Украйна призна руските камиони за хуманитарна помощ

Все още не е ясно кога конвоят ще влезе в страната
Обновена: 17 авг 2014 10:45 | 17 авг 2014 10:44,
159
Украйна призна руските камиони за хуманитарна помощ
Снимка: Reuters

Украйна призна руския конвой от 280 камиона за хуманитарна помощ на Международния Червен кръст.

Украинският министър на социалната политика Людмила Денизова е подписала заповед за приемането на руската хуманитарна помощ. В съответствие с членове 4 и 5 от Закона за хуманитарната помощ украинският президент Петро Порошенко признава товара като хуманитарна помощ, пренасяна под егидата на Международния комитет на Червения кръст.

Още по темата

„Остава разбира се едно предизвикателство – необходими са гаранции за сигурността от всички страни преди да започне да се придвижва помощта”, коментираха от Червения кръст.

Представители на Международния комитет на Червения Кръст започнаха проверка "по избор" на камионите с хуманитарна помощ от Русия за жителите на Югоизточна Украйна, съобщи кореспондент на ИТАР-ТАСС от Каменск-Шахтински, град на 20-ина километра от КПП "Донецк" на границата с Украйна.

Ръководителят на регионалната делегация на Международния комитет на Червения кръст (в Русия, Беларус, Украйна и Молдова) Паскал Кюта по-рано обяви, че сътрудници на организацията ще проверят товара на руска територия.

Представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа се очаква да пристигнат още днес на граничния пункт "Донецк", съобщи за ИТАР-ТАСС представител на транспортната компания, превозваща помощите.

Все още не е известно кога конвоят с хуманитарна помощ ще навлезе на украинска територия и ще достигне до нуждаещото се население, тъй като процедурите по освобождаване на стоката не са завършени.

Западът и Киев многократно изразиха опасения, че конвоят може да се използва като претекст от Русия за нахлуване в Украйна.

Министерството на външните работи на Русия заяви, че Киев се опитва да блокира доставката. Конвоят от 280 камиона превозва 2000 тона хуманитарна помощ. Тя включва хранителни продукти, медикаменти, медицински консумативи, спални чували и други неща от първа необходимост.

На този фон продължават да се чуват експлозии в Донецк. Във видео запис премиерът на сампровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко заяви, че сепаратистите са в процес на получаване на 150 бойни машини, включително 30 танка, както и подкрепление от 1200 бойци, преминали на обучение в Русия, но не уточнява откъде точно ще дойдат те.

Още международни новини четете в Bulgaria on Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
2
 
! Отговори
Алекси преди 9 години
До Анонимен 153Не съм гледал тази поредица, но не се съмнявам, че е направена майсторски, за да оправдае гнусната цена на благоденствието на т.н. Западна цивилизация. Алчност, грабеж, войни, налагане на воля чрез сила, търговия с роби, експлоатацията на тези роби, пауперизация на собствените народи, впримчването на хората в дългове и още, и още. Имам стари Nаtnl.Geographic. Покъртителна статия за роботърговията. Оказва се, че даже милите датчани са участвали покрай португези, шпанци, англичани!
102
0
 
5
 
! Отговори
Анон преди 9 години
Жената ме видя, че пиша тук и ме завлече в леглото да ме наказва...:)))Радвам се, че съм предизвикал дискусия за самолета. А онзи Анонимен, дето ме нарече комуноид, да изкаже две-три мисли за военната колона, дето се е провряла по тъмно през дупка в оградата на границата и Порошенко е унищожил една част от нея :) Въпросът е - Какво се случва с оцелялата част - къде е, защо не й обръщат внимание и вече не говорят за нея?
101
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 9 години
Причината е доста по-прозаична за налагането на Западната цивилизация - лакомията. А лакомията е основен двигател на протестантството. В момента в Китай точно протестантството дърпа икономиката напред. Кофти, но факт. Някой да е срещнал капиталист, който да не си брои стотинките?
100
0
 
2
 
! Отговори
циника преди 9 години
И разбира се никога не се поставя под съмнение евентуалната порочност на системата. Критикуват се тук таме някой детайл в системата, който ако бъде поправен или заменен, системата аха да литне. Но никога не се критикува социалната, политическа и външнополитическа система глобално, в нейните основи. Това дори не се поставя под съмнение.
99
0
 
3
 
! Отговори
циника преди 9 години
149, ами отвори онлайн изданията на големите медии и ще видиш за какво става дума. Външна политика -нещата са ясни:Русия,ислямистите и пр. винаги виновни.Критиките срещу своите правителства са само в детайлите,но никога в цялостната стратегия.Във вътрешната политика-някакво лаене на дребно срещу конкретна "конкурентна" пол. партия,патетични статии за "социалните проблеми",които по-скоро замъгляват проблемите отколкото да предизвикат дискусия и анализ и отвреме навреме някой дребен коруп. скандал
98
0
 
1
 
! Отговори
циника преди 9 години
148, не говоря само за България, а глобално. Не става въпрос "фина настройка", тъй като институционално, социално, а дори и философски, евроатлантическия модел е необратимо опорочен.Дал е каквото е дал на света - в началото позитиви и сега е време да осъзнае, че е мъртъв.Това което римляните са изпуснали докато се вглеждат гордо в своя имперски пъп и накрая са станали храна за германските орди.
97
0
 
2
 
! Отговори
циника преди 9 години
144,даааа и от адвокат може да го лишат и предварително може да го наричат "престъпник" в рамките на процеса, създавайки настроение срещу него.
96
0
 
2
 
! Отговори
циника преди 9 години
Но най-важното - дали и да се заформи дискурс, той няма чуваемост в по-високите етажи на обществения и държавен механизъм, тъй като големите медии играят успешно ролята си превръщайки се от посредници /медии/ в Берлинска стена...
95
0
 
3
 
! Отговори
циника преди 9 години
143,няма защо да преразказваш христоматията от 11 клас.Има ли идеологическо различие между "конкурентните партии" в съвременна Европа-поне тези които се покриват от мейнстрийм медиите? Да, има разследваща журналистика, която се занимава с третостепенни въпроси и избягва важните такива.ИмаШЕ профсъюзи,които отдавна са смазани и дресирани. НПО-та - вършат отлична работа за себе си в медиите симулирайки чувствителност към проблемите на деня.
94
0
 
8
 
! Отговори
циника преди 9 години
Мантрата "гражданско общество", с която ни пълнят главите от сутрин до вечер е нищо повече от въображаема и фантазна "реалност". Къде е дискурсът, който има реално значение за държавните политики, къде е поне правото на съмнение върху действията на онези, които направляват външни политики и държат пръста върху копчето.Няма го - има само задължителна вяра в добродетелите на политическия елит и в техните действия. "Ценностите" на дем. свят са погребани от същия този дем. свят
93
0
 
9
 
! Отговори
циника преди 9 години
А ти самият не оставяш дори и теоретична възможност вината на Русия да не бъде доказана - точно това е и резултатът от пропагандата. Целта не е да се докаже кой е виновният, а че Русия е виновна! Всъщност няма никакво значение какво ще докаже този съд - при всички положения Русия търпи санкциите, а в най-добрият случай, от Вашингтон ще кажат едно "сори", както за Ирак.
92
0
 
7
 
! Отговори
циника преди 9 години
Престъпникът когато е заловен на местопрестъплението му се назначава гаранция и възможност да откупи своята свобода до приключване на процеса, назначава му се адвокат и задължително по време на целия процес съдът стриктно предпазва съдебните заседатели и обществеността от включване на стереотипа, че обвиняемият е виновен.Тук Русия беше обвинена и наказана преди още да е започнало т. нар. дело.
91
0
 
7
 
! Отговори
циника преди 9 години
Всъщност ти самия, радетелят за евроатлантически ценности, според които правото стои над всичко останало, показваш абсолютен нихилизъм по отношение на т. нар. демократични институции и тяхната тежест в реалните процеси.Ти самият признаваш,че работата на съда е просто една формалност,която трябва единствено да потвърди политическата стратегия.Важното е, че там някой "знае което трябва" и ние на доверие го приемаме.Че къде е т. нар. граждански контрол?
90
0
 
4
 
! Отговори
циника преди 9 години
132, ами тогава изобщо да не се хаби холандския съд и да харчи средства в разследване, а направо да издаде присъда срещу руснаците, позовавайки се на присъдата на шотландския съд от 1993 г. и да налага глобите.
89
0
 
4
 
! Отговори
циника преди 9 години
132,аз мисля че НАТО,ако са имали "неопровержими доказателства",те щяха да ги представят на световната общественост,за да я убедят в необходимостта от нови санкции!Освен това тези "неопровержими доказателства" щяха да бъдат представени на съда,за да се подпомогне разследването, а не да чакаме година колкото ти твърдиш докато излезе с присъда.И да,няма следствие, което да продължава само няколко дни именно защото ВЪПРОСЪТ С НЕЧИЯ ВИНА Е НЕЩО ТВЪРДЕ СЕРИОЗНО,ЗА ДА БЪДЕ ИЗПОЛЗВАНО В НЕЧИЙ ИНТЕРЕС
88
1
 
10
 
! Отговори
циника преди 9 години
Искам да видя как американски съд осъжда някого,защото "истината била ясна". Пък после да търси факти и доказателства!Ако Кери имаше фактите, с които да докаже вината на Русия той щеше да ги извади и така да направи недвусмислена вината на руснаците.Той не го направи,но пък истерията която раздуха чрез медиите беше достатъчна , за да бъде дискредитирана Руся,а оттам и да се наложат допълнителни санкции.
87
1
 
10
 
! Отговори
циника преди 9 години
Такова нещо като "истината е ясна" не съществува. Истината се доказва! С факти и анализ на факти! Какво казал Путин,къде бил Пушилин няма никакво значение.Значение имат фактите и техния анализ. При това първото обвинение дойде не от Путин, а от Кери. При това обвинението му беше именно "по принцип",защото не беше подкрепено с никакви факти.Няколко дена след това дойде пресконференцията на руснаците и там показаха документални факти и зададоха въпроси,на които още никой не е отговорил!
86
2
 
3
 
! Отговори
циника преди 9 години
"явно тези които трябва да знаят , са информирани какво се е случило и целия свят заклейми Русия и Путин"ахааа,значи светът не се интересува от истината, а се осланя на "онези които трябва да знаят".Ти си класическият евроатлантик!Демокрацията е допустима според вас само ако ползва политическия интерес на евроатлантическите държави,но ако противоречи на техните интереси, тогава ние всички трябва безкритично и безусловно да приемем думите на "онези, които трябва да знаят"!
85
0
 
3
 
! Отговори
циника преди 9 години
107,застреляй се!Ти само доказваш как работи съвременната пол. машина - първо се намира "виновен",наказва се, а после се търсят доказателствата.Това което казваш противоречи на смисъла и логиката на едно разследване,защото целта на разследването е не да потвърди подозрението към някого,а да намери обективната истина,такава каквато е!Иначе по твоята логика излиза,че в един наказателен процес първо трябва да бъде наказан някого със затвор и едва после да бъде доказвана вината му.
84
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има ли война от 50та г, която да е без участието на САЩ. На колко хиляди км ходят за да воюват, защо не стоят без да се намесват в политиката на другите народи. Представяте ли си ако ги нямаше колко спокоен щеше да бъде света.