Накъде след изборите в Каталуния

Какви биха били последиците от евентуалното отделяне на региона
28 сеп 2015 12:30, Бойчо Попов
6
Накъде след изборите в Каталуния
Снимка: Ройтерс

По време на изборите в Каталуния двете най-силни партии в регионалния парламент - алиансът Junts pel Sí и сепаратиската лява партия CUP, се съюзиха в сепаратистки съюз. Те възнамеряват след 18 месеца да отделят най-силния в икономически аспект регион на Испания в отделна независима държава. Централното правителство в Мадрид от своя страна иска на всяка цена да предотврати отделянето на Каталуния. А регионалните избори в неделя се считаха за важен барометър за силата на сепаратистите.

Премиерът на испанската автономна област Каталуния Артур Мас обяви победа за сепаратистките партии на предсрочните избори за местен парламент.

"Ние спечелихме", обяви сепаратисткият лидер на четири езика - каталунски, испански, английски и френски - пред близо 2000 привърженици, събрали се в центъра на Барселона. "Днес бяха постигнати две победи - едната за "да" /на независимостта/ и другата за демокрация", добави Артур Мас. "Ние получихме демократичен мандат (...) ние имаме огромна легитимност да продължим с нашия проект", увери той. Преди вота Мас обеща, че в случай на победа той и съюзниците му ще отведат Каталуния към независимост, най-късно през 2017 година.

Според резултатите от преброяване на 99,67 процента от бюлетините сепаратисткият блок "Заедно за "Да" печели 62 депутатски места, а по-малката крайнолява сепаратистка партия "Кандидатура за народно единство" - десет места. Заедно те получават пълно мнозинство от 72 места в 135-членния местен парламент. Избирателната активност е достигнала рекордните 77 процента, с 10 процента по-висока от последните регионални избори през 2012 година.

Въпреки че сепаратистите ще разполагат с пълно мнозинство в парламента, те не успяха да спечелят мнозинството от гласовете, получавайки 47,8 процента, отбелязват агенциите. Техните противници обявиха, че са изгубили плебисцита и не могат да претендират за победа.

Макар че резултатите от вота са все още спорни, испанците, а и не само те, се питат какво би се случило, ако Барселона и регионът обявят независимост. DPA дава няколко важни отговора. Hidden Field

Може ли изборите да се разглеждат като референдум за независимост?

Каталунското правителство прави точно това. Премиерът Артур Мас обяви изборите за заместител на планирания референдум за независимост от ноември 2014 г., който бе обявен за незаконен от Конституционния съд. Въпреки това сепаратистите са обвинявани, че си противоречат. Те искат да започнат процес на отделяне, ако спечелят мнозинството от местата в парламента. При един плебисцит обаче не се броят мандати, а гласове. Това е важна разлика за Каталуния: сепаратистите имат по-сериозна подкрепа в по-слабо населените райони, където сравнително малко гласове са достатъчни за обезпечаване на места в парламента.

Въобще възможно ли е отделянето на Каталуния?

В испанската конституция е заложено единството на нацията. Затова изглежда, че независимостта на Каталуния е юридически невъзможна. Въпреки това отделянията, които съпътстват историята на Европа напоследък, са се случили „незаконно“ спрямо приложимите закони. Едва след това те са били легализирани със задна дата, подчертава адвокатът Арасели Мангас във вестник El Mundo.

Какви възможности има испанското правителство, за да предотврати отцепването?

Мадрид наскоро разшири правомощията на Конституционния съд и предостави на съдиите правото да уволняват ръководителя на регионално правителство, ако той се противопостави на решенията на Съда. В допълнение, член 155 от Конституцията позволява на централното правителство да се намеси в регион, когато неговото правителство нарушава разпоредби на действащия основен закон. Като последна инстанция могат да бъдат използвани полицията и армията, за да се осигури единството на страната. Такава възможност обаче засега не се обмисля сериозно в Испания.

Ще остане ли Каталуния член на ЕС в случай на отделяне?

Почти всички каталунски партии, в това число и сепаратистите, искат регионът да остане в рамките на ЕС. Лидерите на ЕС предупредиха каталунците обаче, че в случай на обявяване на независимост страната автоматично отпада от съюза. Независима Каталуния ще изпита сериозни трудности да бъде призната от другите държави, защото в Европа практически никой не е заинтересован от отцепване. Също така вероятно ще отнеме много време, преди Каталуния да възобновени членството си в ЕС, не на последно място защото такова членство ще трябва да бъде одобрено и от Испания.

Ще запази ли независима Каталуния еврото?

Да, ще може да продължи да използва еврото като платежно средство – подобно на Черна Гора или Косово, които не са членове на еврозоната и на Европейския съюз. Но независима Каталуния няма да може да оказва никакво влияние на валутната политика на еврогрупата. Освен това според експерти има опасност местната финансова система да не може да получава кредити от Европейската Централна Банка.

Какви ще бъдат икономическите последици от едно отделяне?

Каталония, със своите 7,5 милиона жители, е един от най-богатите райони на Испания. От икономическа гледна точка тя би била жизнеспособна и като независима държава. Едно отделяне от Испания обаче би имало за последици и значителни загуби.

„Това е като при развод", пише група професори по икономика във вестник El País. „Никой не би извлякъл икономическа полза от него".

Икономистът Антоно Сабалса прогнозира свиване на каталунската икономика с между 2 и 9 на сто. Фермерите ще загубят субсидиите си от ЕС. Търговията ще отчете значителни спадове, тъй като останалата част на Испания е най-важният пазар на каталунците. Каталуния изнася повече продукти за региони като Мадрид, Валенсия или Андалусия, отколкото за Германия или Франция.

Oще икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
6
 
! Отговори
Някой преди 8 години
Живея на 500 км от Каталуня и "пазарувам" за голяма местна фирма. Почти всичко, което купувам е произведено в Каталуня и Китай. Ако се отделят, естествено, ще им направим бойкот. Дали тогава ще са толкова наперени? И не гледайте тези, които гласуват и скачат по площадите. Манипулирани са и си нямат никаква идея от икономика.От мен толкова.Приятен ден на всички!
3
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
как признаха сев кипър и косово така ще признаят и каталуния няма двоенстандарт
2
4
 
12
 
! Отговори
Площад на Съгласието преди 8 години
Барселона, Варна, Пловдив - независими от рекетьорското управление на ЕС и на ГЕРБ! Да се отделим, град по град, докато Бойко не остане накрая кмет на Банкя! Бойко - селски кмет!
1
7
 
9
 
! Отговори
морски преди 8 години
Каталуня ще се отдели с референдум,честни избори и по волята на народа.Законно е!