Росатом планира изграждането на АЕЦ в Йордания

Инвестициите са от Русия и трети страни
Обновена: 3 яну 2015 11:58 | 3 яну 2015 08:40, Анисия Иванова
3
Росатом планира изграждането на АЕЦ в Йордания
Снимка: архив Reuters

Руската държавна корпорация Росатом планира да изгради атомна електроцентрала в Йордания през следващите години, съобщи компанията за БТА.

Предвижда се изграждането и експлоатацията на йорданската атомна електроцентрала да се финансират с инвестиции, привлечени на пазарите в Русия, Йордания и трети страни. Държавната корпорация Росатом, заедно с министерство на външните работи на Русия и други заинтересовани федерални органи на изпълнителната власт и организации, са разработили проект за руско-йорданско споразумение за сътрудничество при изграждане и експлоатация на АЕЦ на територията на арабското кралство.

Проектът за споразумение е разработен в изпълнение на международните задължения на Русия. Премиерът на Русия Дмитрий Медведев вече подписа разпореждане за сключване на междуправителствено споразумение между Русия и Йордания за сътрудничество при изграждане и експлоатация на ядрена централа на територията на Йордания.

Изпълнението на споразумението ще се отрази положително на развитието на ядрения сектор на Русия и ще позволи да се осигури дългосрочно захранване на предприятията от отрасъла на страната, прогнозират експерти.

През 2014 година Росатом има подписани официални документи за изграждане на редица атомни централи в различни страни по целия свят.

В портфолиото на руската държавна корпорация влиза изграждането на по един енергоблок в Армения (АЕЦ "Мецамор") и Финландия (АЕЦ "Ханхикиви"); по два във Виетнам (АЕЦ "Нинтхуан"), Китай (АЕЦ "Тянван"), Бангладеш (АЕЦ "Рупур"), Унгария (АЕЦ "Пакш"), Беларус (АЕЦ "Островецкая") и Украйна (АЕЦ "Хмелницкая"); три енергоблока - Втори, Трети и Четвърти, в АЕЦ "Куданкулам" в Индия и четири енергоблока в АЕЦ "Аккую" в Турция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: ЙорданияАЕЦРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
2
 
! Отговори
681 преди 9 години
Руснаците могат да строят централи навсякъде по света само в България няма да строят вече!