Топ 5: Най-опасните вулкани на Земята

Изригването им може да доведе до гибелта на хиляди хора
12 апр 2017 11:23,
6
Топ 5: Най-опасните вулкани на Земята
Снимка: Reuters, архив

Географът Матю Блекет от университета в Ковънтри, Англия, определи 5-те най-опасни вулкана на Земята, съобщи Лента.

Изригването им може да доведе до гибелта на хиляди хора.

По мнението на учения, най-голяма опасност за живота на хората представляват действащите вулкани Везувий (Италия), Нирагонго (ДР Конго), Попокатепетъл (Мексико), Кракатау (Индонезия) и Пектусан (Северна Корея).

Блекет отбелязва, че от 1600 г. в резултат на вулканична дейност са загинали около 280 000 души.

Заради глад, настъпил след изригването на вулкана Тамбора през 1815 г., са починали 92 000 души, а изригването на Кракатау през 1883 г. е предизвикало цунами, което е отнело живота на 36 000 души, предаде БТА.

От 80-те години на миналия век смъртността заради вулканична дейност намалява, но според Блекет, в значителна степен това е обусловено от случайни причини и не е свързано с повишена готовност към настъпване на природни бедствия.

Резултатите от изследването са публикувани в Conversation.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Танев преди 7 години
Онзи в Щатите се казва Йелоустоун / Жълтия камък /. Засега той е потенциално най-опасния с неговите размери 45 на 35 км. район, надупчен от кратери. Околната повърхност е повдигната с над 5 метра, непрекъснато изрегват гейзери. Ако той изригне, ще засипе Щатите с пепел, дебела от 3 метра около него до 3 см- край Атлантическия бряг. Вулканът се намира в северозападната част на Щатите, близо до Тихия океан. Изкуствено може да бъде събуден с 1 мегатон ядрена бомба. А има вече 100 мегатонови
5
0
 
0
 
! Отговори
До 3 преди 7 години
Аз мога да ти кажа защо съм го споменал - отстои от Неапол горе-долу на същото отстояние като Везувий, но от другата страна в условна посока Рим. Надува и издига земната *** в района на Поцуоли от поне 30-40 години, на места с над 3 метра разлика. С калдера поне 3 пъти по-голяма от тази на Везувий, ако се събуди ще изиграе ролята на Йелоустоун за тази част на света.Изброените от теб са от другата страна на Земята и ако се пробудят, ще ни стигнат, но на първа сгледа Луната изглежда по-близко.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вулкани са изригвали и преди милиони години ще продължават да изригват и след милион години. Срещу тях все още никой неможе да противостои. Срещу силата на природата човека и безсилен. Дано само не изгърми онзи в Америка който е унищожил света преди хиляди години. Този вулката ще унищожи не само Краварите а и повече от половината свят. Оставяме се в ръцете на Бога и каквото е решил това ще стане!
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1А Мерапи, Телинга, Санта Мария, Момотомбо, Телика, Туриалба, Колима, отново Кракатау, Ключевская сопка?
2
0
 
12
 
! Отговори
SS преди 7 години
Ние и без вулкан сме си потопени ...
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Кампи Флегрей що го не броят?