Нагласите в руското общество отиват към по-зле, сочат анкети

Не се очаква обаче "всичко да избухне"
Обновена: 23 яну 2015 14:09 | 23 яну 2015 09:09, Елка Василева
213
Нагласите в руското общество отиват към по-зле, сочат анкети
Снимка: архив, Reuters

Все по-вероятно е спадащият жизнен стандарт в Русия да предизвика протести сред населението. Това сочат анкети на социологическия център ВЦИОМ, съобщава "Ведомости". Над една четвърт от жителите на федерацията (27 на сто) смятат, че са възможни протестни акции, но повечето (77 процента) нямат намерение да участват в тях.

Нагласите в обществото отиват към по-зле; икономическите събития изострят недоволството, казва директорът на ВЦИОМ Валерий Фьодоров.

Според него обаче възможността от протести расте само потенциално, уточнява вестникът. "Няма нито ясен адресат, нито ясен враг вътре в страната, нито дневен ред, нито лозунг, който да обедини недоволните, няма и организираща сила, която да подхване тези нагласи и да изведе хората на улицата", обяснява експертът.

Значи няма и основания "утре или дори след година всичко да избухне", убеден е той. Заради Майдана в Украйна хората в Русия смятат, че митингите водят до разруха - те се възприемат вече не като нормален начин за протест, а като опасен инструмент, който може вместо да реши проблемите, да създаде нови.

Хората нямат желание за митинги, защото им липсва вяра в собствените сили и възможности да променят нещо с тези колективни действия. Наистина "в Украйна едва ли някой ще каже, че митингите не предизвикват промени. Нацията обаче трябва да преживее драматичен опит, за да мисли по този начин", а в Русия "такъв няма засега", добавя Фьодоров.

В данните от анкетата няма нищо изненадващо - щом усетят, че нещата тръгват на зле, хората започват да мислят как да ги променят, коментира политологът Дмитрий Орешкин.

"През септември масовото усещане бе, че Русия вече не е на колене, присъединила е Крим, турила е САЩ на мястото им и че занапред ще живеем по-добре. Сега обаче тези очаквания се сблъскват с реалността, в която цените растат, а доходите стагнират", допълва той.

Негативи ще се трупат все повече, а напролет в Русия се очакват локални протести, например в т. нар. моноградове, свързани тясно с едно-единствено предприятие, смята Орешкин.

Според експерта Михаил Виноградов днес в Русия вече "се разпадат посткримските емоции" след присъединяването на полуострова - хората започват да дават критични оценки на властта, защото осъзнават риска държавата да скъса социалния договор. А "гражданите го измерват не само с помощите или с пенсиите, но и с общото усещане за сигурност в икономическата ситуация", добавя руският аналитик.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още по темата: обществоРусияпротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
5
 
! Отговори
Историята на Пу-6 преди 9 години
До великанаЕй ся скивах че некакъв нумер 166 с ник-нейм великана лее омайни слова по мой адрес!И некакви готини квалификации прилага плюс дълбокомислени заключения!Ха ха ха!!!Буууухахаха!!!А бре ***-що не дойдеш във София-център некога та да скиваме аз кво ДЖУДЖЕ съм а ти къв ВЕЛИКАН си!???
131
2
 
4
 
! Отговори
Историята на Пу-5 преди 9 години
До До Историята на Пу-4До некакво провинциално жуже от БГ-диаспората!Ски ся-БГжуже!Тва,че се пробваш да се изявяваш като литературен критик е похвално бре!А тва,че всъщност бачкаш като ЖИПИ на жужето Пу е на-право смайващо бре!Иначе в пропагандните клипчета жужето ПУ(дето вече е великана *** !!!) лови с голи късоръки ръце живи усурийски тигри и после ги пуска да бегат къде Китай!Само че тва са пропаганди а кофти истината за теб-некъдърно жуже,дето си и жипи на жужето Пу е че рака е мед.факт!!!
130
4
 
3
 
! Отговори
Ташунко Сапа преди 9 години
До Bulgatani Само за твое сведение Русия от население 147 милиона има администрация 74 милиона.Това няма как да стабилизира държавата.Най-големия дял в брутния вътрешен продукт е от износ на петрол и газ при сриващата се цена на петрола това води до лавина от недостиг в бюджета на почти всички отрасли.Само за твое сведение масово средната класа търси начин за емиграция и плащат по 700евро на час за консултации.
129
6
 
1
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
До МоскваТова е вярно, приятелю! Така е! Защото руската мисъл и руската идея е от сърцето, но не и от корема.
128
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Москва е много скъпо заплатите като тук но Цените двойни тока и горивото са евтини горе доло
127
10
 
4
 
! Отговори
Москва преди 9 години
Не зная какво мислят всички руснаци,но тези руснаци които познавам не мислят за протести ,а дори и паднал жизненият стандрат на руснаците (в еквавилент в долари ),то той е по-голям от нащият стандарт ,който е колкото стандарта на Македония която не е в ЕС .Интересно ,а за жизенения стандарнт на Украйна защо не се пише ,то той "цветт и пахнет " ))Мечтата на Обама -да свали Путин като Кадафи и Садам
126
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Защо? - Защото всички богаташи днес , направиха парите си като се продадоха себе си , нас и кръвта си за напред на запада .... затова изпращат децата си в западни училища , а не в Руски . Буржоазията ще кърви !
125
8
 
5
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
До слава Украйна. 174"Русия в момента приземяване"... Нещастен човек , ако не сте слепи, моля ви, погледнете разрушената Украйна ! Помислете за това, което ще се случи по- нататък! Освен това- не се притеснявайте за Русия, тя ще преодолее всичко и ще живее завинаги. Това е нейната съдба!
124
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тая хубавица Елкаоткъде намира такива "статии" с такива "умозаключения".Тая жена да не пуши трева, мисля че не би и отивало. Такова безмозъчно писание отдавна не бях чел.Откъде "изкопава" такива сведения, просто чудеса невиждани. Абе не ви ли е ясно, че за разлика от вас, руския народ си има акъл и много добре се ориентира откъде и защо го подлагат на такива изпитания. Които между впрочем са си отдавна и в по-малка или по-голяма степен ще си съществуват, именно защото съществува такава Русия
123
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора гласували за Боко е срамота да плюват срещу Путин.
122
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В империята няма опасност от "майдани" защото Путин веднага изпраща "хуманитарна помощ".
121
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен176 че де ще идат пак ще клекнат ушанса работа
120
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е бог в Русия бе, както тука за 10 процента от матриала е Бойко Борисов. Ако ще и да се ***, пак ще си го подкрепят, а го подкрепят 80 процента.
119
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Надайте се, удавник за сламка се хваща. Руснаците много добре знаят, че и да махнат Путин, положението няма да се подобри. Студената война се върна вече открито, а руският народ му писна да го унижават като през демокрацията на Елцин.
118
2
 
8
 
! Отговори
ЯПОНЕЦ преди 9 години
До СравнениеДа ама ние произвеждаме Митсубиши и Тойота а Русия -ватенки и пият газ !
117
4
 
7
 
! Отговори
слава Украйна преди 9 години
Русия в момента:Приземяване, приземяване, приземяване...ха..ха"Като идвах насам, видех.... дим. И питам - какъв е тоа дим? А то какво било - като разбрали, че ще ги праат европейци , *** си изгорили цървулите! Ха-ха-ха-ха-ха...
116
8
 
4
 
! Отговори
Bulgatani преди 9 години
До Шоп 168"Българинът е вдигал и продължава да вдига бунтове. И украинци също. " И после- какво? Какви са резултатите? Който е щаслив? Особено в Украйна!
115
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И как Русия е турила на мястото си САЩ? Само с една стъпка янките им разбиха на пух и прах икономиката. И това беше най-малкият удар, който може да им нанесат. Руските мужици и подкрепящите ги български путинофили винаги са живеели в друга вселена, нямаща нищо общо с реалността.
114
12
 
7
 
! Отговори
Ламейн преди 9 години
Русия няма да клекне толкова лесно но ЩЕ клекне на края или ще станат Китайци други вариянти няма Ако се надяват на чудо САЩ да фалира преди тях пак няма да стане Краварите ще им думнат ушанките с Ядрена война
113
12
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До BulgataniРуски характер е различен от българския, както и различни Варна и Санкт-Петербург. Няма значение, какво пиете.Важното е как мислите.-------------------- Абсолютно верно. Затова българинът никога не може да бъде руснак и обратно. Руснакът отдавна е смазан до положението на впрегатен *** и никога няма да се оправи. Българинът е вдигал и продължава да вдига бунтове. И украинците също.