Западът се пита: Слаб или силен политически е Путин?

Русия може да бъде силна и слаба едновременно, твърди експерт
28 юли 2015 21:20, Елка Василева
498
Западът се пита: Слаб или силен политически е Путин?
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Дали Владимир Путин е политически силен или слаб? Въпросът може да изглежда доста странен за обикновения човек в Русия, който вижда в руския президент едва ли не герой от екшън филм - майстор на джудото и на скоковете със забавено отваряне на парашута, безпощаден триумфатор в борбата с опозицията, военен стратег, от чиито закани да прати срещу Киев танкови армади се разтреперва НАТО, пише Доналд Дженсън от руската редакция на "Гласът на Америка".

От седмици темата отново се обсъжда оживено сред експертите, анализиращи последиците от руското нахлуване в Украйна. Дали Кремъл е целял с действията си в Украйна да предотврати прехвърляне на Майдана в Русия, способно да свали нестабилния й режим - или да демонстрира, че Русия се връща на световната арена като глобална сила с капацитет да разшири своето влияние?

Дискусията започна през април, когато "Форин афеърс" помести статии на двама академици - Брандън Валериано и Райън Менис; според тях "Путин не е толкова силен, колкото може би изглежда, и още по-важно, колкото сам се надява".

Авторите посочват, че Русия не е придобила нищо ценно с намесата си в Украйна, оръжейните доставки за Иран, опитите за натиск върху Източна Европа чрез износ на енергоносители или кибервойни срещу глобални съперници като САЩ: "Опитът на Русия да осъществи претенциите си за регионални интереси доведе до резултати, които всъщност са в разрез с нейните цели".

Съответно, пишат експертите, "ще е грешка да бързаме с мерките срещу уж нарастващата руска заплаха (. . .) Ако продължим подкрепата за нашите съюзници, инвестираме в алтернативни доставчици на енергоносители и развиваме киберзащита, това ще е по-ефикасен начин да укрепим стабилността на международната система, при все че Русия използва сила".

Сергей Алексашенко, бивш заместник-управител на руската централна банка, не е на това мнение. В коментар за Института "Брукингс" той откроява два аспекта на руското влияние. Първо, ролята на страната като ключов доставчик на петрол и газ в Европа въпреки икономическата стагнация. Второ, военното превъзходство на Русия в постсъветското пространство.

Войната, разпалена от Путин в Източна Украйна, замрази политическата дейност и сви с 20 на сто икономическата дейност в региона. Алексашенко посочва също, че демонстрираният от Русия военен потенциал е подтикнал страните от НАТО към допълнителни военни разходи. Ако Западът смята, че Путин и Русия са слаби - казва експертът, - нека лидерите в Европа и САЩ го докажат нагледно на света и на самия руски президент.

В дискусията се включиха още трима експерти. Според Павел Баев от Института за изследване на мира в Осло "Русия е слаба (. . .) А Путин е още по-слаб". Той добавя: "Путин се озова в класически капан - Русия все повече губи военно надмощие и процесът продължава. Сега за него е необходимо да използва това надмощие възможно най-бързо".

По думите на Баев Путин е съвсем наясно със старателно прикриваното задкулисие на събитията в Кремъл, разкъсван от дребни кавги и борби между собственици на нечестно придобити богатства. Путин схваща, че системата заслужава доверие само до известно ниво. Затова според експерта "властта му е далеч по-уязвима, отколкото може би изглежда". Макар да не споделя оценката на Алексашенко за икономическата мощ на Русия, Баев е съгласен със становището, че Западът трябва да се държи по-решително с Путин.

Междувременно Аманда Таубман пише в мрежовото сп. "Вокс", че Путин е в ужас от перспективата някой ден да изгуби властта и всъщност демонстрира сила, за да скрие дълбоки системни слабости.

Мария Снеговая - журналист и докторант в Колумбийския университет, напротив, смята, че Путин изцяло държи ситуацията под контрол: "Днешният режим в Русия може и да не оцелее в дългосрочна перспектива, но както подметнал веднъж Кейнс, в дългосрочна перспектива всички ще умрем".

Дебатите дали е слаб Путин или Русия днес не са чисто академичен спор за абстрактни понятия. Слаба, стигнала до упадък Русия, ще изисква от Запада да разработи съвсем различни подходи от една силна и издръжлива Русия.

Ако Русия е слаба, Кремъл най-вероятно хубаво ще си помисли, преди да поднови военните действия в Украйна, и Западът трябва да вземе мерки, съобразени с това. Ако обаче Русия е силна, както смята Снеговая, един апатичен отговор на Запада при агресия на Москва в Украйна само ще насърчи Кремъл да отиде още по-далеч. А действията на Русия често се диктуват от неясни мотиви, което затруднява разработването на адекватна ответна политика.

Затова да зацикляме на темата силна или слаба е всъщност Русия означава да опростим сложните процеси, определящи поведението на Москва. Най-напред този подход погрешно отъждествява Русия с Путин. Да не забравяме, че за външната политика на Русия са от значение и отношенията на Путин с останалия елит, отношенията на този елит с други елементи на режима, отношенията между режима и руското общество като цяло, а също и оценките на Кремъл за външните заплахи и възможности.

Затова Русия може да бъде силна и слаба едновременно - ако използваме тези термини - според момента, проблема и възгледите на всеки заинтересован играч. Важно е също да не се осланяме на тезата на Валериано и Менис, според която "предишното поведение сочи, че руското ръководство ще е все така рационално и сдържано". Този подход е невъзможно да се използва за оценка на руското нахлуване в Украйна, независимо от спекулациите по повод мотивите на Кремъл. Поведението му изобщо не изглежда последователно.

При всяко положение, ако един лидер използва ефективно държавната мощ, това понякога компенсира слабостите на страната, както и да се дефинират те, а неефективното използване на тази мощ може още по-ясно да открои слабостите.

На 18 юли например сп. "Икономист" помести некролог във връзка с кончината на Евгений Примаков, руски политик, дипломат и разузнавач, в който отдаде дължимото на заслугите му.

Примаков бе съгласен с анексията на Крим от Русия миналата година, но през последните месеци отправи сигнал, че Путин е стигнал твърде далеч в нещата около Украйна. Примаков не търсеше конфронтация, посочва "Икономист". Русия бе твърде слаба за това. "По-добре е да използваш изкуството на дипломацията, за да надхитриш и да надминеш съперниците си." Той смяташе за вулгарна "истеричната войнствена пропаганда", отприщена от Путин, а пълномащабната конфронтация със Запада - за безполезна, пише списанието. Примаков знаеше до какво води това.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още по темата: Владимир ПутинРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ШопШопе, това не е баница - да отнемеш и поделиш. Социализма го забравете и не го бъркайте с Русия. Отдавна там правилата са други, макар по техен си начин. Та който се опита да раздели тая баница, най вероятно ще остане без зъби, и без собствената си баничка!
206
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
397може да си прав,но няма да сме живи да го видм.Няма да е този живот,демек...и предния "хубавия"чакахме,ама какво стана...
205
0
 
2
 
! Отговори
параноя преди 8 години
Не гледайте като пребозали телета американските кибер(анимационни) филми . В тях освен прически и цици няма нищо действително. Зад кадър остават музиката ,технологията,техниеските екипи ВСИЧКО ,което се прави от едни малки опусуми с дръпнати очи или емигранти бездомници от Европа. НИЩО не е тяхно освен долара и колт. Америка е една мечта за евреите и като всяка такава ще отиде по-дяволите
204
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин е велик! В най-новата история той е най- умния държавник! Никой не може да се сравни с Путин по ум, спаведливост , човечност , родолюбие... затова и се пише толкова много за него всякакви бивалици и небивалици !
203
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брей с тоя Распутин на глава не се излиза. Щом мислиш че Крим е окупиран, то в случая и България е окупирана. А сега ми обясни кой, по каква причина окупира България!
202
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мислехте, че Путин е слаб като политик - пробвахте се, той ви скри топката. Мислехте, че Русия ще клекне пред санкциите, които САЩ и техните пудели наложиха - руснаците не клекнаха, напротив - рейтингът на Путин скочи до небесата.Мислите ли, че Русия е слаба във военно отношение? - Ами пробвайте се, ако ви стиска. По-бързо да идват изборите в Щатите и дано американците имат достатъчно акъл да изберат Доналд Тръмп. Той разбира, че проблемите на Америка са вътрешни и ще се споразумее с Путин
201
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Може ли да бъде слаб един световен лидер, който се опълчи на Системата ?Може ли да бъде слаб един човек, който вдигна на крака една умираща империя ? Най-голямата държава в света !Може ли да бъде слаб един държавник, който разшири територията на държавата си без да гръмне нито една пушка ?Може ли да бъде слаб този, който се озъби на "световния елит" ?!Няма друг като Путин !Той не е нито Садам Хюсеин, нито Кадафи, нито Башар Асад ...Путин е световен лидер ! Велик лидер и държавник !!!
200
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Запада си гледа живота, (който е спокоен, хубав, модерен, подплатен от високи заплати) и гледа сеира на Путин заради когото скоро руския народ ще яде оръжия, понеже в Русия май само това е в изобилие.
199
4
 
18
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Запада да отиде на гей-парада да пита слаб ли е Путин! ;-)
198
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СЛАБ Е, СЛАБ Е, И ПУТИН И РУСИЯ. ТО ТАКА СИ МИСЛЕХА И НАПОЛЕОН, И БИСМАРК, И ХИТЛЕР, ПЪК РУСКАТА АРМИЯ ВЛЕЗЕ И В ПАРИЖ И В БЕРЛИН. УМНИТЕ ХОРА СИ ВАДЯТ ПОУКИ, ТЪПИТЕ- ДА СИ СЪРБАТ ПОПАРАТА.
197
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Досега не бях чул държава да нахлува със сила в собствената си територия.Американците през 19 век взеха чрез война половин Мексико ама никой нищо не казва.А ако рече Мексико да си ги иска?
196
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Григорий Распутин 376ако можеше да провериш коментарите по въпросния случай се изказах че май някой(писач не журналист) се е вързал на психично неустойчива жена. Да СБУ и ВСУ и Нац батальоните мъчат, бият и осакатяват пленници(доказано) ама чак деца..
195
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Григорий Распутин 374Казах ти го преди сега го повтарям Индия, Китай и РФ фиксираха сухопътните си граници. Това беше направено нарочно за да няма ама аха и най-вече по инициатива на Китай. Единия от начините ЦРУ да им вреди са национални конфликти по границите(случи се няколко пъти). Така че поне за заграбване на земи от Китай няма да стане нито сега нито в близко бъдеще. Основна цел на Китай е Тайван. До 2020 Тайван трябва да е китайски. И ще бъде ако ще да има война - Китай е непреклонен.
194
2
 
9
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Григорий Распутин 373Да беше се поразровил за майдана РасПутин...Почти цялата организация и обучение е минало в лагери в Полша - 5 милярда $. Реално Поляците са усвоили повечето от тези пари. Точно защото знаят кого и как са обучавали от ден едно на Украинската криза границата зверски се охранява и не се допускат бежанци. Защо ли?Така че твоите "Про Руски президент и шпиони" си ги сложи в графата митове. Украйна от как се е пръкнала все е била разграден двор.
193
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Григорий Распутин 370Распутин дай линк бре да прочетем. Намерих две новини дето са сказателно наклонение - може би ще стане друго за наем на земя не намерих. И то едната е от преди години в земеделски сайт ...
192
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТя Русия отдавна нахлу в Украина,но затъна от година в две гранични села и само извозва трупове обратно
191
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Григорий Распутин...ти не определяй съдбата на другите-докъде ще стигне--ще реши Бог.....или ти се изживяваш като такъв???А сега по въпроса---пак ти повтарям--досега НЯМА даден 1 кв.м. под аренда-----това е истината.А тези твойте мантри--ще бъде...ще стане...приличат повече на комунистическата пропаганда
190
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе вие слънчасали ли сте, това ДНЕС? ***, нямата ли климатици?Какво нахлуване на Русия в Украйна? Ако Русия нахлуе в хохловината, то нея няма да я има....
189
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Григорий Распутин....Пълни глупости пишеш--на този проекто закон е сложена точка.А гастербайтери китайци има навсякъде по света--даже в Н.Йорк са милиони със свои квартали--и какво от това??? Никой не пищи по форумите,че "китайците,превземат държавата".....Тезата ти е прекалено хрупкава....и това доказва,че е партенка-просто лъжа-подкрепена с неслучили се обстоятелства.....
188
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вийдам само че е по умен от западните ***