Расизмът в Америка е болест, отсече Обама

Отново заговори за контрол над огнестрелните оръжия в САЩ
20 юни 2015 09:10,
69
Расизмът в Америка е болест, отсече Обама
Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че разстрелът на девет души при нападението в афроамериканска църква в град Чарлстън, щата Южна Каролина, показва, че расизмът продължава да тормози Америка, и свидетелства за нуждата от по-добро законодателство за контрол върху огнестрелните оръжия, съобщи Ройтерс.

"Очевидните мотиви на стрелеца ни напомнят, че расизмът остава болест, с която трябва да се борим заедно", каза Обама в реч пред конференцията на американските кметове в Сан Франсиско.

Още по темата

Той обаче се позова на други масови разстрели напоследък като тези в училище в Нютън, Кънектикът, и в киносалон в Орора, Колорадо, за да настоява за реформа в законодателството за контрол върху огнестрелните оръжия - една доста спорна тема в страна, чиято конституция гарантира правото на гражданите да притежават оръжие.

"Би трябвало да можем да говорим по този въпрос като граждани, без да демонизираме всички притежатели на оръжия, които в огромното си мнозинство спазват закона, но и без да внушаваме, че всички дебати за това са свързани с ужасен заговор за отнемане на оръжията на всички", аяви Обама.

"Вие не виждате убийства в такъв мащаб, с такава честота в която и да е друга напреднала страна на земята", каза той.

"Във всяка страна има хора, които се отдават на насилие, омраза или са психически нестабилни. Разликата е, че не всяка страна е залята с лесно достъпни оръжия", заяви Обама.

Президентът подчерта, че отказва да приеме, че редовните масови разстрели са "новото нормално състояние" в Америка.

Той призна, че Конгресът едва ли ще разработи в близко бъдеще нови закони за контрол върху оръжията, но изрази увереност, че в крайна сметка общественото мнение ще се промени и ще принуди законодателите да действат.

"Не съм се примирил. Вярвам, че в края на краищата ще направим това, което е правилно", каза Обама. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Продължение на 56 преди 8 години
Обама не типичен афроамериканец, защото майка му е бяла, от заможно семейство, а баща му, от заможно кенийско семейство. Никой от родата му и предците му не е израстнал в робство и последвалата сегрегация. В САЩ и до ден днешен е немислимо афроамериканец да стане президент, например хора като Джеси Джеймс, които сами казват, че Обама не е част от тях. Цветът на кожата е единствената прилика.
40
0
 
1
 
! Отговори
От Рейгън насам... преди 8 години
... положението на сегрегираните цветнокожи в САЩ стана все по-зле. След финансовата криза 2007 година, задълбочила проблемите в американското общество, Олигархията започна да се страхува от расови и социални напрежения. Затова стоящата зад Републиканци и Демократи Олигархия реши да направи Президент благосклонния към нея и Wall Street Обама, за да замаже положението. Обама, обаче, не е типичен афроамериканец, защото майка му е бяла, от заможно семейство, а баща му е кениец.
39
0
 
2
 
! Отговори
Томас Джеферсън... преди 8 години
... имал няколко извънбрачни деца с робиня, които са израстнали като свободни хора, благодарение на потеклото си.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки с проблемите си. При нас комунизмът е болест и се предава по наследство.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
mrete be gadove....
36
0
 
6
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 8 години
ЕДИНСТВЕНО ЛАТИНОСИТЕ СЕ СМЕСВАТ С ЧЕРНИТЕ ПО МАСОВО....... ДРУГИТЕ ГИ ИЗБЯГВАТ
35
0
 
7
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 8 години
ДО 41:ТОЧНО ПЪК АЗИАТКИТЕ НЕМОГАТ ДА ТЪРПЯТ ***........... АЗИАТКИТЕ НАЙ ВЕЧЕ ВЗИМАТ БЕЛИ МЪЖЕ ТАКА ЧЕ СПРИ ДА ГОВОРИШ ГЛУПОСТИ И СЪЧИНЕНИ ПОРНОСЦЕНАРИЙ АЗИАТКИТЕ ВИНАГИ СА ПРЕДПОЧИТАЛИ БЕЛИ КОБРИ
34
0
 
4
 
! Отговори
В многобройните.... преди 8 години
... биографии на Томас Джеферсън пише, че робите в неговото ранчо не трябвало да привишават бройката от 620. Новородените бивали давени в кладенците за болния ***. Здравите, силни, млади мъже били кастрирани след преглед от лекар. Тези "традиции" са и до ден днешен запечатани в съзнанието на олигархията в САЩ.
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
wow, u4udena sam kolko zloba ima vav vsi4ki komentari. vie kato idete v zapadna evropa i vi diksriminirat i misljat za nisshi se oplakvate, nali...stom sa 4isti i spazvat zakonite, az njamam protiv negrite. vseki se bori za po-dobar givot, haide stiga s tazi omraza!
32
0
 
8
 
! Отговори
Когато... преди 8 години
... Томас Джеферсън става президент на САЩ и написва манифеста на свободата, Джеферсън е притежавал 600 роби и е по това време един от най-едрите робовладелци на Юга. Манифестът му на Свободата има предвид правната и свободите на белите.
31
0
 
5
 
! Отговори
САЩ... преди 8 години
... имат двупартийна система. Републиканците идват от едрото Робовладелство в Юга. Демократите от лихварството на Изток и Север. Двете олигархии са обединени, за да управляват винаги, без значение дали Републиканци или Демократии са на власт. Двупартийната система позволява ефективно насочване и концентрация на Капитала за влияние в/у политическите процеси и решения.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КЕРИ " АЗ НЕ СЪМ РАСИСТ.НЕ Е ВАЖНО ОТ КАКЪВ ЦВЯТ ДА СА МИ РОБИТЕ"
29
0
 
8
 
! Отговори
до 34 преди 8 години
Напълно прав си.А НАЛАГАНИЯТ ПО ЦЯЛ СВЯТ ЧЕРЕН ФАШИЗЪМ СРЕЩУ БЕЛИТЕ, А ДРУГАРЮ ОБАМА? НАВСЯКЪДЕ ГЛОБАЛИСТИТЕ ИЗКУСТВЕНО ГИ ЛАНСИРАТ, ЗА ДА ПРИНИЗЯВАТ ДОСТОЙНСТВАТА НА БЕЛИЯ ЧОВЕК, МЕДИЙНО И ПРОПАГАНДНО.След 70 години няма да имате и един бял човек за мостра в музея. Белите жени в детеродна възраст в момента са само 100 млн.
28
0
 
6
 
! Отговори
Браво преди 8 години
Щом е болест първо той да се лекува. Ако му доскучае да стяга флотата и да ходят в Антарктика. Говори се че там пингвините криели химически оръжия.
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АМИ КАТО Е БОЛЕСТ ТО СИ ГИ ЛЕКУВАЙТЕ ТАМ. КАКВО С Е ОПИТВАТЕ ДА "ЛЕКУВАТЕ" ДРУГИТЕ СТРАНИ?
26
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 8 години
В америка масово полицията се въоръжава до зъби, докато масово натискат за gun control. Искат да отнемат и последната защита на американския народ и какво ще последва... жална им майка. Те сега са най-корумпираното и кръвожадно правителство. Всички тия скорошни убийства са всички до едно работата на правителството, за да подпалят расова война. Тук при нас също го виждаме. Бтв-то даже предават от америка.. Пълен смях. Събудете се.
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименИндианците са били част от екосистемата. Това е различен начин на живот. Няма технологии, но не унищожава земята. Хранили са се без промишлено земеделие. Не са изсипвали отрова в земята. Стадата от бизони не са изчезвали, стигали са за всички без да се застрашава съществуването им. Те са се дрогирали, белите са се напивали, после са обменили опит в тази насока. Смятаме ги за диваци, обаче кои в случая са диваците, те ли?
24
0
 
13
 
! Отговори
сатана преди 8 години
Този брикет откри топлата вода. В Америка расизма е още от създаването на държавата. Кой изтрепа коренното население на Америка а оживелите изпрати в резервати като животни.Кой беше направил кина, автобуси ресторанти, училища само за чернокожи. За пръв път през лятото на 1960г негърче влиза в училище за бели.Да не говорим за ку клукс клан качулките които без наказана трепеха *** и им палеха къщите.
23
1
 
14
 
! Отговори
до 34 преди 8 години
ИСТИНАТА Е ЧЕ В СИСТЕМАТА НА НОВИЯ ФАШИСТКИ СВЕТОВЕН РЕД ЖУРНАЛИСТИТЕ СА СЛУГИТЕ НА ИЛЮМИНАТИТЕ А ПОЛИТИЦИТЕ СА СЛУГИТЕ НА МАСОНИТЕ И РОДООТСТЪПНИЦИ САТАНИСТИ КОИТО ВОДЯТ ВОЙНА ПРОТИВ ПРАВОСЛАВИЕТО.КОИТО ВИЖДА И ЧУВА ЗНАЕ ЗА КАКВО ПИША.ТРИЯТ И ЦЕНЗУРИРАТ НЕУДОБНИ МНЕНИЯ.ШЕ ХОДИТЕ С ЧИПОВЕ КАТО КУЧЕТА СЛЕПЦИ.
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В момента расизма е насочен към белия човек, защо се правите на ударени, че това не е така? Знаете ли какви расисти са черните? Истината е, че всяка коза си държи на своя крак, а "толерантност" е измишльотина за търпимост , докато ти слагат оковите.