Росатом ще строи нови реактори на унгарската АЕЦ "Пакш"

Започнаха преговорите между Путин и Орбан
17 фев 2015 21:05,
57
Росатом ще строи нови реактори на унгарската АЕЦ "Пакш"
Снимка: Reuters

Започнаха преговорите между руския президент Владимир Путин и унгарския премиер Виктор Орбан в Будапеща, информира ТАСС.

Срещата между двамата лидери се провежда в сградата на унгарския парламент при закрити врата.

Още по темата
Путин и Орбан разговарят на четири очи, а по-късно към тях ще се присъединят членове на руската и унгарската делегация. Очаква се след преговорите да бъдат подписани съвместни документи.

Руският концерн Росатом ще започне строителството на два нови блока на унгарската АЕЦ "Пакш" през пролетта на 2015 година, посочи ръководителят му Сергей Кириенко. Той не изключи възможността компанията да построи два допълнителни реактора на централата.

Унгарската икономика се развива много бързо и не изключвам възможността, предвид успешното изпълнение на този проект, унгарското правителство да вземе решение за построяване на допълнителни енергоблокове, отбеляза Кириенко.

Той припомни, че неотдавна е бил удължен срокът за експлоатация на действащите реактори на атомната централа. Русия и Унгария се договориха за строителство на новите енергоблокове на АЕЦ "Пакш" през януари 2014 година, като съответното споразумение бе подписано след преговори между Путин и Орбан.

За изпълнение на проекта за пети и шести блок руската страна ще отпусне на Будапеща държавен кредит на стойност до 10 млрд. евро.

АЕЦ "Пакш" е единствената действаща ядрена централа в Унгария и е построена по съветски проект, като четирите й реактора са тип ВВЕР-440. Тя произвежда над 40 процента от електроенергията, добивана в страната.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Мунч0 преди 9 години
Няма проблеми, едни строят, други приказват! Според новата "ултра-модерна" програма на правителството за енергийна ефективност няма да ни "трябват" АЕЦ, ВЕЦ, ТЕЦ и всякакви такива трибуквени ненужни неща след някоя и друга година. Всичко ще е розово и ще внасяме ел. енергия на "изгодни" цени. Чакам с нетърпение "светлото" бъдеще на България.
31
0
 
2
 
! Отговори
:-) преди 9 години
(В продължение на заглавието).....а ние още 2-3 години ще лапаме мухите, след което около 2018-та ще започнем да внасяме ток (защото Русия няма да сертифицира реакторите на АЕЦ-а), след което цената на тока ще се увеличи и вече няма да е най-ниската в ЕС, след което направо ще ни цъфне икономиката.
30
0
 
8
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Орбан е тарикат от класа!Както и Ердоган се възползва от трудното положение на Русия и направи изгодни сделки!Има и нещо друго,не маловажно-в случай на война,над Унгария няма да падат ядрени ракети!!!!А какво правим ние?Отрязахме се икономически и политически!!Вижте колко големи атлантици сме сме-зъбим се на Русия!Американците ни тупат по рамото-Дръж Шаро,ще ти дадем кокълче!Сега говорят за газопроводи и други бонуси,ама когато утре свърши войната-пак ще ни изоставят като *** на повикване!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На снимката и двамата изглеждат много доволни !
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Унгария е страна, която потребява ОГРОМНИ количества ток, по причина на това, че там се добива боксит, от който се извлича АЛУМИНИЙ чрез ЕЛЕКТРОЛИЗА. В България ще построим блокове, за да си включваме ЧУШКОПЕЦИТЕ. Двата български блока по 1000 МВт дават повече ток от четирите по 440 МВт в Унгария.
27
3
 
19
 
! Отговори
СЛЕЙЪР преди 9 години
Хората строят, а ние 25 години рушим !!!!Хамериканците ни спряха всички големи проекто, но имаме молове и макдоналдс.Така ще е докато мутрата дупедавец е на власт!!!!!!!!!
26
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
зад тях виждам окото и пирамидата с крилете... всички са циркаджии.. и Путин и Обама и всички големите са кукла на конци ФАКТ... ! Unites States - US ..... SU - Soviet Union... same !
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Владимир Путин пристигна в Унгария в дните на боевете преди 70 години и освобождението на Будапеща от хитлеро-фашизма.
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още 1986-87 година мой роднина замина за Унгария да докара Икарус за малешевския гараж, ми каза,: унгарците нямат нищо общо с нас, те са западна държава!
23
5
 
7
 
! Отговори
Орбан за Унгария преди 9 години
Изглежда,че зомбитата бидейки малко бавнични в оценкта си за истината за събитията в света като цяло ,няма какво друго да се хванат освен за ръстта на Путин,но така е,зомби гледа само опаковката никога съдържанието на човека Путин.Ето до какво:https://youtube/watch?v=k9xczCg9SHU , доведоха предателите от Киев народа на Украйна
22
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След Гърция ще бъде наритана и Унгария!Опитва се популистчито да играе на едро но не му се получава!Преди 2-3 седмици и Гърция и Унгария мрън-мрън ама гласуваха за одължаване на санкциите срещу Путин!Има една поговорка-Който плаща,той поръчва музиката!Точка!Реактори щели да строят!Ххахахах!А дали заедно с гърците няма да * при гладните,а?Колкото и нашите комунисти успяха да прокарат интереса на Газпром,толкова и унгарските комунисти ще прокарат интереса на Росатом!А от нашите по-лакеи НЯМА!
21
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Росатом ще строи нови реактори на унгарската АЕЦ "Пакш"Ще строи другия път, колкото построи Белене. Росатом вместо да си губи времето с никому не нужни строежи, по-добре да построи един саркофаг за негово величество Путин Късий първи, че краят му наближава и ще е крайно необходим, за да има къде путинофилщината да опява патрона си.
20
3
 
6
 
! Отговори
стоян петров преди 9 години
Вярно, че заплатите в Унгария са като българските в евро, само че покупателната сила измерена през международ долар е почти еднаква. А за преди десетина години мога да ти гарантирам, че унгарските заплати бяха като българските, но не в евро както е сега а в кувейтски динари (ще ги провериш ли?).
19
1
 
12
 
! Отговори
Орбан за Унгария преди 9 години
Ами човека си гледа националния интерес,достойна среща,с изключение на един демонично обсебен субект на Фемен,който стана за смях,като изигра един комичен театърhungarianambiance/2015/02/russian-president-vladimir-putin.html.Спонсорите му ще се разочроват справедливо от бездарното изпълнение на пионката си,ха,ха!
18
4
 
13
 
! Отговори
456 преди 9 години
До долар ден!Да прав си! До скоро България беше на ръба на пропастта ,сега направи решителна крачка напред:))))))))
17
1
 
18
 
! Отговори
Символично преди 9 години
ха ха!нали "Визитата на Путин в Унгария e просто само символ"?
16
2
 
6
 
! Отговори
plovdiv преди 9 години
nie tarpim , tarpim , tarpim , no nakraq chte stava strachno , bokovci , plevni , radan kanevci chte letqt Kato indianci
15
20
 
6
 
! Отговори
долар ден! преди 9 години
Стига сте плюли! Рибата в морето, тигана сложили! България може ли да се сравнява с Унгария и Гърция... бъдете българи, християни и работете повече! България тръгна по правия път!
14
2
 
9
 
! Отговори
Чукча читател преди 9 години
И докато в ЕК си викаха наздраве с чаша шампанско празнувайки "победата" над Гърция, унгарците ометоА кифтетата, оригнаха се мощно и седнаха да пият по една руска водка и икра след обилното хранене. :-) Йегеш товарищи ! :-) Да живее НАТО се провикна Виктор Орбан :-)
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А нашите *** и предатели продадоха националния интерес за лична изгода. Но не е луд този, който яде баницата. Ние сме виновни, защото мълчим и го позволяваме!