Тимошенко обяви: Кандидатирам се за президент

Освободеният лидер на опозицията вече е в Киев
Обновена: 22 фев 2014 20:20 | 22 фев 2014 19:00, Красимир Ангелов
255
Тимошенко обяви: Кандидатирам се за президент
Снимка: Reuters

Освободеният лидер на опозицията в Украйна Юлия Тимошенко обяви, че възнамерява да участва на изборите за президент на Украйна, насрочени от парламента за 25 май, предаде ИТАР-ТАСС.

"В момента пътувам за киевския площад Независимост. Ще се кандидатирам за поста на президент”, заяви Тимошенко, преди да отлети от Харков за Киев.

Още по темата

Тимошенко бе изведена от болницата в инвалидна количка, но с бодър вид. "Диктатурата падна", гласи първото изявление на Юлия Тимошенко след освобождаването й, поместено на уебсайта на  нейната партия "Баткившчина" и цитирано от АФП.

Малко преди 20 часа Юлия Тимошенко пристигна със самолет  в Киев и се отправи към площад "Независимост", съобщи ИТАР-ТАСС.

Както Dnes.bg съобщи, по-рано днес украинската Върховна Рада прие постановление за отстраняване от длъжност на държавния глава Виктор Янукович. За това решение гласуваха 328 народни представители.

Депутатите решиха още да свикат предсрочни президентски избори на 25 май. Новоизбраният днес председател на Върховната Рада Олександър Турчинов заяви, че президентът се е отказал от конституционните си задължения и това "заплашва функционирането на държавата, териториалната цялост и суверенитета на Украйна".

Малко по-рано украинският президент Виктор Янукович заяви в телевизионно интервю, че няма да подава оставка.

"Не съм напуснал страната. Нямам намерение да подавам оставка. Аз съм легитимно избраният президент", обяви той в интервю за телевизионен канал, базиран в големия източен град Харков.

По-късно той отново заяви, че категорично отказва да признае решението на Върховната Рада за отстраняването му от длъжност.

Според новоизбрания председател на украинския парламент Олександър Турчинов тази вечер е бил осуетен опит на президента Виктор Янукович да отпътува със самолет за Русия и сега той пребивава в Донецка област.

"Той е опитал да се качи на самолет за Русия, но гранични служители са го спрели", гласят цитираните от агенция Интерфакс  думи на Турчинов.

По информация на РИА Новости Виктор Янукович планира обиколка на югоизточната част на страната.
„Възнамерявам да тръгна на обиколка в югоизточната част на страната, която все още е по-малко опасна или повече безопасна”, се посочва в изявление на Янукович, публикувано в интернет.

Същевременно председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу  приветства в акаунта си в Туитър освобождаването от затвора на бившия украински премиер Юлия Тимошенко. Официална делегация на Европейския парламент отпътува днес  за Киев, за да обсъди с украинските депутати помощта, която ЕС  може да окаже на страната, за да излезе от кризата, съобщи още  ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на ЕП.

Тя е оглавявана от председателя на комисията на ЕП по външните работи, германския евродепутат от Европейската народна партия Елмар Брок.

Министрите на външните работи на Великобритания Уилям Хе и на Германия Франк-Валтер Щайнмайер са се споразумели да подкрепят новото правителство на Украйна и да способстват за предоставянето на финансова помощ от страна на Международния валутен фонд, съобщава още ИТАР-ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: УкрайнаЮлия Тимошенко
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички олигарси са предатели. Тимошенко е украинският Елцин - ще си разори родината си за да й кажат янките "браво".
163
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
ТОЗИ ПРЕВРАТ ВЪВ УКРАЙНА Е НАПРАВЕН ПОД ДИКТОВКАТА НА ТИМОШЕНКО И АМЕРИКА.ТЕ СА ВЪВ ВСЯКО ГЪРНЕ МЕРУДИЯ!!!!!!
162
1
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
ха, тая е изрусена, не бях забелязал до сега. е, за сега избегнаха кланетата, добре. да видим след изборите. струва ми се че който и да спечели изборите, чака го същото каквото янукович.
161
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
nali be6e mnogo bolna. kakyv president 6te stava. i tia iska da si napylni gu6kata.
160
2
 
14
 
! Отговори
Ураааа, демокрация преди 10 години
Споооокойно може ПРЕСТЪПНИК да се кандидатира за президент.Имаме го опита в България: Мафиот доскоро беше премиер.ЦИЛИВИЛИованите западни държави знаят как да защитят интересите си.
159
2
 
7
 
! Отговори
фен преди 10 години
Устните сa във формaтa нa буквaтa "о", ...фелaцио-то дa зaпочне сегa!
158
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До тома неверниDobre che mechtite sa bezplatni che da mojesh da si mechtaesh na volia :D
157
1
 
7
 
! Отговори
Тъмна Индия преди 10 години
Путин се оказа същия като Янукович. Зааради Олимпиадата, загуби Украйна и Щатите скоро ще са на границата с Русия. Считам че скоро Ястребите ще сменят Путин заради тази стратегическа грешка. Освен ако в Украйна се развият събития, които да възстановят на власт Проруско настроеното мнозинство със или без Янукович. Или отцпването на Южна и Източна Украйна от власта на метежниците. Икономиката е в техни ръце, Западната част е гола вода - няма ресурси, няма икономика, гладът е сигурен.
156
0
 
12
 
! Отговори
Посрангъч преди 10 години
Доколкото зная Янукович е избран на всеобщи избори, а не от парламента. Така че парламента няма право да го сваля. Той си е виновен. Някога Алиенде в Чили, въпреки предупреждението на генерал Пратс, че част от армията готви преврат, не се вслуша в министъра си и не разреши ареста на превратаджиите. После го убиха. У нас - Стамболийски бе същото самонадеяно ***. Така че Янукович си го заслужава, но не и Украинците. Колебанията винаги са водили до убийствени последствия.
155
3
 
8
 
! Отговори
тома неверни преди 10 години
Това моме е бита карта като Бокчо
154
6
 
2
 
! Отговори
2014 преди 10 години
Господ на Янукович е Исус Христос,кой е на Тимошенко? Рождественское поздравление Президента Украинь Виктор Янукович.."..принятие христианства способствовало духовному развитию украинского народа.Оно стало фундаментом становление нашего единство и государственности...Христос родился!Славим Его!"
153
0
 
8
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
До Сър Пичук. 175 Приятел, забрави за Русия, мисли само за България, моля!
152
0
 
1
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
До Анонимен 189 Не бързайте да поздравя, приятелю! Изчакайте малко .
151
3
 
4
 
! Отговори
Украйна губи преди 10 години
До АнонименРазбира се народа на Украйна има по-голяма полза от руския заем ,кайто не включва стриктни изисквания за икономиката и обществото като на МВФ.Но както знаем цялата дандания не включва интереса на украинския народ."Boiko:Russian loan more profitable for Ukraine than the one from IMF" Kyiv Post
150
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ukraina , nikoga nqma da vleze v europeiskoto semeistvo ! Izobshto protestirashtite na Ukraina ne predlagat nishto europeisko . Ei sega sled mai mesec kato iztekat eurpeiskite izbori , parvo na parvo ingilzite shte pochnat dase zaqjdat s tqh neprestanno ili nonstop l!
149
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МВФ или "братска" Русия, парите пак ще ти излезнат изотдуркику. Така че недей много плямпа.
148
4
 
4
 
! Отговори
причината преди 10 години
Как пък не видях къде било заровено кучето,ами в последното изречение на статията,другото е за талаш или ..."за предоставяне на финанасова помощ от страна на Международния валутен фонд...".Тези,които нямат грам мозък в главата нека си мислят,колко са загрижени световните лидери за народа на Украйна,колкото за Палестина
147
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бравно на Тимушенко!!! Браво на Украйна.
146
5
 
17
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Е тук стана вече тя каквато стана. Тази бе нужно да изгние в затвора, те я пускат.Viva la MAFIA, Tuti MaFIozi!!!Виждаме това което ни се случи на нас. Токущо украинците загубиха държавата си.
145
0
 
3
 
! Отговори
YESS преди 10 години
Значи "Свобода",лидера им де за президент след преврата срещу конституционно избраното правителство.Ционо Кнесет се оплаква от тях,ама глас народен,демокрация.Ето едно клипче за поздрав. Замислих се ,хубави хора са все пак,националисти,а щом и църквата ги подкрепя-с две ръце гласувам за Тягнибок!!! YOU TUBE -TORCH LIT MARCH IN KIEV BY UKRAINE'S RIGHT WING SVOBODA PARTY -BBC NEWS