Ще я бъде ли Гърция в еврозоната? Ясно до дни!

"Уолстрийт джърнъл": Трети спасителен пакет е почти сигурен
26 мар 2015 13:22, Елка Василева
33
Ще я бъде ли Гърция в еврозоната? Ясно до дни!
Снимка: архив, Reuters

В следващите дни ще стане ясно дали е реална перспективата Гърция да остане в еврозоната, твърди американският в. "Уолстрийт джърнъл" в публикация, цитирана от гръцкия сайт нюз.ин.

След два "загубени" месеца гръцкият премиер Алексис Ципрас в крайна сметка изглежда разбра, че неговото искане за "празни чекове" е било напразно, пише Саймън Никсън и подчертава, че целта на гръцката програма не е била да гарантира на гръцките граждани един определен жизнен стандарт, а да възстанови достъпа на страната до пазарите.

Още по темата

На тази основа може да се прецени, че програмата е била успешна, тъй като миналата година гръцкото правителство е било в състояние да емитира облигации и гръцките банки са можели да увеличават своя капитал.

"Уолстрийт джърнъл" твърди, че за да може Гърция да остане в еврозоната, сега Ципрас трябва да изготви програма за реформи, която да убеди другите държави членки, че ще осигури достъп на страната до пазарите и по този начин ще постигне деблокиране на спасителни капитали.

Ципрас обаче има малко време, за да успее да постигне това, неговото правителство остава без пари към 9 април, когато то ще трябва да върне 420 млн. евро на МВФ.

След това нещата могат да излязат извън контрол, отбелязва вестникът.

Саймън Никсън преценява, че гръцкото правителство ще се затрудни при плащането на заплати, пенсии и при погасяване на други задължения, което би било катастрофално за икономиката и за доверието.

Ако гърците започнат отново да опразват банковите си сметки, ЕЦБ най-вероятно ще откаже да дава пари. Авторът не изключва гръцкото правителство да отиде и на една по-нататъшна стъпка и да започне да печати валута или ценни книжа и да въведе дори паралелна валута. Оттам насетне връщането към драхмата трудно може да бъде избегнато, пише още вестникът.

Дори ако се окаже, че Атина няма нужда от достъп до пазарите, то за гръцките банки ще трябва да се намерят капитали и това ще е предизвикателство за Ципрас, смята вестникът, изказвайки тезата, че от тази гледна точка трети спасителен пакет за Гърция бил почти сигурен.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
9
 
37
 
! Отговори
Ал преди 9 години
Какво може да се очаква от Ципрас , крайно ляв демагог и фен на Ернесто Че Гевара ! Жалко , ако ситуацията в Гърция излезе от контрол и започнат граждански бунтове и размирици! Ще бъде лошо и за нас , имаме обща граница.
25
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Президентът на Кипър Никос Анастасиадис планира да предложи на Москва да разположи на негова територия две военни бази. Първата военноморска в пристанище Лимасол, а втората авиационна на летището на ПафосВярно че Кипър не е Гърция, но е почти.
24
10
 
37
 
! Отговори
До Грък преди 9 години
Да, а вие милиардите заеми?
23
12
 
37
 
! Отговори
Грък преди 9 години
Платихте ли си тока?
22
14
 
46
 
! Отговори
Салама преди 9 години
До 17 смешен анонимник. А защо Цапрас не отиде да се моли на Лилипутин за помощ, а пак се дотътри при Меркел?
21
13
 
54
 
! Отговори
до 19 преди 9 години
Че те 20г. освен да ядат, пият и с... друго не правят. Преди да почнат да точат пари от ЕС си бяха пълни мизерници.
20
11
 
62
 
! Отговори
знайко преди 9 години
трошете чиний и пийте узо!меркел плаща.
19
11
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърци, яжте, пийте, ЕС черпи!
18
12
 
53
 
! Отговори
до икономист преди 9 години
И к'во ще ставаме хайдуци да си краднем нощно време едни на други ракията и доматите или маслините и узото?То не, че сега правим нещо по-различно, особено етноса, но и носенето на бала пари за 1 хляб едва ли е работещо решение.Мисля, че всеки задал си въпроса за ашладисването ни към ЕС, отдавна е намерил верния отговор. И той може никак да не ни хареса. На Европа и трябваше буферна външна граница, намаляване на миграционния натиск и евтина работна ръка за нежелания и нископлатен труд.
17
12
 
55
 
! Отговори
До 17-ти преди 9 години
Руска военна база в НАТО-вска Гърция? Ти добре ли си? Осъзнаваш ли каква простотия пишеш? Нали първо Гърция ще трябва да излезе от НАТО? Това не ти е като да изнудваш Евросъюза за парички.
16
21
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ареее, чакам ги византийците сено да ми събират, плащам по 10ст. на бала, на 100 бали - премия кило картофи.---------------------------------------Ше има бая да чакаш :DОгледай се какво се случва в БългарияГърците да почнат изядат и изпият каквото може за 20г пак ще са по-добре
15
14
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците няма да са първите излезли от ЕС а Германия ще е първа защото всичко е планирано според мен факта че приеха сумати не подготвени държави в това число и България е красноречив а що се отнася за сензацията наречена Ципрас е чиста пунта Мара и гърците скоро ще го разберат!
14
36
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбира се, че ще я бъде, представете си една руска военна база в Гърция. Ципрас не е тъпакис като Боко Тиквакис и не цукакис на Меркел гъзакис!
13
9
 
46
 
! Отговори
Абе преди 9 години
Абе тия от Уолстриит нещо се бъркат - паралелна валута - ***-дойди, ама как така ще печатат валута (евро), какво ще стават държава фалшификатор ли? То не че не са, на ниво статистически данни...
12
9
 
50
 
! Отговори
агромен преди 9 години
Ареее, чакам ги византийците сено да ми събират, плащам по 10ст. на бала, на 100 бали - премия кило картофи.
11
25
 
45
 
! Отговори
Икономист преди 9 години
Ако Гърция излезе от еврозоната,ще стане по добре(както и БГ) а еврозоната ще стане още по зле!!!...
10
14
 
56
 
! Отговори
Мин Дил преди 9 години
Хора ***! Като има кой да дава безплатна баница така ще е!
9
17
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-скоро нас ще ни прецакат без значение за какво, но не и гърците. Те си имат политици и да крадат и да си защитават интересите на държавата.
8
21
 
55
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Ще я бъде ли Еврозоната е по-интересно!
7
23
 
52
 
! Отговори
някой си преди 9 години
Това за фалита на Гърция го разправят от 2009-та и със всяка новина той е по-близо и по-близо, но до сега не съм видял Гърция да фалира. Няма кой да я остави да фалира, защото това означава че всички потъваме с нея... за жалост... всичко е свързано...