Потвърдиха 3-годишната присъда на Хосни Мубарак

Той и синовете му бяха обвинени в присвояване на средства
9 яну 2016 22:19, Анисия Иванова
1
Потвърдиха 3-годишната присъда на Хосни Мубарак
Снимка: Reutwrs

Касационният съд в Египет днес отхвърли жалбата на бившия президент Хосни Мубарак и двамата му синове срещу тригодишна присъда за корупция, предадоха световните агенции.

Висшият съдебен орган остави в сила присъдата, наложена на Мубарак преди половин години за незаконно присвояване на държавни средства, посочва ТАСС.

"Делото за президентските дворци" е свързано с реставрацията на резиденцията на държавния глава. Бившият египетски лидер и синовете му Гамал и Aля бяха обвинени в присвояване на средства, отпуснати между 2002 и 2011 година от държавната хазна за ремонт на президентския дворец. По данни на прокурорите парите са похарчени за изграждането и декорацията на частни вили и офиси в Кайро, Шарм ел Шейх и Ел Аламейн на брега на Средиземно море.

През май миналата година при повторен процес по същото дело и тримата бяха осъдени на три години затвор, припомнят Ройтерс и ТАСС. Хосни Мубарак също така бе задължен да плати глоба от 21 милиона египетски лири (около 3 милиона долара).

Година по-рано, през май 2014 година, съдът произнесе подобни присъди с единствената разлика, че първоначално Гамал и Аля получиха по четири години. След това Касационният съд уважи жалбата на осъдените и изпрати делото за преразглеждане.

През октомври 2015 година Наказателният съд в Кайро реши да освободи синовете на бившия президент, зачитайки периода, прекаран в затвора от момента на задържане през 2011 година.
Самият Мубарак, който през последните месеци се лекува във военна болница със статут на затворник, също на практика вече е излежал цялата присъда, отбелязват агенциите. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
ANONIMEN преди 8 години
PLEVNEVLIEV I VCIHKI OT UPRAVLENIETO NA BALGARIA OT1989 DO CEGA ...V ZATVORA DO GIVOT