Папа Франциск - успешен изпълнителен директор?

Само за година вдигна на крака църквата, отбелязва The Economist
Обновена: 22 апр 2014 10:02 | 20 апр 2014 22:00, Боян Христов
11
Папа Франциск - успешен изпълнителен директор?

Хорхе Берголио, по-познат като папа Франциск, заслужава да влезе в учебниците по бизнес администрация, след като му беше нужна само година да вдигне на крака църквата, пише The Economist, пречупвайки първата година от понтификата му през призмата на корпоративното управление.

Когато папата отпразнува първия си Великден като ръководител, току-що назначен, най-голямата мултинационална компания в света беше в криза. Конкурентите ѝ завземаха от пазарния ѝ дял в развиващия се свят, включително в Южна Америка, където Франциск ръководеше аржентинския ѝ клон.

На традиционните пазари на компанията скандалите отблъскваха клиентите и доведоха до упадъка на морала на агентите по продажби. Набирането на персонал беше трудно, въпреки възможността за пожизнена служба в една издръжлива икономика. Финансите на компанията също бяха бъркотия. Изтекла информация от документи уличи банката на Ватикана като средище на корупция и некомпетентност.

Бордът на директорите беше слаб и разединен, след като предшественикът на Франциск – папа Бенедикт XVI, беше първият отказал се папа от 600 години насам. Слуховете гласяха, че основателят и председател на компанията – рядко забелязвана възрастна и брадата фигура, е имал пръст в оставката на Бенедикт.

Само за година обаче бизнесът възвърна по-голямата част от самоувереността си. Ръководителят е популярен – 85% от американците, които се славят като трудна аудитория, го одобряват. Броят на клиентите в търговските обекти на компанията отново се увеличава, а агентите по продажби говорят за „Францискански ефект“.

Как седемдесетгодишният аржентинец успя да стимулира едно от най-тромавите предприятия в света? Отговорът се крие в прилагането на три управленски принципа.

Първият е класически урок по основни компетенции. Франциск пренасочи организацията си към една мисия – да помага на бедните. Едно от първите му решения беше да се откаже от папските палати за сметка на пансион, който той споделя с още 50 свещеници и различни гости. Той прие името на светец, който е известен с грижата си към бедните и животните.

Той изми и целуна краката на 12 обитатели на младежки възпитателен център. Загърби подплатените с вълна кадифени пелерини, носени от папите още от Ренесанса и замени червените обувки на Бенедикт с равни черни такива и остави напълно оборудвания си Мерцедес за сметка на очукан Форд.

Новият фокус на компанията ѝ помогна да намали разходите за второстепенния ѝ бизнес, като навлизане в доктринални спорове или провеждане на претруфени церемонии. Стратегията „първо бедните“ също така е насочена право към развиващите се пазари, където потенциалът за растеж е най-голям, но и конкуренцията е жестока.

Заедно с новата стратегическа насока папата умело използва други два управленски инструмента. Единият е препозициониране на марката. Той ясно продължава да поддържа традиционната позиция относно абортите и гей браковете, но по далеч не толкова критичен начин като своите предшественици. „Кой съм аз, че да съдя?“, обърна се той към хомосексуалистите.

Той назначи група от 8 кардинали, които да извършат щателен преглед на църковната организация и администрация, както и на банката на Ватикана.

Дали стратегията му ще проработи? Реномирани критици, особено основният конкурент на корпорацията Лу Сифер, смятат, че всичко не е нищо повече от дим на тамян и привидения. Други настояват, че по-радикални промени, като по-голяма роля на жените, са необходими.


Позицията на основателя остава неизвестна. Някои анализатори определят липсата на бубонна чума и жаби като знак на одобрение, докато други изтъкват: Неведоми са пътищата.

Още анализи и икономически новини четете в Investor.bg


11
Още по темата: Папа Франциск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Бил съм в Сан Лоренцо(родният град на папа Франциск) - не може да си представите какво малко бедно градче е - всички хора са на социални помощи и ако имате сума над 20 долара не може да ги изхарчите в някое заведение - а те са десетина - височината на сградите е не повече от 2 етажа и градчето е толкова малко че постоянно сте в центъра)
8
0
 
7
 
! Отговори
Aнонимишко преди 7 години
Последните 2 абзаца от тая "статия" са направооо ... умопомрачителни.... Лу Цифер.. :D. без комeнтaр
7
1
 
8
 
! Отговори
католик преди 7 години
Тази статия е доста обидна за католиците.
6
2
 
6
 
! Отговори
морския преди 7 години
Я, тоя да му гласуваме доверие и за мин.председател на България
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА ДОБРЕ СЕ СПРАВЯ ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ДИРЕКТОР. ДОСТА ДРОГА ПРЕХВЪРЛИ НО И ДОСТА Я ХВАНАХА. НО В ОБЩИ ЛИНИИ СЕ СПРАВЯ УСПЕШНО В СРАВНЕНИЕ С ОНЗИ ПРЕДИШНИЯТ.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да си 20 поколение еврейн-лихвар да правиш такива съпоставки и сравнения.Църквата разполага с такава власт и пари ,че ...
3
4
 
8
 
! Отговори
!!! преди 7 години
stranni sapostavki
2
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички знаем, кой отмени Папа Бенедикт-16, за да инсталира аржентинеца и за какво: Следващата Цветна революция се подготвя да е в Аржентина.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Човек никога не знае..Господ действа по много начини и по различни пътища.Кои сме ние та да съдим ? :)