Кметът хомосексуалист на Берлин подава оставка

Воверайт стана жертва на фиаското със строеното от 2007 г. ново летище
Обновена: 26 авг 2014 19:46 | 26 авг 2014 19:45, Бойчо Попов
22
Кметът хомосексуалист на Берлин подава оставка
Снимка: Reuters

Кметът на Берлин - 62-годишният Клаус Воверайт, ще подаде оставка от поста си през декември след 13 години начело на германския град-провинция, предава DPA.

Автор на определението на германската столица "Берлин е беден, но секси", Воверайт е подложен на яростни критики от месеци наред заради фиаското на новото летище. Кметът, високопоставен член на социалдемократическата партия, бе подложен на силни критики заради многократно отлаганото отваряне на летището, което е основният инфраструктурен проект на германската столица на стойност 4,3 милиарда евро.

Летището се планира от 1996 година и трябва да бъде най-големият германски "портал" към света, но изпълнението на проекта е затруднено от постоянно растящите разходи, забавяния и технически затруднения, включително дефектна противопожарна система. Когато бъде открито, летище Willi Brand ще замени трите по-малки берлински летища – Tegel, Tempelhof и Schönefeld.

Очаква се новият обект, чието строителство започна през 2007 година, но не е ясно кога ще бъде приключено, да може да изпраща и посреща 27 млн. пътници годишно и да бъде сериозна конкуренция на най-големите европейски летища.

Още по темата

Нападките към Воверайт се отправят въпреки нарастващата популярност на Берлин сред туристите, творческите среди и технологичните компании.

„Това решение не е лесно за мен. За мен в лично отношение балансът от управлението ми е положителен и затова може да си позволя да си тръгна", заяви политикът сициалдемократ по време на специално свикана пресконференция. Той е горд, че е дал своя принос за положителното развитие на столицата. След 30 години в активната политика Воверайт ще се оттегли от нея.

Силно задлъжнял, лишен от значителна промишленост, Берлин търсеше през 2001 година човек, който може да превърне минусите му в плюсове. И го намери в лицето на Воверайт, припомня AFP. Шест дни преди първото му явяване на изборите лицето му се катапултира изведнъж на кориците на всички вестници в Германия и извън страната. Изречението му „Аз съм гей и това не е нищо лошо“, изказано по време на партийна среща, направи изведнъж хомосексуалния политик световно известен.

През лятото на 2014 г. Воверайт се превърна в най-дълго управлявалият глава на германска провинция. Заради скандалите със столичното летище на него обаче сега се гледа като на уморен от властта лидер. Неговото решение за оставка е зряло в продължение на няколко месеца, признава кметът. Всъщност той е искал да обяви решението си още през юли, но "Световното първенство обърка графика". Днес Воверайт разкритикува и собствената си партия. Вътрешният дебат за неговата личност той описва като „дебат с малка полза“.

Очаква се сегашният градоначалник на Берлин да подаде оставката си официално на 11 декември.

Още подобни международни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Клаус Воверайт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
7
 
! Отговори
поука преди 9 години
Щом 15 години управлява успешно и изкара Берлин от прахта, значи гейовете са кадърни за управници. Трябва и ние да си назначим няколко - сега губим потенциала им чрез глупава дискриминация.
12
0
 
6
 
! Отговори
между редовете преди 9 години
Всъщност дали си гей или не си не е от значение, когато се занимаваш със сериозни неща. Разликата е само, че има народи които разбират това и други, които се правят, че го разбират. По същата причина се заблуждаваме вече 25 години с цветове и партии, докато проблемите ни са реални и по същество недокоснати! А времето си върви...
11
3
 
4
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
Вместо да го направят ГенСек на НАТО те го махат...язък!
10
3
 
13
 
! Отговори
въпрос преди 9 години
Ако кметът си върши добре работата, какво значение има дали си ляга с жени или мъже?
9
6
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До славянин А в коя държава са поставени на пиедестал и обявени за "свещени животни"? В България къде си виждал свещени гейове?
8
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Я стига с това Еврогей! Гейове има и в Русия и Китай и сигурно и в Папуа
7
15
 
12
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Един еврогей по-малко!
6
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ot KostinDrob kazvat 4e Asis kato videl tva sresano galzmenan4e pocnal da se pipa na edno miasto idorde 4eta nemsko-BGeiskia razovornik na frazta ich liebe Dich
5
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В БСП ВИНАГИ ЩЕ СЕ НАМЕРИ МЯСТО ЗА ОЩЕ ЕДИН ГЕЙ
4
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредният еврогей
3
4
 
17
 
! Отговори
До 3 преди 9 години
Да, прав си.Добре, че Бойко е твърдо хетеро и сега като стане пак премиер, ще станеме трета икономическа сила в света.
2
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До баба расимицаКво очакваш, нито тя е жена нито това е мъж. Направо да повикат кончита за фюрер.
1
8
 
29
 
! Отговори
баба расимица преди 9 години
меркел изглежда доста по-мъжествено от тАзи