Техеран ще окаже дипломатически натиск за кризата в Йемен

САЩ отпускат още 68 млн. долара хуманитарна помощ
Обновена: 7 май 2015 12:34 | 7 май 2015 12:20, Анисия Иванова
2
Техеран ще окаже дипломатически натиск за кризата в Йемен
Джон Кери. Снимка: Bulgaria On Air

Техеран ще направи опит да използва влиянието си върху бунтовниците хути, за да ги убеди да спрат поне временно настъплението си в Йемен. Това заяви на пресконференция в Джибути, преди отпътуването си за Риад държавният секретар на САЩ Джон Кери, който съобщи, че е получил уверение за това в разговор с иранския външен министър Мохамад Зариф.

Кери съобщи още, че САЩ отпускат още 68 млн. долара хуманитарна помощ за Йемен. Той призова за край на бомбардировките над летището в столицата Сана, за да може и без това ограничената помощ да бъде транспортирана до най-нуждаещите се.

"Хуманитарната ситуация в Йемен буди дълбоки притеснения. Има недостиг на храна, вода, горива и лекарства. Ден след ден ситуацията става по-тежка. Затова призоваваме всички страни да държат цивилните далеч от фронтовата линия и при първа възможност да осигурят хуманитарен коридор", каза той.

На този фон посланикът на Йемен в ООН Халед Алиемани изпрати писмо до Съвета за сигурност, в което посочва, че в сряда най-малко 32-ма бежанци са убити в опита си да избягат от град Аден. Той обвинява хутите, че „стрелят по всичко, което се движи“, което според него е достатъчен мотив за международна военна интервенция.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "Свят" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ убиват йеменци, кой трябва да спреС. Арабия са нацисти
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брей как се загрижил за Иемен Кери направо като в женско предаване май го ръчка възможността за стопиране на нефтените доставки и съответно излитане на цената на нефта.