Новият лидер на Крим и тъмното му минало

Аксьонов е кукла на конци според неговите критици
10 мар 2014 20:45, Елка Василева
335
Новият лидер на Крим и тъмното му минало
Сергей Аксьонов. Снимка: Reuters

Допреди две седмици Сергей Аксьонов беше незначителен кримски политик, лидер на малка проруска политическа партия, която едва събра 4 процента от гласовете на последните регионални избори. Той беше малко известен бизнесмен с тъмно минало и прякор "Гоблин" - остатък от дните, когато след рухването на Съветския съюз тук процъфтяваха престъпни банди. Времената се промениха, пишат Тим Съливан и Юрас Карманау от Асошиейтед прес.

Днес Аксьонов е премиер на кримското правителство и е публичното лице на руското превземане на полуостров Крим. По всичко изглежда, че той е човек, поставен на власт от Москва, който сега работи усилено за превръщането на Крим в част от Русия.

Той оглавява и чисто нова армия - 30 души с автомати АК-47, които все още се учат да маршируват в строй. "Командире!" беше поздравът им към него в събота, когато положиха клетва в един парк на Симферопол. В речта си на церемонията бившият полупрофесионален боксьор заяви, че въпреки вероятността референдумът в Крим на 16 март да превърне полуострова в част от Русия, той самият няма лоши чувства към Украйна.

Още по темата

"Ние не сме врагове с войниците, които са обещали лоялност на украинската държава", каза той, имайки предвид войниците, барикадирани в бази на територията на Крим и незнаещи какво ще им се случи. Те ще могат да заминат за Украйна, ако желаят, обеща Аксьонов. Той твърди, че е умиротворител.

Но хората в Симферопол помнят Аксьонов с прякора му от 90-те години - "Гоблин". "Той не беше важна клечка в престъпния свят", казва Андрий Сенченко, който сега е член на украинската партия "Баткившчина", застанала на предната линия на протестите в Киев, довели миналия месец до свалянето на проруския президент Виктор Янукович. Сенченко описва Аксьонов като "бригадир" в банда, която често била замесена в изнудване.

Сенченко не е безпристрастен - неговата партия се противопоставя на натиска на Аксьонов Крим да стане част от Русия. Но и редакторът на главния проруски вестник в региона "Кримска истина" също беше обвинил Аксьонов в принадлежност към криминална банда. Михаил Бахарев отправи обвиненията преди пет години, когато Аксьонов за пръв път се появи на политическата сцена в Крим.

Аксьонов, който отхвърля обвиненията, заведе срещу Бахарев дело за клевета и спечели, но по-висша съдебна инстанция по-късно анулира иска срещу редактора.

Днес, когато Аксьонов е в центъра на кримската политика, а руски войници, които го подкрепят, са разположени на целия полуостров, Бахарев твърди, че е сбъркал.

Историите за криминалното минало "са били просто атаки от негови врагове", каза Бахарев в интервю, като шаваше нервно и очевидно нямаше желание да обсъжда темата. Той освен това посочи, че разследванията са показали, че Аксьонов няма връзки с престъпни банди.

Бахарев днес се представя като пламенен поддръжник на Аксьонов, наричайки го "уверен и храбър човек, който не се страхува да поеме отговорност".

Крим затъна във вълнения през последните две седмици, след като Москва, разгневена заради падането на Янукович от власт и прозападната ориентация на новото правителство, използва стотици руски войници, за да поеме политически контрол върху полуострова. Руските войници, за които Москва настоява, че са членове на създадените миналата година от Аксьонов кримски сили за самоотбрана, обкръжиха регионалния парламент. След това в присъствието на въоръжени войници вътре в пленарната зала Аксьонов беше избран за премиер.

Според негови критици е ясно, че Аксьонов е кукла на конци, някой, спуснат от Москва да улесни това, което на практика се превърна в руско завземане на някогашна територия.

"Ако преди шест месеца някой ми беше казал, че Аксьонов ще стане премиер, щях да се изсмея", казва Валентина Цамар, известна журналистка от Симферопол, работеща в телевизионния канал "Черноморская".

За Аксьонов, който до 2009 г. не се занимаваше с политика, а след това обедини три проруски организации в партията "Руско единство", издигането във властта беше внезапно.

Партията разчиташе на голямото рускоезично население в Крим и отправяше политически послания, които сравняваха протестиращите срещу Янукович с нацисти и обещаваха златен век за Крим с изобилие от лозя, работа и богати туристи.

Той освен това твърдеше, че няма намерение да се отцепва от Украйна. Само преди три седмици Аксьонов заяви в интервю с Асошиейтед прес, че партията му "никога не е искала Крим да се отделя от Украйна".

Но политическата кампания не постигна много. Шествията на "Руско единство" се отличаваха с малобройност и партията спечели едва 4 процента от гласовете на регионалните избори през 2010 г.

Местни журналисти твърдят, че Аксьонов се е появил за пръв път на политическата сцена с подкрепата на Владимир Константинов, председателя на кримския парламент и известен строителен предприемач, който в момента е замесен в скандали с неизплатени банкови заеми и провалени строителни проекти.

Компанията на Константинов "Консул" е събирала пари от украинци, за да построи жилища, но така и не довършила проектите, твърдят репортери, които са проверявали сделките. "Сега тези хора нямат нито апартамент, нито пари", казва Сергей Мокрушин, разследващ журналист от телевизия "Черноморская", който месеци наред е проверявал счетоводството на Константинов.

Официално разследване обаче изглежда никога не е започвало. Членовете на парламента имат имунитет срещу разследване и мощните връзки на Константинов с вече свалената от власт управляваща партия в Украйна означаваха, че всяко разследване би могло лесно да бъде спряно. "Той е недосегаем", казва Мокрушин.

Аксьонов обаче има поддръжници. Генади Иванченков, 56-годишен икономист от Симферопол, казва, че е впечатлен от лидерските качества на Аксьонов в такова бурно време. Колкото до миналото му, той не е сигурен, че историите за "Гоблин" са верни, а дори и да са, те не го смущават.

"Тези страници от живота му нямат значение", казва Иванченков. "90-те години бяха толкова мътни времена, че мога да съдя за него единствено по това, което прави сега."

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
2
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Jewnited States са прецакани
177
0
 
2
 
! Отговори
майдански приказки преди 10 години
Гоблин и св. Четирсет майдански мъченици.
176
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за 196 не може би а напроо бат СОКИ хазарчето сорос им дава ама ши кажат докажи хитър е бат СОКИ ТЕ СА ЦЯЛА ОРГАНИЗАЦИЯ
175
2
 
6
 
! Отговори
Асошиейтед прес преди 10 години
....пишат *** Съливан и Юрас Карманау от Асошиейтед прес. До тук стигнах и ми е достатъчно, вече знам какво пише по-надолу!
174
2
 
6
 
! Отговори
bingo преди 10 години
Ajde pak pochnaha mediinite manipulacii :) vsichko, koeto izliza izvan pravilnata gledna tochka na zapada trqbva da byde demonizirsno:)
173
3
 
8
 
! Отговори
Емил преди 10 години
Да,да......Крим избра правилния път........да му мислят Украинците......нямат си никаква представа какво ги чака като членове на ЕС:)))).....но ако искат можем да им разкажем
172
3
 
13
 
! Отговори
Гост до Hely 195 преди 10 години
Личи си, че твоите сведения са само от "телевизора". Нито грам разум. Западнярите досега не виждаха, че с поощрението на майдана пуснаха духа от бутилката, на фашистите и всякаква ***, но в най-скоро време ще я видят. Надявам се, не на собствен опит. Как толкова време доста хора, пък и тук в България не могат да проумеят какво е Русия. Защо постоянно я бъркат с болшевиките? Това не е СССР, но на руския човен не се заповядва. Това не сме ние - подайгъзец на всеки, който ти пусне 30 сребърника.
171
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
,,Кадрите са от 1996 г., когато Кличко и брат му са отведени в САЩ и представени на един от босовете на профи бокса Дон Кинг от тартора на една от най-големите и свирепи украински престъпни групировки Виктор Иванович, по прякор Рибка.''Като става дума за тъмно минало на украински политици какво ще кажат господата от АП? Останалото може да прочетете в ,,Блиц" бг има и видео.
170
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Журналистите не са виновни, че си дават мнението.То и без думи само като му видиш физиономията е ясно, че е мутренгяс.
169
7
 
12
 
! Отговори
Висшист преди 10 години
Неистово се забавлявах докато четях...КЪДЕ Е ТЪМНОТО МУ МИНАЛО колеги журналисти? Един прякор "ГОБЛИН", друго тъмно и зло в миналото му аз не прочетох и че е бил представител на партията "Руско единство"? Ааа сега загрях, щом е бил в партия целяща единство с ОГРОМНАТА ЗЛА ИМПЕРИЯ на ТЕРОРА И КОМУНИЗМА И САТАНАТА - Русия. Значи е рецидивист, прави сте простете ми за невежеството. Колеги бъдете 25% обективни в това, което пишете не ви карам да пишете 50% истини...до 25% стигнете все ще е нещо...
168
6
 
13
 
! Отговори
БМ_21Град преди 10 години
Гнусните *** и мекерета на запада започнаха с измишльотините си ... добре позната тактика от проведените по техен сценарии "цветни" революции в цял свят. Както е казал нашия народ .."кажи че на някой сестраму е к.рва, пък той нека се оправдава после, че няма сестра" ... и тук се разчита на това, но каквото и да лаят, кервана си върви и Крим ще се върне там където му е мястото в РФ, където е бил от 1774г.!
167
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо не публикувате "СВЕТЛОТО" минало на фашистите от майдана
166
5
 
11
 
! Отговори
пламен преди 10 години
На големи герои се правят руснаците от Крим и въпроса е защо? Много е лесно когато имаш зад гърба си Русия! Защо българите, които живеят в Украйна не искат да се присъединят към България! Искам отговор от всички болшевики и комунисти! През средните векове Бесарабия и Приднестровието са били в пределите на България и имаме основание да вкараме там български войски, като първоначално ще бъдат без отличителни знаци.
165
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Типична посткомунистическа или неокомунистическа историяТова е древен руски модел срещу който трябва да се бори цялото човечествоСрещу Империята на злото
164
6
 
13
 
! Отговори
МАНИПУЛАЦИЯ преди 10 години
Господа *** Съливан и Юрас Карманау от Асошиейтед прес, а нещо за новите управляващи в Украйна да кажете?Твърде едностанчива статия, като се вадят кирливи ризи да се вадят на всички!
163
3
 
14
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Статията изглежда разводнена ,защото е извадена от контекста на събитията в Украйна.Липсва хронология на реакцийте на САЩ ;ЕС ;Русия ,а това са факторите които влияят и ще влияят пряко на случващото се в региона.Геополитически и геостратегически интереси са двигателят на тези събития и не е правилно да се поставя акцент върху една нищожна част от тях............
162
5
 
13
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До Анонимен 183Прав си. Ама не съвсем. Ако САЩ и НАТО не бяха въвлекли сраните от Варшавския договор в т.ч. Русия в надпревара във въоръжаването, то парите, които се харчеха за оръжия, щяха да отиват за благоденствието на народа. И тогава в страните от източна Европа да е по-добре от рай. Но за ХАХАмериканците войните са източник на печалба, а те не могат просто да си живеят живота, без да грабят от някого т.е. да печелят. Преброй от ВСВ насам в колко конфликта са участвали пряко и косвено.
161
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хи,хи...Бил кукла на конци, като че тия от мегдана не са. Та даже и журналистката написала статията.
160
6
 
26
 
! Отговори
Ана преди 10 години
Жестока статия. Такава може да я напише само български журналист. Както винаги изключително ниско поръчково ниво. Типично за българската журналистика.
159
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** Василева в типичния си стил си заработва хонорарите...докато четях тези ***, които наричате статия се чудех в кой момент ще излезе, че лидерът е служител на Държавна сигурност в България или минимум полковник в КГБ...да не говорим за "тъмното минало"