Дадоха ли на Македония ролята на България?

Коментар за ефекта "Куманово" в сръбския вестник "Политика"
29 май 2015 22:01, Елка Василева
97
Дадоха ли на Македония ролята на България?
Снимка: архив, Reuters

Акцията на терористичната група в Куманово постигна целта си – македонският премиер Никола Груевски заяви, че Македония, която се стреми към евроатлантическа интеграция, ще се присъедини към газопровода „Турски поток“, ако Москва и Брюксел се договорят за това. Същото през миналата година говореха политиците в София и с „Южен поток“ не стана нищо, тъй като Брюксел не можа да се договори с Москва, защото Вашингтон не му разреши това. Дали сега ролята на България не е дадена на Македония? Защото, щом в Скопие си помислиха, че могат да се присъединят към бъдещия „Турски поток“, се случи Куманово, пише Мирослав Лазански в сръбския вестник „Политика“.

Премиерът Груевски правилно разбра посланието от Куманово, съответно от Вашингтон и последва това негово изявление. А кога Македония ще бъде приета в евроатлантическите организации, не зависи нито от газа, нито от петрола от Русия, а от добрата воля на гърците. Това означава, братя македонци, че докато не промените името на държавата си, няма влизане нито в ЕС, нито в НАТО. И трябва да се внимава накрая да не стане: и без име, и без газ, пише Лазански.

Още по темата

Геополитиката на балканските газопроводи е сложна игра, а геополитическите последици от енергийните решения на балканските държави може да бъдат още по-сложни. Играта около газа от години се играе основно от едни и същи страни, но политическото раздаване на роли и на малки държави може да струва много точно на тези малки държави.

Безспорно, всяка държава се стреми към диверсификация на енергийното си снабдяване, за да не зависи само от един доставчик на петрол и газ. Предвид диверсификацията на доставчиците основен национален интерес на Сърбия трябва да бъде цената на петрола и газа, както и дългосрочната стабилност на доставките на тези стоки.

Предвид събитията в района на Кавказ и Черно море най-важният въпрос за Сърбия е кои газопроводи е най-вероятно да бъдат построени? Да не говорим за много скромния за момента потенциал за износ на газ от Азербайджан, но всеки бъдещ газопровод от Азербайджан до България би трябвало да използва земетръсната във военен и политически смисъл територия на Грузия. Къде е тук сигурността на доставките?

С връщането на Крим на майчица Русия Москва стана суверенен господар на Черно море, пише Лазански.

Дали някой е наивен и си мисли, че Москва може да позволи някой в нейния „двор“ да строи нефтопроводи и газопроводи, които застрашават нейната икономика? При това под натиск от американците и само в техен интерес. В Черно море?

Ако американците имат албанците като коз на Балканите с цел „дисциплиниране" на всички останали, което красноречиво се видя в Куманово, и руснаците имат своите жокери при източниците на петрол и газ в Кавказ – Армения за Азербайджан, там е и Иран. Алтернатива за всички.

Добрата новина за нас е, че петролът ще продължи да бъде евтин, а лошото е, че две малко по-големи риби могат да разрушат всеки евентуален газопровод по дъното на Черно море, пише Лазански.


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В оригинала е "уФсъ" - ф-то е главно.Как може да се допуснат 5 грешки в четирибуквена дума.
42
1
 
18
 
! Отговори
:-):-) преди 6 години
До :-)Съгласен съм с коментара ти, само имам една забележка за граматиката ти. Не се пише "офсъ", а "уфсъ".
41
3
 
22
 
! Отговори
:-) преди 6 години
До някои ерудирани и платени коментатори: Понеже Турски поток няма да го има, за това в момента го строят. А понеже НАБУКО, ТАП и ТАНАП ще ги има, за това още стоят само на хартия. До някои неерудирани и незаплатени коментатори: Нещо щом ходи като офсъ, блее като офсъ и мирише на офсъ, значи е офсъ....
40
8
 
22
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
през 70 - 80 те години за компоти и туршии СССР ти доставяше най модерните технологии---------------- Какво се иска и сега да стане същото? Защо рашките вече не искат да правим бизнес?
39
3
 
19
 
! Отговори
do karmen преди 6 години
Ti ne se trevoji. Trabata se stroi pred o4ite ni . ela v Ankara da vidi6.
38
14
 
22
 
! Отговори
Американски демократ преди 6 години
ще ви мачкам до последния българин в тази прогнила държава - отворихме ви границите, на кой не му харесва да се изнася.. тази държава е наша, нали не искате да ви спретнем Косово а? А сега накъде?!
37
6
 
47
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Целта на новия тръбопровод, ако не сте разбрали до сега е да заобиколи Украйна, защото освен, че крадат се опитват да играят двойни игри.. От цялата работа ние можехме да спечелим, но просто не ни разрешиха.. Жалко е да си средство за постигане на чужди интереси...
36
2
 
20
 
! Отговори
Еврей преди 6 години
свободни съчинения от несъществуващата ЗЕлка Вакхалиева
35
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мечо грух...като ти чета коментара--много точно си си избрал ника....По-тъпи расъждения не съм чел...
34
17
 
30
 
! Отговори
Kamen преди 6 години
Платените руски статии са супер прозрачни. Турски поток няма да го бъде по икономически причини, а не заради някакви конспирации.
33
14
 
45
 
! Отговори
до 71 преди 6 години
С този манталитет България няма и милиметър да мръдне. Баща си питай през 70 - 80 те години за компоти и туршии СССР ти доставяше най модерните технологии. Държава станахме. Колко е срамно това.Как щедро се пропиля всичко.
32
2
 
26
 
! Отговори
до шоп преди 6 години
На всяка цена тази тръба ще мине през Балканите та ако ще да изчезнат или създават държави. Как ще е не знам но това е.
31
12
 
46
 
! Отговори
до пешо преди 6 години
Така е. Бай Тошо със свещ ще го търсят. Извън БГ съм и го осъзнавам. Парите не са всичко.
30
9
 
42
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
До кога ще се делим на фили и фоби? Защо падна байТошо? Нали уж сме капиталисти? Щом ни е изгодно защо да не търгуваме с руснаците??? Руските пари /плащат в евро/ по-лоши ли са от американските? Който живее по морето знае как харчат руснаците и как германците.
29
13
 
42
 
! Отговори
НФБ преди 6 години
До АнонименРусия и Китай спешно се нуждаят от самолетоносачи и собствена система gps. ..Никакви инвестиции в американски ценни книжа и акции. .Бойкот на долара..Търговия е имало много преди долара. .БРИКС. .е голямата игра. .Банка азиатска като алтернатива на МВФ и световната банка. .
28
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аха, Сърбия... Тя е спи.
27
21
 
26
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Сръбският *** просто е казал на глас как стоят нещата. Е, и? Така стоят. С два хода заплашиха минаването на Турски поток. Кой? Не е ясно. Може и да е провокация на самите руснаци. За нас това е ОК, защото се проваля опитът да бъдем заобиколени.
26
13
 
23
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До baihui Би трябвало да се радваш, че Турски поток няма да мине? Не си ли българин? Нали българите искаме Южен поток?
25
0
 
20
 
! Отговори
др бг 55 преди 6 години
Ами... да! ))
24
0
 
20
 
! Отговори
бг преди 6 години
53,предаваш ли се?