Четири аржентински урока за Гърция

Политиките на МВФ спрямо Атина вече не са оправдани, смятат икономисти
Обновена: 10 фев 2015 08:48 | 10 фев 2015 08:48,
30
Четири аржентински урока за Гърция
Снимка: Reuters

Преди тринадесет години Аржентина бе в бедствено положение. Нейното песо бе фиксирано към долара до ниво, което далеч надхвърля стойността му. Външните дългове бяха неустойчиви. А политическият натиск от страна на САЩ възпрепятства слабото правителство от предоговаряне на спасителната програма, за която дори и Международният валутен фонд знаеше, че е нереалистична.

Днес Гърция изправена пред много от същите предизвикателства и може да вземе редица поуки от криза в Аржентина, пишат в анализ за Project Syndicate икономистите Ракел Фердандес и Джонатан Портес. По онова време всички експерти, включително и ние, определяхме отговора на кризата в Гърция като "икономическо и политическо безумие". Според анализаторите всеки кръг от съкращения в бюджета влошава рецесията, увеличава социалното напрежение и понижава още доверието на населението. Нито МВФ, нито някой друг би посъветвал която и да е развита държава да приема такива мазохистични и саморазрушителни политики.

Ние, експертите, до голяма степен бяхме прави. Грешните политики в Аржентина наистина трябваше да спрат. Правителството бързо се срина и беше заменено от такова, което девалвира валутата и обяви неплатежоспособност по задълженията на страната. И все пак най-разпространените предсказания за катастрофа не се сбъднаха. Икономическата криза бе достатъчно реална, но вече бе достигнала дъното си. Растежът се възобнови няколко месеца по-късно и достигна изумителните средно 8% през следващите пет години.

Ние сгрешихме обаче за едно нещо: нашето предположение бе, че нито една развита страна няма да си позволи такива вредни политики, нанесени върху нея. Икономистите може и да се учат от историята, но политиците изглеждат са обречени да я повтарят. Поглеждайки към Гърция, МВФ е притиснат от недалновидни политици, които работят по програма, която, както те добре знаят, не е нито устойчива, нито в интерес на страната.

Жертването на гръцките интереси в името на европейската или системната финансова стабилност може и да е правилният път за МВФ. Кризата обаче достигна своята повратна точка, в която тези политики престанаха да бъдат оправдани. Сега, след като неефективното и непопулярно правителство на Гърция бе буквални пометено на изборите през януари, време е и останалата част от Европа да "почисти" финансовата бъркотия. Това не може да се постигне чрез прилагане на невъзможни програми за погасяване на дълга в името на "морално" решаване на казуса, което изглежда на този етап е най-възможният сценарий за политиците от еврозоната.

Първият урок от Аржентина е, че ако икономиката e на Bаша страна, Bие можете и трябва да игнорирате политическите фактори. Огромното мнозинство от икономисти (извън Германия) са съгласни, че дългът на Гърция трябва да бъде отписан, а фискалната политика – да се разхлаби. Има известно съмнение дали това не е и мнението на старши икономистите от МВФ. Наскоро напусналият ръководител на европейския департамент на фонда Реза Могадан например призова гръцкия дълг да бъде намален наполовина.

Вторият урок от аржентинската криза е, че кратък период на политическа нестабилност може да струва изненадващо малко в сравнение с по-дълъг период на безсмислено преследване на зле замислени политики. Фактът, че гръцките акции се сриват, а доходността по облигациите се покачва, не означава почти нищо. След седем години на свиване на икономиката и човешки страдания по-лоши от тези по време на Голямата депресия от 1930 г., дори и опасността от голяма волатилност няма причина да надделее над възможността за продължаване на досегашните неуспешни политики.

Опитът на Аржентина предполага, че след промяна на политиката възстановяването може да последва изненадващо бързо. Сделката за преструктуриране на гръцкия дълг, заедно с една стабилна и прореформистка програма на правителството, ще доведе до бързо възстановяване на доверието и качествен растеж.

Третият урок е малко по-особен. Гърция трябва да признае, че нейните проблеми са вследствие от собствените ѝ грешни решения. Растящите дефицити и неустойчивите дългове са симптоми на сериозни патологии: изостаналият публичен сектор, неконкурентен на частния, както и елитът, който абдикира от своите отговорности, вместо да посрещне предизвикателствата на деня, и използване на държавата като средство за стимулиране на бизнеса.

Новото гръцко правителство не трябва да се представя пред Европейския съюз като изкупителна жертва. Гърция се нуждае от радикална структурна реформа. Това обаче не означава, че кабинетът на Ципрас трябва да продължи всички политики, които неговите предшественици договориха. Властите например планират да увеличат минималната работна заплата, което би създало няколко проблема, тъй като тя ще надхвърли тези във Франция и Великобритания, като се вземе предвид показателя производителност на труда.

Пред Гърция предстои много работа за вършене. Нейното правителство трябва да си сътрудничи с МВФ в разработването на програма, която съчетава справедливостта и ефективността. Това означава да се насърчи конкуренцията, да се разбият олигополите и да се подпомагат предприемачите и иновациите. В същото време Гърция се нуждае и от мащабна програма за справяне с младежката безработица: нова сделка за едно поколение, което бе предадено.

Четвъртият урок от аржентинската криза е под формата на един поучителен разказ. През 2002 г. новото правителство на южноамериканската страна обеща не само възстановяване, но и реформа на неработещата политическа система. И именно заради това не успя. Новата администрация използва своя първоначален политически и икономически успех, за да прехвърли отговорността на чужденците, които не спазват своите обещания.

Дългогодишният бум на стоковите пазари даде на Аржентина известно пространство за маневри. Но основните причини за икономическите и политическите проблеми на Буенос Айрес никога не бяха разгледани. Повече от десетилетие по-късно това се вижда особено ясно.

Гърция едва ли ще има тази възможност за маневри, най-малкото защото страната не е сред големите износители на суровини. Именно затова Атина е длъжна да намери верния коловоз. Няма време за губене. 

Oще икономически новини четете в Investor.bg


30
Още по темата: икономиката на Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Калоян преди 7 години
Места го ..
15
0
 
1
 
! Отговори
TRAKIEC преди 7 години
HUBAVA RABOTA AMA.........
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е,че Гърция е едно много апетитна територия,което произтича от географското й положение,а и от това,че Гърция е най-богатата страна в ЕС на находища на полезни изкопаеми,петрол и прир.газ,които все още не са разработени.Заемите на Гърция,които бяха давани в миналото,изобщо не бяха наливани в икономиката й,а с тях се закупуваше военно оборудване,като на практика парите се връщаха при тия,които ги даваха,а за гърците оставаха само лихвите.
13
2
 
8
 
! Отговори
75% 25% преди 7 години
Всичко е започнало от една салфетка на която едни чичковци са си поделяли света. Те писали на салфетката БГ 75% рус / 25% англ, Гърция 75% англ 25% рус. После едните не се съобразили с другите е БГ е станала 100% рус, а другите се опитали да направят Гърция 100% англ. Но тогава червените организирали една гражданска война в Гърция и ПАСОК станали много силни. После пак Гърците се отдалечили от лявото към ЕС, а сега пак се връщат към левите идеи или формулата 75% ес 25 рф
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гърците няма да си върнат дълговете.Няма как 25 години да мързелуват и сега изведнъж да се запретнат да работят.Проблемът не е в дълговете.Ами в това колко време трябва на германия да проумее че няма да си получи парите.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Възобновената Римска империя не си е научила урока по история, затова ще повтаря!
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даам статията си казва чисто и просто забравете за тези пари, защото гръцката държава няма нищо, което да можете да и вземете (е освен територии де) и евентуално можете да пробвате да вземете нещо от източените милиарди към частния сектор, но така ще я довършите, така че отписвайте, ако не искате да е като котва. Това обаче много лош и неприемлив пример за Германия и за работещите икономики. Дори за българия е още по-лошо, защото излиза че ние мизерниците им плащаме за сиртакито!
9
5
 
21
 
! Отговори
ААА преди 7 години
Гърците ги очаква само едно -- Хипер Инфлация, и това може да стане само през драхмата! За това няма друг начин освен аут от еврозоната!
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не статията направо казва да се отпишат дълговете на страната, защото дали ще плащаш милиардите в евро или в драхми е без особено значение! Просто е дошло време да се даде урок, който да е нза назидание на всички и май-май това ще са гърците!
7
1
 
17
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 7 години
Статията казва по завоалиран начин, че Гърция трябва да излезе от Еврозоната и да се върне към драхмата, ако иска да се стабилизира финансово.
6
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Авторите правят някакви мъгливи аналогии, които обаче само показват непознаване на гръцкия проблем! Явно не са запознати с гръцката поговорка "Когато един грък се ражда - десетима евреи плачат."Няма как да стане една държава и общество да харчи и потребява средства и блага много над това, което произвежда в продължение на 25 години и после да иска опрощаване на дълговете.На всичкото отгоре стандартът им продължава да бъде скандално висок и без покритие, а искат и увеличение, а ние да плащаме!?
5
10
 
18
 
! Отговори
икономист преди 7 години
На практика Гърция не произвежда нищо съществено камо ли да изнася . При това положение само с узо и сиртаки едва ли ще стане . Величието на Ципрас не знам на какво се дължи , но ще изчакаме и ще видим . Ако той победи никой няма повече да връща заеми .
4
1
 
18
 
! Отговори
Папата преди 7 години
Нивото на мошеничеството то двете старни е много голямо... и за тоав така се закучи работата... от една страна искаха да "приватизират" Гърция - разбирай рагзрабят и оделят без релана война от стрия тип - точно като при нас... От друга гърците не са претърпели релания социализъм и супер-затъпяването ни поради руския *** ботуш... и искат ад лапат и да не връщат... и ей ни на където сме и те и ние...
3
3
 
12
 
! Отговори
До Даа! преди 7 години
Ми що не взимаш бе? Взимай!
2
13
 
29
 
! Отговори
Даа! преди 7 години
Много *** и неразбираема статия!И един урок за нас! Взимай заеми колкото можеш, и после няма да ги връщаш! Ще ти ги опростят! Справка, Гърция!
1
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно е да имаш производство и износ като Аржентина, друго е да искаш само заеми и да гледаш как да не ги връщаш