Влиятелните гейове в бизнеса

Да си хомосексуалист на работното място продължава да е трудно
9 ное 2014 21:19,
89
Влиятелните гейове в бизнеса
Шефът на Apple Тим Кук, който си призна, че е гей. Снимка Reuters

Когато американски политици, телевизионни водещи и дори свещеници обявят публично, че са хомосексуалисти, това не е особено голяма новина, отбелязва сп. “Икономист”. Но в корпоративния свят нещата стоят по друг начин – преди босът на Apple Тим Кук да разкрие пред обществото, че е гей, никога не е имало изпълнителен директор на някоя от топ 500 компаниите в Съединените щати признал своята хомосексуалност. 

Действията на Кук демонстрираха колко много са се променили условията в работната среда за гейовете, заемащи ръководни постове. В същото време обаче Бордовете на директорите на големите компании продължават да са много назад в сравнение с останалата част от обществото, що се отнася до толерантността към хомосексуалистите.

Средната възраст на изпълнителен директор на американска топ фирма е около 50 години, но все още има и мнозина по-възрастни, които пазят хомосексуалността си в тайна десетилетия наред и едва ли ще се решат на публичност. Но следващото поколение е израстнало в среда и общество, които са далеч по-толерантни към гейовете на работното място.

В миналото работодателите в САЩ избягват назначаването на хомосексуалисти от опасения за реакцията на големи клиенти. Един конкретен пример – Джон Браун, който управлява “Бритиш Петролиум” преди да бъде отстранен през 2007-ма година, споделя, че веригата магазини “Уолмарт” (с централа в консервативния Арканзас) е отхвърлила първоначална оферта към него за ръководен пост заради несъвместимост в религиозните виждания. 

В наши дни подобни случаи едва ли са толкова често явление, въпреки че наскоро имаше хомофобски кампании за бойкот на Starbucks и Target заради политиката им на толерантност към гейовете.

Броят на американските фирми, които имат максимума от 100 точки по скалата за Защита на правата на корпоративните служители (за този резултат е необходима публична подкрепа на хомосексуализма), е нарастнал до 304 през тази година в сравнение с едва 13 през 2002-ра година.

Някои работодатели дори търсят гейове за мениджърски позиции. Според американското законодателство подбор на база сексуална ориентация е забранена, но фирмите за търсене на кадри могат да изготвят списъци на кандидати за работа по определен критерий. Сред клиентите на тези фирми са предимно гей-организации и фондации за борба със СПИН, но има и издателски къщи, адвокатски кантори, фармацевтични компании.

Според “Икономист” работодателите имат сериозни основания да се ориентират към хомосексуалистите. Някои собственици на компании считат, че бизнесът им ще върви много по-добре, ако сред служителите има представители на различни групи, съвместими с групите клиенти.

Изследване дори показва, че служителите са по-доволни да работят за шефове гейове, отколкото за хетеросексуални. От друга страна мъжете хомосексуалисти получават между 10 и 32 процента по-малко от свои хетеросексуални колеги на същите позиции.

Да обявиш в CV-то си, че си гей обаче определено намалява шанса да бъдеш назначен на работа.

От “Икономист” отчитат, че в доста компании отношението към хомосексуалистите се променя в положителна посока, но промените се случват съвсем бавно. Според изданието не е случайно, че първата голяма компания с шеф, който публично признава, че е гей, има слоган “Мисли различно”.

В книгата си “Стъкленият кабинет” гореспоменатият г-н Браун отбелязва че 2/5 от гейовете, бисексуалните и транссексуалните пазят в тайна своята сексуалност на работното място. Хората просто предпочитат да не рискуват за всеки случай. Кенджи Йошино от Нюйоркския университет посочва тенденция, че служителите, които се разкриват пред колегите си, се чувстват далеч по-комфортно в офиса.

Но когато се стигне до кандидатстване за ръководна длъжност, сексуалността отново се прикрива.
Приемането на гейове в големия бизнес е процес, който вече започна, но до завършването му има много дълъг път.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
ИМЕ преди 9 години
Аз съм бил и с момичета и с момчета. И определено пичовете правят доста по-добри *****и, защото истински се кефат да го правят. Докато момичетата се кефат основно на това, че аз се кефа, т.е. на моето одобрение. Сексуалността има много видове и комбинации; и реално в 99% от случаите се прави за удоволствие. >>>>>>
48
0
 
1
 
! Отговори
ИМЕ преди 9 години
>>> продължение на моя коментар от по-горе >>> Хомофобията, в повечето случаи ясно говори за скрита хомосексуалност, защото човек, който е сигурен в (хетеро)сексуалността си, изобщо не му пука, колко от хората около него (близки или не) си лягат със същия пол.""Нямам нищо против гейовете, но да не парадират с това"" e също част от хомофобията. Някой психолог може да ви го обясни по-подробно. >>>>>>
47
0
 
1
 
! Отговори
ИМЕ преди 9 години
>>> продължение на моя коментар от по-горе >>> На запад от България, също има хомофобия, но повечето гледат да не изразяват негативно менение, просто защото автоматично ще бъдат категоризирани като скрити гейове (латентна хомосексуалност), тъй като тези неща там отдавна са известни.
46
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До СрамПовръща ти се а?Защо влизаш да ги четеш, или май спря да ти се повръща, не се притеснявай ако те влече. Може да станеш явен вместо да си прикритДругари критици, всеки човек има право да бъде щастлив и да си изразява и ПОКАЗВА чувствата както намери за добре.
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, докога ще ни занимавате с тези психично болни нещастници.
44
3
 
7
 
! Отговори
Срам преди 9 години
Направо ми се повръща от тия
43
2
 
4
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 9 години
Като чета новините, вече не е нормално да си хетеросексуален, а да си хомосексуален.Това е някаква зараза плъзнала навсякъде. Стига вече ****астия.
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде и да се обърнеш--само пипетковци,направо истрещяхте вече,,,,писна ми.
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде махайте го тоя бе,,,,,,,,,,24 ЧАСА ВИСИ ТУК ВЕЧЕ-----ТОЛКОВА ЛИ НЯМА ДРУГИ ВАЖНИ НОВИНИ....
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До динкоКой си ти да казваш кой къде трябва да се допуска? Това си е работа на всеки човек - ако имаш качествата - ставаш ръководител. Как ще ограничаваш някого да се развива заради сексуалността му. Ти въобще мислиш ли логично?
39
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До динкоТи си жалък комплексар! Има много свестни гейове! Думите ти са просташки и неуважителни! Злобни хора като теб са бича на човечеството!
38
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много велики и успешни хора са били и са гейове! Тук в Испания например са доста толерантни. Изостанала и бедна България обаче е хомофобска - голям праз - след няколко десетилетия тая държава изобщо няма да я има.
37
2
 
4
 
! Отговори
Dedo Torbalan ! преди 9 години
Ахааа,няма "Ох" ! Кой те караше да пидираствуваш ? Ей-ся; и Цио-мишките,поп-отците и другите с шапки ! Вашта Мама!
36
3
 
10
 
! Отговори
ДО МИРО преди 9 години
ясно е че си гейче,не е нужно да злобееш тук ,дреме ни на нас кой колко изкарва.
35
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма нищо неестествено да си завираш големи неща отзад, питайте Росица Плевнелиева.
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До динкоDRAGI MI DINKO POGELAVAM TI SAMO BEDNAG DA OPITASH I SHTE ISKASH OSHTE MNOGO IMNOGO.NIE GEIOVETE ZATOVA SME BOGATI I EDINNI,ELA I TI PRI NAS,ZA DA VIDISH KOLKO E HUBAVO I SHTE SE CUVSTVAH NAISTINA C O V E K.
33
6
 
10
 
! Отговори
... преди 9 години
Бре ясно е, че в природата има такива изменения и дисфункции! Така е било и така ще бъде! Но просто те се самокоригират, като не създават поколение! Така действа природата, нещо което според нея е малформация и дисфункция от естествения и цикъл то само се или лекува или отстранява! Само, че в наши дни тези изменения се приемат за как да се изразя модни и се рекламират, поущряват, което вече е един вид неприродно, само да видим как и дали ще се самоизлекува това или ще загине!
32
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм работил с гейове, абсолютно няма разлика! Ако има проблем в работния процес, то той е инициран в нашето "нормално" съзнание. Хора като хора, какво ви вълнува с кой спят?!
31
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До rusnakrusnak, ти си болен - ясно е! как може да разсъждавате така, бе хора? ако детето ти е хомосексуалист, ще го лекуваш ли? и от какво? кой ти каза, че това е заболяване? хора, просветете се малко, попроменете си мисленето - средните векове отдавна са минали!
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До динкодинко, ти явно си неандерталец! вземи си отвори очите, попрочети някоя книга, разбери какво същество си и защо живееш на този свят...