ЕК одобри "Региони в растеж" и "Околна среда"

Отсрочка за забавените проекти по старите програми няма да има
16 юни 2015 14:13, Миглена Иванова
3
ЕК одобри "Региони в растеж" и "Околна среда"
Еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу. Снимка: БТА

Европейската комисия (ЕК) е одобрила оперативните програми „Региони в растеж” (ОПРР) и „Околна среда” (ОПОС) за периода 2014-2020 г., съобщи на брифинг в Министерския съвет еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу.

С това решение се приемат и последните две оперативни програми за новия програмен период с общо финансиране 7,6 млрд. евро.

Крецу се срещна с премиера Бойко Борисов, с вицепремиера за еврофондовете Томислав Дончев и министрите на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите Лиляна Павлова и Ивелина Василева.

София и Брюксел най-накрая изгладиха противоречията за финансирането на малките общини, заложено в програмата „Региони в растеж”. България настояваше повече общини да имат достъп до ресурса по програмата, докато ЕК искаше финансирането да се концентрира в големите градове, които генерират икономически растеж. Страната ни накрая предложи да отдели малките общини в самостоятелна ос, като те ще получат пари от програмата само за енергийна ефективност.

Що се отнася до новата програма „Околна среда”, България прие бенефициенти да са ВиК операторите, а не общините, въпреки че дружествата още не са изградили необходимия капацитет, а някои от тях и още не са заработили реално.

Програмите

Средствата по новата програма „Околна среда” са 1,77 млрд. евро, а по „Региони в растеж” – 1,3 млрд. евро. Близо 70 на сто от бюджета на „Околна среда” ще бъдат изразходвани за разширяване и модернизация на ВиК инфраструктурата. За подобряване на събирането и третирането на отпадъци са предвидени 563 млн. лева, за намаляване на вредните емисии – над 115 млн. лева, за дейности в Натура 2000 – 198 млн. лева, и за управление на риска от наводнения и свлачища – 154 млн. лева.

С одобрението на програмата „Околна среда” стартира и набирането на проекти. Очаква се до началото на 2016 г. да се сключат договори с бенефициентите на стойност до 400 млн. лева. До края на годината ще бъдат обявени 11 процедури за набиране на проекти по всички оси, като първо ще тръгнат процедурите за разработване на регионалните прединвестиционни планове за ВиК сектора, за подобряване мониторинга на водите и за компостиращи инсталации в регионите, в които функционират регионални системи за управление на отпадъците.

Без отсрочка за усвояването на парите от стария програмен период

Корина Крецу посочи, че България няма да получи отсрочка за усвояването на парите от периода 2007-2013 г., за да успее да реализира забавените проекти. Тя обясни, че в момента действат нови регламенти и подобна отсрочка изисква одобрението и на Съвета на ЕС.

Вместо това страната ни трябва да направи анализ на проектите, да прецени какво може да се свърши до края на годината, а останалите дейности да се прехвърлят в новия програмен период.

Припомняме, че подобно фазиране беше направено за Западната дъга на Софийския Околовръстен път. Със закъснение се работи обаче по Северната скоростна тангента, обхода на Габрово, жп проектите и няколко големи проекта за воден цикъл, финансирани от старата „Околна среда”.

Корина Крецу допълни, че България е усвоила над 76 на сто от парите за стария програмен период и е избегнала корекции за 250 млн. евро. Премиерът Бойко Борисов допълни, че очаква до края на годината усвояването да достигне над 90 на сто от бюджета на европейските средства за периода 2007-2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Европейски програми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
SILENCE преди 8 години
Г-жо,Винаги проверявайте кой стои зад проектите,идващи от България. Освен хрантутници и мошени-ци,мноо ще се радваме да откриете и нормални хора,получаващи финансиране. Ако успеете,прокарай-те клаузи за защита на средствата по проектите от "институциите",които в територията са си чиста бутафория,прикриваща хранилката ...