Атина и Брюксел в интензивен диалог за реформите

Възможностите за маневри са много малки
Обновена: 23 фев 2015 22:00 | 23 фев 2015 20:55, Анисия Иванова
1
Атина и Брюксел в интензивен диалог за реформите
Снимка, архив Булфото

Първите варианти на списъка с реформи на Гърция циркулираха днес между Брюксел и Атина, след като гръцкото правителство има срок до полунощ, за да представи предложенията си, като се надява компромисът за четиримесечно удължаване на финансирането на страната, да бъде одобрен от европейските му партньори, съобщава АФП.

"Списъкът беше получен", посочи за АФП европейски източник. "Той не е окончателен и е твърде рано, за да го оценим", обясни източникът по-рано днес.

Източници в Брюксел уточниха, че се работи за финализиране на списъка с реформи. Дават се "съвети" на гръцките власти, за да може предложенията им да удовлетворят най-взискателните страни от еврозоната като Германия и Испания.

Споразумението, постигнато в последния момент в петък вечерта между Гърция и европейските й партньори, предвижда удължаване до края на юни на европейската финансова помощ за страната, при условие че гръцкото правителство представи до тази вечер своя списък с реформи, които планира да осъществи.

Правителството се надява да постигне одобрение на по-малко болезнени за населението реформи от тези, предвидени в първоначалната спасителна програма, прилагана от 2010 г. и подновена през 2012 г., която изтича в събота.

Възможностите за маневри обаче са много малки, тъй като Гърция се ангажира да не допусне нарушаване на баланса на държавните финанси.

Гръцкият правителствен говорител Гавриил Сакеларидис заяви пред телевизия Скай, че списъкът включва реформи, целящи борба срещу данъчните измами и корупцията, постигане на по-справедливо социално разпределение на данъците. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: брюкселдългГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евала на гърците. Смел и доблестен народ. Дори и когато говорят с боговете си стоят прави, не надупени като нас. За това ги уважавам.Зито и Еллас!