Жан-Мари льо Пен ще плаща ?5 хил. глоба, обидил роми

Изказването на бившия водач на френската крайна десница е от 2013 г.
44
Жан-Мари льо Пен ще плаща ?5 хил. глоба, обидил роми
Снимка: архив, Ройтерс

Бившият водач на френската крайна десница Жан-Мари льо Пен беше осъден днес от апелативна инстанция на глоба от 5000 евро за обидно за ромите свое изказване от 2013 г., предаде Франс прес.

Апелативният съд в Екс-ан-Прованс отново го призна за виновен за подклаждане на омраза и дискриминация заради негово изявление по време на пресконференция.
 
"Изглежда имате известни неприятности с неколкостотин роми и тяхното смрадливо и предизвикващо сърбежи присъствие. Това е само върхът на айсберга", казал на пресконференцията тогавашният председател на Националния фронт, който днес се оглавява от дъщеря му Марин.
 
"Поддържам изказването си, защото го мисля", обясни в съда 88-годишният Льо Пен, който трябва да плати също 2000 евро обезщетение на организацията "SOS Расизъм" и още 1000 евро на "Лига за правата на човека" - ищци по делото.
 
"Трябва да ви кажа, че през 2014 г. в Ница ще дойдат най-малко 50 000 роми, тъй като от 1 януари 12-те милиона роми, които живеят в Румъния, България и Унгария, ще имат възможност да се установят във всички страни в Европа", казал също Льо Пен на среща с обществеността по онова време според сайта 20minutes.fr.
 
"Присъствието им предизвиква обриви у населението, да, хората се оплакват, а е и миризливо. Достатъчно е да посетите ромски лагер, за да го разберете", каза той и допълни, че "му се плаща да казва онова, което мислят избирателите". "Омразата е абсолютно неприсъщо за мен чувство", увери Льо Пен.
 
"Не знам дали омразата е присъщо за г-н Льо Пен чувство, но обвинението срещу него не е за това, а за думи, които накърняват достойнството на тази общност", каза заместник-главният прокурор.
 
За всеобща изненада ветеранът във френската политика Жан-Мари льо Пен успя да стигне до втория тур на президентските избори през 2002 г., на който в крайна сметка беше победен от президента от десницата Жак Ширак, който се бореше за втори мандат.
 
От началото на 90-те години на миналия век досега Жан-Мари льо Пен е бил осъждан най-малко осем пъти за расистки и обидни изказвания. След като през 2011 г. оглави Националния фронт, Марин льо Пен предприе стратегия за подобряване на имиджа на формацията, в резултат на която през 2015 г. баща й беше отстранен от партията заради изказване, че нацистките газови камери били подробност от историята на Втората световна война.
 
Жан-Мари льо Пен оспори това решение в съда, който му призна правото да остане почетен председател на партията. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: ромиЖан-Мари льо Пен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурно име казал че са ***.
25
0
 
10
 
! Отговори
До 37 преди 7 години
Никой няма нищо против свестните роми.Но за мързеливите и крадливите, поне у нас в България днес, сопа не се намери. Ако протестираме, санкционират нас. Затова се сърдим.
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не го жалете ! Тези пари са от данъкоплатците.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прав е! Напълно на 100% е прав. Тия *** френски съдии защо не отидат и видят. Расизъм било, а не правда, но явно и във Франция истината боде в очите.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Kavoto seete,tova shte i pojunete Gospoda!Vsichki ste ili shte stanete roditeli i kakto vurvyat neshtata po chujbina neznaino kakuv zet shte vi doide ili snaha.Preporuchvam vi da budete hora,a ne zverove.Koito e murzeliv i kradliv ima sopi za nego ili neya bez znachenie kakuv e,ako e rabotliv e dostoen chovek.Hubav den na vsichki!
21
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно защо индианците биват накърнявани от самата истина - проста и ясна без сложни за тях думи. Но вместо да си вземат поука - да се изкъпят, да се образоват и да си потърсят работа .... те са накърнени ... и нищо, продължават да живеят на гърба на нормалните хора, които "незнайно" защо нямат желание да ги интегрират.
20
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Времена, в които истината се глбява са тежки за хора с чисто подсъзнание, тежки за хора на труда и достойнството.Там където държавата взема парите от честните и трудолюбиви и ги дава на лъжливите и мързеливи неможе да се говори за демокрация. Това е дискриминация на добрите човешки качества.
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако кажеш истината те съдят.
18
2
 
24
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Цитат: "Изглежда имате известни неприятности с неколкостотин роми и тяхното смрадливо и предизвикващо сърбежи присъствие"Пхахаха....изказването си е трепач! Вярно до последната запетая!После се чудим накъде е тръгнала Европа? Свобода на словото, и мнението...ИСТИНАТА е ГЛОБЯВАНА , и САНКЦИОНИРАНА! ПОЛИТКОМФОРТНА ЦЕН*ЗУРА целят - да направят европееца - безгластно винтче в ръцете на шепа педофили, и извратеняци!
17
0
 
25
 
! Отговори
Ихо преди 7 години
Какво съвпадение- почти същото изказване направил и английския крал към 1613 година,даже заповядал смръдльовците на Острова да бъдат ***,а послушните расисти в Парламента взели че го направили. Затова осъдете и тях: как ще оставите такава тежка обида ненаказана?
16
0
 
22
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
А аз си мислех ,че само тук осмърдяват автобусите!
15
1
 
11
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
Либерализма е брат на социализма,да не казвам че е едно и също. Либе-расти или толе-расти,все са социалисти: първи "другари" на ромовете сиреч. Запомнете: либерализмът е другото име на социализма,той никога не е бил различен от него!
14
1
 
4
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
От къде ги е обидил- отпред или отзад? И как е извършил този подвиг- с Виагра или с помощник,че нещо старичък се гледа??
13
0
 
19
 
! Отговори
Schutzstaffel преди 7 години
Съдете Жан Мари льо Пен. Съдете го. Накрая ще ви съдим, обикновенни. Сержанти. Вас предатели.
12
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво е това роми?
11
0
 
18
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 7 години
Прави ми впечатление, че ще плаща на някакви организации, но не и на ромите, които е обидил...
10
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То е расизъм да им дават социални помощи,но го правят.
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горкият човек.
8
0
 
27
 
! Отговори
DarkLord преди 7 години
Тези си нямат на представа колко е прав човека!
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все едно да платя аз 2 лева