Заразените с ебола може да станат 20 хиляди

Нужни са около 490 млн. долара за справяне с болестта
28 авг 2014 16:15, Екип на Bulgaria On Air
5
Заразените с ебола може да станат 20 хиляди
снимка: Ройтерс

Повече от 20 хил. души могат да се заразят с вируса ебола, преди ситуацията в Западна Африка да бъдe овладяна, съобщи Световната здравна организация, предава Bloomberg.

Според организацията е нужно финансиране от около 490 млн. долара за справяне с болестта.

Броят на болните постоянно се увеличава, като за последните 21 дни случаите са нараснали с 40 на сто.

Данните са базирани на женевската агенция към ООН, съобщиха от Bloomberg.

Според СЗО заразяването в някои области може да е между 2 и 4 пъти повече спрямо това, което е съобщено. Задачата на организацията в момента е да състави стратегия за справяне с болестта.

"Избухването на вируса ебола през 2014 г. продължава да се развива с тревожни темпове", казва СЗО в доклад, публикуван днес. Либерия, Гвинея и Сиера Леоне "се борят за контрол над епидемията на фона на силно компрометираната здравна система, значителния дефицит в нея и широко разпространения страх."

Повече от 3 хил. души са заразените с вируса, който е убил над 1550 души в Африка.

Съобщени са случаи със заразени в Нигерия. Там загиналите вече са шестима, съобщи нигерийският министър на здравеопазването.

СЗО обяви, че е изработила План за действие срещу разпространението на ебола.

Целта на плана за действие на СЗО е да се спре разпространението на ебола до 6–9 месеца, като бързо се реши проблемът с последиците от по-нататъшно евентуално разпространение.

Пътната карта на СЗО е била създадена на базата на информация от партньори на СЗО, включително здравни власти от засегнатите страни, Африканския съюз, банки за развитие, други агенции на ООН, "Лекари без граници" и страни, предоставящи пряка финансова помощ.

Пътната карта ще служи като рамка за осъвременяване на подробни оперативни планове.

Приоритет се дава на нуждите за лечение и медицинските центрове, социалната мобилизация и мерките за безопасност при погребения.

Тези планове ще бъдат основани на специфични за съответната страна данни, които ще се бъдат редовно събирани в отчети, съобщава СЗО.

Ситуационната карта ще посочва горещите зони, ще представя епидемиологични данни, показващи как се развива епидемията във времето и ще информира за локациите и медицинските центрове и лаборатории, които са на разположение.

Пътната карта на СЗО ще бъде допълнена от разработване на отделна платформа от ООН, събираща опита и данни от други агенции, включително логистика и транспорт.

Пътната карта ще бъде финансирана от Световната банка.

Още новини четете в сайта на телевизия Bulgaria on Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май ще епо-евтино да ги приспят!
3
1
 
11
 
! Отговори
митко преди 9 години
а някой знае ли какво стана с нигерийския самолет
2
1
 
7
 
! Отговори
андрей преди 9 години
До Анониментова не е вярно.
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единственото хубаво нещо в тази болест е че можеш бъдеш носител на заразата само четири дни. На петия ден вече не си заразоносител.