След Крим в Източна Европа се питат кой ще е следващият

Русия се опитва да преначертае границите след Втората световна война
Обновена: 18 мар 2014 09:54 | 17 мар 2014 21:31, Елка Василева
692
След Крим в Източна Европа се питат кой ще е следващият
Снимка: Reuters

Неизпълнени обещания за помощ от Запада. Трагична история на руски нахлувания, датираща от векове. Болезнена тревожност, че конфликтите в този нестабилен регион са заразни. Това са факторите, които карат страните в Източна Европа да следят събитията в Украйна - и да треперят, пишат Алисън Мътлър и Моника Шчисловска от
Асошиейтед прес.

Както сред лидери, така и сред обикновени хора има големи опасения, че Русия, която изглежда е способна да се присмива на Запада, когато си поиска, може да потърси възможности да навлезе в бившия си имперски заден двор. Въпросът, който мнозина си задават е: кой е следващият?

"Преди всичко има страх, че може да има разпространение на заразата", каза в интервю за Асошиейтед прес румънският външен министър Титус Корлъцян. "Румъния е изключително разтревожена".

Още по темата

По-специално има големи опасения, че след като пое контрола над стратегическия Кримски полуостров, руският президент Владимир Путин може да се изкуши да опита да заграби земя и в Молдова, където има разположени руски войски в отцепилото се Приднестровие. Това е един от няколкото "замразени конфликти" из Източна Европа, към които - нещо, което мнозина на Запад сега казват с примирение - се присъедини и Крим.

В Румъния, която граничи с преобладаващо румънскоезичната Молдова, Моника Нистореску призова Запада да застане срещу Путин - за да не се помисли за непобедим. "Светът трябва да спре да се плаши от Путин", каза Нистореску, "защото така ще го накараме да си мисли, че Русия е това, което беше някога".

От другата страна на границата страховете в Молдова от руско нахлуване в никой случай не са само теоретични: "Страхуваме се, че конфликтът в Украйна може да застигне и нас в Молдова", каза Виктор Котруца, чиновник в столицата Кишинев. "Руските войски могат да превземат Молдова за един ден".

Мнозина в региона са напълно наясно, че Полша също е имала гаранции за военна помощ от Франция и Великобритания срещу нацистка агресия. Но когато Хитлер нахлува през 1939 г., Франция и Великобритания не изпращат сили на Полша, въпреки че обявяват война. Тази история подхранва скептицизма, че НАТО ще се
притече на помощ на някоя от източните си членки в случай на руско нападение.

"Историята на Полша показва, че не трябва да разчитаме на други", каза за Асошиейтед прес писателят Ярослав Шулски.

Подобни настроения са особено силни в прибалтийските държави, които са членки на НАТО и Европейския съюз. Естония, Латвия и Литва имат значителни руски малцинства, за които Москва периодично обявява, че трябва да "защитава" - ключовата дума, която Путин използва, за да оправдае нейното нахлуване в Крим.

"Малко съм скептична", каза Тина Сееман в Талин, Естония, запитана дали смята, че Западът ще се притече на помощ на страната й. "Иска ми се да вярвам, но не мога кажа, че им имам 100 процента доверие".

Москва редовно обвинява Естония и Латвия в дискриминация срещу рускоезичните си малцинства. Напрежението между Русия и Естония се повиши през 2007 г., когато протести на рускоезични жители срещу преместването на военен паметник от съветско време прераснаха в улични безредици. Много естонци обвиниха Москва -
която издава паспорти на етнически руснаци в Прибалтика – че подклажда протестите.

Когато пристигна за извънредната среща на ЕС за Украйна по-миналата седмица литовският президент Далия Грибаускайте изрази повече доверие, отколкото Сееман, към водения от САЩ алианс: "Слава Богу! Слава Богу, че сме вече десет години в НАТО!"

Но и тя изрази дълбока загриженост от действията на Русия: "Русия днес се опитва да преначертае границите в Европа след Втората световна война".

Историята навява мрачни спомени сред източноевропейците, когато мислят за бъдещето.

Мнозина възприемат завземането на Крим от Русия като нещо подобно на преживяното от тях след Втората световна война, когато съветските войски преминавали през градове и села, поставяйки ги на практика под властта на Кремъл за десетилетия напред.

"Разбира се, че има потенциална заплаха и за нас в бъдеще", каза с горчивина Катерина Западлова, сервитьорка в пражко кафене. Тя си спомни как съветските сили влезли през 1968 г. в Чехословакия, за да смажат движението за либерализация на Пражката пролет. "Страхувам се", заяви тя, "заради това, което ни сториха в миналото".

Някои експерти казват, че такива страхове са пресилени. "Не бих се страхувал от руска агресия в краткосрочен план", каза Михал Коран от пражкия Институт за международни отношения. "Сто процента съм сигурен (че НАТО ще помогне на източните си съюзници). Мисля, че НАТО става по-силна вследствие на конфликта в Украйна".

Взаимната икономическа зависимост също намалява вероятността от въоръжен конфликт между Русия и Запада. Руската икономика разчита в доста голяма степен на огромните количества природен газ, които продава на Европа всяка година - а през 2012 г. е закупила европейски машини, коли и други експортни стоки за 170 милиарда долара. Но тъкмо зависимостта и на източно, и на западноевропейски страни от руски енергийни източници дава на Запада по-малко възможности да заеме твърде линия срещу Москва.

Външният министър на Румъния каза също, че НАТО е предприела положителни стъпки в справянето с украинската криза, изтъквайки изпращането на разузнавателни самолети АУАКС, които да летят над Полша и Румъния и да следят кризата.

"Мярката, която предприе Северноатлантическият съюз, цели да предотврати възникване на напрежение на регионално равнище и да гарантира сигурността на държавите членки", каза Корлъцян за Асошиейтед прес.

Но и той не можа да се сдържи да изкаже исторически страхове, спомняйки си за кървавата баня, до която се стигна, когато диктаторът Николае Чаушеску нареди на войници да стрелят срещу протестиращи в последните дни на режима си.

"Румънците следиха много внимателно всичко, което се случваше през последните седмици, особено драматичните събития в Киев", каза Корлъцян. "На нас румънците това ни напомни за революцията от декември 1989 г.".

Някои страни като Полша, която има обща граница както с Украйна, така и с Русия, вече започват да вземат предпазни мерки. Полският премиер Доналд Туск предупреди, че нестабилността в Украйна може да продължи дълго и да накара Варшава да модернизира въоръжението си. По искане на Полша около 300 души от военновъздушните сили на САЩ и дузина изтребители F-16 пристигнаха в страната миналата седмица за военно учение.

Туск загатна за европейската политика на отстъпки към Хитлер и Сталин през 30-те години, докато предупреждаваше за последиците от позволяването на Русия да превземе Крим безнаказано.

"Всеки, който си мисли, че с отстъпки могат да се купят мир и стабилност, греши", заяви Туск миналата седмица в парламента. "Европа е правила такива грешки и те винаги са водили до катастрофа".
 

(БТА)


692
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
545
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин изгуби всичките си позиции в света, попадна в изолация. Много от колегите му на Запад сериозно поставят под въпрос психическото му здраве.- А това е още по-опасно, тъй като у него има ядрени оръжия.- Между нас казано, съмнявам се, че неговите ракети биха могли да долетят до където и да било. Всичко това отлежава отдавна, дълго време не се обслужва. Това е основно скрап.
544
0
 
0
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 7 години
До АнонименГледал си прекалено много фентъзи...И, нека го кажем направо - без Румъния - тази измислена държава! - нямаше да има България... Изконна или не! А Добруджа е била българска около 50 години (около 1300-та г.)... просто имаш страшни липси по история...
543
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...намесва.За нея се повтаря горния сценарии.Македония,половин Албания и западните покрайнини остават за нас.Сърбите вземат другата половина от Албания и Косово.3.Приднестровието.Русия си взема Молдова цялата,Румъния (също измислена държава) скача,бива лошо бита.Заради област Тараклия в Молдова,Русия ни обезщетява с Цяла северна Добруджа до устието на Дунав.
542
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз лично виждам следващите бурета с барут,че ще са:1.Турция затваря проливите за руски кораби,обвързано с искането и към Русия за кримските татари.Русия прави Босфора двойно по-широк,смазва Турция и я навира само в района на Анкара и Бурса.Гърция си взема целия Крит,Одринска и Беломорска Тракия остават за нас.2.Струга (изконна Българска земя) -албанците правят опит да го отцепят,Македонците искат помощ от нас и Сърбия.Албанците биват смазани.Турция - поддръжника и спонсора на Албания се ...
541
0
 
0
 
! Отговори
хицков преди 7 години
До айМосквичДай боже да ти е здрав ***!
540
2
 
1
 
! Отговори
иван иванов преди 7 години
Господа бивши комунисти-червени номенклатурчици от соца,а днес със децата си-първи-задниколизачи и връзвачи на обувки на колониалния запад,дето сте против съединението на Крим с Русия-подарен 1954г на украйна от тоталитарния съветски вожд Хрущов(явно сте станали и хрущовисти?)-кой първи започна с рязането от независими страни на парчета от баницата и къде бяхте през 1999г когато изрязаха косово и отровиха с обеднен уран не само сърбите,но и нас,за да може шиптърите наркотрафиканти да са независими?господа безродници и слуги на глобализаторите,може би и Съединението от 6.09.1885г го обявявате
539
2
 
5
 
! Отговори
Петър преди 7 години
Кой ще е следващия, всички продажни нещастни политичета в източна европа, жалки слуги и продажници, американски гъ..облизници, национални предатели, хвърлили народите си в нищете и мизерия в името на великите американски геополитически интенеси, те и други подобни са разтревожени кой ще е следващия.. ... и с право треперете.. има Виделов ден.. жалко няма да сме ние следващите, да ги видя продажните ***, подвили опашки скимтящи и бягащи при господарите си. Но вече като отработен материал.
538
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко вярна статия!
537
4
 
2
 
! Отговори
слава на БОГОВЕТЕ преди 7 години
Слава богу за в бъдеще руската чума няма никакъв шанс.Единствения шанс на безбройните китайци е и индийци за жизнено пространство е необятният Сибир.Така че няколкото милиона не самоитребили се руснаци ще бъдат оградени в Магадан и снабдявани с водка до пълното им изчезване в името на благото на човечеството.АМИН
536
0
 
1
 
! Отговори
inc преди 7 години
Е как кой ще е следващия - ние! Националните предатели в парламента и правителството активно подготвят почвата - руска банка държи 10% от икономиката ни; ще национализираме наляво и надясно...
535
0
 
7
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Да изпратим елита на българските спецчасти-оцелелите барети от стрелбата на бай Петко, да разгромят омразния на всички демократи Путин!
534
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе стига сте говорили глупости.крим винаги сие бил руски и накрая по волята на народа се върнаха в русия сащото се чувстват руснаци и са патриоти.вие как щесе чувствате ако има референдум във македония,западните покраинини или северна добруджа за присаединяване към българия.
533
1
 
13
 
! Отговори
Ганчо преди 7 години
Колко държави е нападнала Русия и колко САЩ! Не ни правете глупави господа "анализатори".
532
3
 
2
 
! Отговори
Куроедов преди 7 години
Т.н. криза се развива подобно на българската армия - само на хартиен и магнитен носител.Войната е само в медиите.Украйна е бита карта отдавна.Никой на запад и на изток няма да си жертва рахатлъка за една самопрецакала се държава.Няма съмнение че Русия е чакала с нетърпение момента да си прибере Крим и с удоволствие е гледала порното на мегдана.Това трябва да ни е пример,защото и у нас има подобни псевдо националисти и *** а Ердоган и Путин са на един акъл.Да си налягаме парцалите български!
531
6
 
5
 
! Отговори
за идиотизма преди 7 години
Боже,всичките *** взеха да реват на висок глас Започна да тече една жълто-кафява течност от аналното отверстие на предатели поляци,румънци,литовци, а сервитьорки се оказаха велики политоложки и анализаторки за радост на кенийчето Обама и западните ***
530
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е една, силният винаги е прав, слабият винаги и грешен! Така е било, така ще бъде! Правда, никога!
529
0
 
7
 
! Отговори
kremenaabv преди 7 години
не ни трябва Гугъл,майкрософт, дайте си ни москвичи,лади
528
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес бг и по-точно сътрудничката *** Василева пишат по-горе подзаглавие "Русия се опитва да преначертае границите след Втората световна война". Това е изумително тъпо и невярно. От Втората световна война СССР излиза с граници, в които са включени и Украина, и Казахстан, и балтийските републики и, и, и,.... Така че, ако си поиска границите оттогава, всичко това следва да се върне към Русия.
527
10
 
4
 
! Отговори
kremenaabv преди 7 години
при разпада на русия,китай ще вземе най голямото парче
526
10
 
1
 
! Отговори
kremenaabv преди 7 години
при разпада на русия,китай ще вземе най голямото парче