме всички да бъдат равни пред закона", прикани Ху Цзинтао.

Китайският президент отправи това предупреждение, след като тази година страната бе разтърсена от няколко крупни политико-финансови скандали, в които бяха замесени ръководители на най-високо равнище, отбелязва БТА. Общественото внимание бе привлечено особено силно от случая с члена на Политбюро на ККП Бо Силай, който бе изключен от партията и ще бъде съден.

Още по темата

В последната си голяма реч Ху Цзинтао, който се очаква да отстъпи ръководните постове в комунистическата партия и държавата на вицепрезидента Си Цзинпин, обобщи, че Китай ще продължи постепенното реформиране на своята политическа система по време на следвания курс на "социалистическа модернизация", но няма да следва западния политически модел. Трябва да се учим от политическия и културния опит на други страни, но не бива никога да копираме модела на западните политически системи, призова той.

Китайският лидер отправи този призив на фона на споровете за острови, които страната води със свои съседи, включително с Япония в Източнокитайско море.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
v 13 to evangelie pishe jaltata rasa shte zavladee sveta ,amerika ayt,rysia stava mogashta s vlianie a tyrcia shte sashtestvyva oshte do 3000 godina i izchezva ot kartata na sveta.kato balgaria i malkite darjavi shte kretat kato sateliti.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
da vi pratim i nashite ypravnici ot 23 godini nasam .
23
0
 
0
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Всичко извън регламента е корупция.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако държавата успее да наложи спазването на законите -всичко е наред, когато не може стават ивращения. Това му е хубавото на САЩ- прави каквото искаш, но нарушиш ли закона си нозиш последствията. В Китай също, там корупцията не се наказва с уволнение.
21
0
 
3
 
! Отговори
sevtus преди 11 години
Хора са бюрократите и още как. Само, че бюрокрацията НЕ е човек. Тя е качествено различна величина. Примерно вземете един футболен отбор. Отборът не е 11 души, пръснати по терена. Отборът е машина, механизъм, в който отделните футболисти са сведени до функцията им на елементи от тази машина, обслужващи целите на цялото, на общото. Отборът насочва и впряга усилията на всички към общата цел. Вярно, някой може да продаде мача, друг да напарви издънка, но това не променя пътя! Най-малкото има път, цел, посока нещо което отделният човек не може да формулира! Ако не е отборът всеки ще си търчи по терена в безразборен танц. Чудесна алегория за обществото и за ролята на бюрокрацията.Мислите, че корупцията е причинена от липса на мотивация, която пък е резултат от ниско заплащане. Това е прекалено журналистическо разбиране за нещата. Сериозно ли мислите, че по-добре платения служител ще бъде по-малко склонен на корупция? Ами той щом е по-добре платен, значи и корупционният натиск върху него ще е по-голям, изкушенията по-големи и съответно ще му е по-трудно да устои. Защото винаги ще има нещо, което не може да си позволи със заплатата си и което някой друг ще му предложи. А човешката алчност насита няма винаги има по-висок уровен, към който се стремиш. И това е двигателят на прогреса всъщност.Постът ви за пазарната икономика е наивен. Вие свързвате свобода с търсене и предлагане. Ами вие не знаете ли, че в съвременната маркетингово-рекламна стратегия, която пък е могъщият авангард на така нареченото пазарното стопанство, търсенето се СЪЗДАВА. Целта на големите пи ар компании, наети от други производствени компании е как да убедят потребителя, че стоката Х му е особено нужна. И успяват разбира се. Точно защото човекът е слабо същество и е податливо на влияние. А вие говорите едновременно за търсене и за свобода това е изначално противоречие в понятията.
20
1
 
1
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Сидорова,ти пропагандатор ли си или теб са те изпропагандирали.Плановата икономика доказано нищо не може да произведе.нито в личностен,нито в обществен,нито в материален план.При НЕОГРАНЕЧЕНА власт.Десетилетия.Я се огледай.Там където комунисти управляват трева не расте.В Китай(официално!)в офшорните зони,където чуждите компании и данъци не плащат ср.заплата е 150дол.,значи във вътрешноста е 15дол,а в планинските феодални владения сегурно е 15 цента.Мярката е СТАНДАРТА.Ти тук колко получаваш?
19
2
 
3
 
! Отговори
sevtus преди 11 години
Като стана въпрос за плановата икономика,аз се удивлявам как уж интелигентни хора се връзват на либералните концепции за жизнеността на пазарната икономика,която според тях се направлява от само себе си,един вид от хаоса на "свободната" конкуренция се пораждал някакъв ред.Това е такава глупост!А бе,дори на най-дребно житейско равнище човек си прави всекидневен план какво трябва да направи и извърши.Как си представяте нещо толкова сложно като икономиката да се остави на милостта на случайността
18
2
 
2
 
! Отговори
sevtus преди 11 години
19, Мандатността е проява на менливата човешка природа - объркана и неспособна да взема самостоятелно решение от обществена значимост. Изборът винаги е сведен до това кое е най-добро за мен - т.е. проява на его-цели. Не стига това, ами и самият избор никак не води до добро за самия този, който е гласувал - и това това е и най-голямата илюзия на либерализма: че човекът притежава свободна воля и че е толкова силен, че може да променя нещата правейки някакъв имагинерен избор. А в чисто философския и оттам житейският смисъл на думата човек просто няма.избор. Поради това и един от големите представители на политическия елит на държавата, която е пример за либерализъм Англия, беше казал, че ако изборите променят нещо, то те щяха да бъдат забранени.Бюрокрацията на свой ред, като опозиция на променливото изхожда от фундаменталните, неподатливи на преходното величини. Защо ли? Ами защото обществото не е просто някакъв сбор от индивиди, а е органична съвкупност от взаимоотношения и връзки. Обществото е качествено различно нещо от човешкия индивид то самото притежава всички характерни за един жив организъм белези и поради тази причина притежава свое собствено битие и това, което просветителите са наричали Разум. Обществото е това, което дава енергия на частните усилия и ги канализира в общ интерес. То не може да си позволи да отстъпи, защото това би означавало личният интерес да надделее, а светът да се превърне в сцена на див канибализъм. Гарант за тържеството на обществения дух е бюрокрацията. Затова и дори в най-либералната държава, бюрокрацията достига до най-минималните брънки на човешкия живот. Колкото и неолибералните мислители да се пънат, техните теории никога няма да бъдат проверени.Колкото до завършека ти за крадците и представителността, аз не обвинявах демокрацията, а самата същност на човека. Човек на изкушение не може да устои, точно защото е слаб. И колкото повече вървиш по пирамидата нагоре, толкова повече изкушенията се увеличават, а с това и бремето на невинността. Аз може да не съм крадец в момента но дали ще съм такъв при други обстоятелства? А ти?
17
2
 
2
 
! Отговори
Сидерова преди 11 години
Плановата икономика им гарантира 10% икономически ръст през годините,когато капитализма се намира в най-голямата криза след рецисията на 30-те години на 20 век.Китай е най-мощната в икономическо и финансово страна на Земята.Тя се явява най-големия кредитор на САЩ.Предстои им да завладеят света,ако вървят по този път.
16
0
 
2
 
! Отговори
RCI преди 11 години
sevtus,демокрацията е изборност и мандатност.Да оставим контрола-парламентарен,обществен,медиен;да оставим и това че опозициата под лупа гледа.Изборност!Ти защо си избрал крадец?Ти си го избрал.Твоят глас е ОТГВОРНОСТ.Мандатност-виждаш че краде и пак го избираш.Искаш сега "покрай Илия и св-Илия"!Демокрацията е представителна-избираш някой да те представлява,някой като теб!Ти крадец ли си?Я всички да си влезем в отговорностите,а не демокрацията да обвиняваме.
15
2
 
1
 
! Отговори
sevtus преди 11 години
Бюрокрацията е пар екселанц олицетворение на обществения разум и защитава обществения интерес. Човекът взет сам по себе си е егоистично същество, което се интересува единствено от личния интерес и общо взето нехае за общностното - бюрокрацията е гарант за защитата на обществените нужди. Тя балансира крайните стремежи на човек към удовлетворяване на своето огромно Его.Корупцията е резултат не от бюрократизма, а от изначално алчната човешка природа.
14
2
 
1
 
! Отговори
sevtus преди 11 години
Бюрокрацията е едно от най-важните достижения на цивилизацията. Нито едно държава от Древността до наши дни не е функционирала без широк административен апарат. Всъщност колкото по-развита е била една държава или цивилизация, толкова по-широка чивновническа система е имала тя.
13
2
 
5
 
! Отговори
sevtus преди 11 години
Мда, обичайните апологети на демокрацията и тук - "колкото повече държава, толкова повече корупция", в "демокрацията можело да смениш партията, която крадяла"...дрън-дрън. Излязло като от матрица на неолиберален учебник за ***:)...в САЩ няма корупция - там тези неща са узаконени - съвсем законно може да си лобираш в Конгреса за частни интереси:))))
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-голяма е корупцията там, където не се зане държавата комунистическа ли е, демократична ли е, пазарна икономика ли е или не е, и те така, като нашата държава.
11
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Корупцията е смазочното масло на олигархичните системи дегизирани като демокрация. Справка Гърция - за 30 години от там са изсмукани триста милиарда и са прехвърлени в чуждестранни банки. (Виж списъка с над 2700 имена публикуван наскоро там.) Но идва ред и на България.
10
1
 
1
 
! Отговори
Др. Ху преди 11 години
Някакво недоносено соросче пак се изказва неподготвено за държава с 5000 годишна история.
9
2
 
5
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Корупция има там,където няма конкуренция.Политическа конкуренция-многопартиина система и икономическа конкуренция-пазар!Защо да давам подкуп,когато същото мога на съседната сергия да получа без подкуп.Корупция има и в либералните държави,но там е личностно-криминална,не е `системна`.
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Демокрацията много по добре контролира корупцията, защото когато някоя пратия прекали с краденето народа може да ги свали от власт. В диктатура като Китай наистина е въпрос на живот и смърт за управляващите да не прекалят с корупцията, защото ако народът не може да ги смени с избори, ще ги смени с революция един ден, когато им писне от властта!
7
0
 
10
 
! Отговори
chicago преди 11 години
На партията - вярност,на народа - чиста вода.Надпис във ВИК.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво да правят хората, най-лесно се краде от държавата и във всяка държава която се занимава с бизнес се краде яко. Колкото повече държавата си вре носа в бизнеса толкова по голяма е корупцията и краденето. Виждаме че и постоянните публични разстрели на корумпирани чиновници в Китай не дават кой знае какъв ефект. То поради същата причина си отиде скоропостижно и съветския комунизъм.