Буря избухна с пълна сила между Анкара и Берлин

Неизвестности пред изпълнението на споразумението за бежанците
2 юни 2016 20:32, Елка Василева
414
Буря избухна с пълна сила между Анкара и Берлин
Снимка: Reuters

Очакваната буря между Анкара и Берлин избухна с пълна сила. Турция силно се разгневи на Германия заради приетата от Бундестага резолюция, определяща масовите убийства на арменци в Османската империя през 1915 г. като геноцид, предаде БТА.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган, който е на посещение в Кения, посочи, че приетата резолюция ще навреди много сериозно на турско-германските отношения. Той съобщи, че Анкара е отзовала посланика си от Берлин за консултации.

"Ще се консултираме за следващите стъпки, които ще предприемем", заяви още Ердоган, без да уточнява какви биха могли да бъдат те.

Още по темата

Турция сега държи коза с бежанската криза и създалата се сега ситуация повдига въпроси и във връзка с бъдещето на споразумението за мигрантите.

Преди няколко дни Ердоган заплаши, че Турция може да спре да изпълнява договореностите за връщането на бежанците, ако Германия приеме резолюцията за геноцида.

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че Турция никога и по никакъв начин няма да приеме германската резолюция.

Турският парламент прекъсна редовното си заседание. Парламентаристи подготвят декларация, осъждаща резолюцията, в която се включиха и управляващи, и опозиционните депутати, без прокюрдската Партия на демократичните народи.

Милиони турци, живеещи в Германия, излязоха на протестни демонстрации.

До днешната резолюция Берлин не използваше официално термина геноцид за арменските събития, а ги определяше като "голямото нещастие".

Историци тук посочват, че по време на арменските събития Германия е била съюзник на Турция и германците са знаели за разселванията и безчинствата срещу арменците, но не предприели нищо, за да спрат османлиите.

Официалната турска наука отхвърля тезата, че е бил извършен геноцид над арменците през 1915 г., а приема, че е имало разселване и малко над половин милион арменци са загинали - едни по пътя, други били избити от четнически банди, върлуващи по онова време.

Турският президент Ердоган преди две години за пръв път публично изрази съболезнования на арменската общност в Турция и на Ереван заради загиналите арменци.

Германия е най-големият търговско-икономически партньор на Турция. Стокообменът през миналата година е надхвърлил 15 млрд. долара. Германските туристи са на първо място по посещения в Турция.

Очакванията са, че Турция може да наложи бойкот на германските стоки, както и че приетата резолюция ще се отрази негативно и на военно-техническото сътрудничество.

Турските източници посочват, че канцлерът Ангела Меркел и германският външен министър не са участвали в гласуването на резолюцията.

Подобно напрежение се появи и когато Париж, по време на управлението на Никола Саркози, прие резолюция за арменския геноцид и това вкара за дълго турско-френските отношения в задънена улица, което продължи до идването на власт на Франсоа Оланд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
24
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
еееееех що не спечели воината Хитлер.............българското знаме щеше да се вее над Константинопол..............
9
5
 
37
 
! Отговори
нико преди 7 години
А за тракийските българи нашата преса мълчи все едно нищо а за екскурзията на турците вчера се писа та писа възродителния процес се повтаря като турски сериял
8
17
 
2
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 7 години
Тюркие дюшечек!
7
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Преди няколко дни Ердоган заплаши, че Турция..."Ержо само плаши, изнудва, тероризира, лъже и маже... тоест, държи се като типична мюсла. На една мюсла като му кажеш, че е мюсла и почва да се обижда. Трудно се живее, докато мразиш това, което си.
6
6
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА ГЕРМАНИЯ И ДОЙДЕ АКЪЛА.ПО ДОБРЕ КЪСНО ОТКОЛКОТО НИКОГА.Нека го запишат в всички учебници по история по света.Нека знаят хората
5
6
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган - един самозабравил се диктатор,на който Руснаците ще му свият перките за часове.
4
3
 
37
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
Важно е САЩ, какво мислят по въпрос!Подобна стъпка, Германия не може да направи самостоятелно. Явно се оказва натиск върху Турция и една от посоките е кюрдския проблем. В Турция, следващите 10 години ще са интересни!
3
5
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
те турците невинно наклеветени, тук 500 години само са присъствали,там пък просто са се разхождали,и само по някаква случайност докато били тук и там и навсякъде където са били около тях спонтанно умирали хора,виж германците честно и открито си признаха грешката от втората световна и геноцида и поеха по нов път,ама турците явно нямат такова намерение
2
39
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато Путин и Ердоган са на власт светът е в опасност
1
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо ново? Изглежда само те не са го предвидили.