43 души загинаха при атентат близо до Алепо*

Целта на атаката са били евакуиращи се цивилни
Обновена: 15 апр 2017 20:01 | 15 апр 2017 18:40,
38
43 души загинаха при атентат близо до Алепо*
Снимка: Reuters

Най-малко 43 души са загинали и няколко десетки са били ранени при самоубийствен атентат с кола бомба близо до северния сирийски град Алепо.

Жертвите при нападението вероятно ще продължат да се увеличават, защото има ранени, които са в критично състояние.

Целта на атаката са били автобуси, превозващи евакуиращи се цивилни и бойци от селища, подкрепящи режима в Дамаск, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес.

"Атентаторът камикадзе е управлявал камионетка, превозваща хранителна помощ, и я взривил близо до 75 автобуса, разположени в Рашидин", уточни неправителствената мониторингова организация, която е базирана във Великобритания и разполага с широка мрежа от информатори в Сирия.

Рашидин е контролирано от бунтовници западно предградие на Алепо. 5000 души бяха евакуирани вчера с тези автобуси от Фуа и Кафрая - две селища в провинция Идлиб, чието население симпатизира на сирийския режим.

Кореспондент на АФП е видял много тела, включително на деца, както и голям брой ранени.

Хиляди хора, евакуирани от четири обсадени сирийски селища, са блокирани от вчера заради разногласия, които не позволиха те да продължат по пътя си, отбелязва агенцията.

В петък над 7000 души бяха евакуирани едновременно от Фуа и Кафрая (5000) и от контролираните от бунтовници селища Мадая и Забадани (2200 човека), съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Тези евакуации, последните от дълга поредица от началото на войната в Сирия преди повече от 6 години, бяха извършени вчера по силата на споразумение, сключено между Катар, който подкрепя бунтовниците, и Иран, съюзник на режима на президента Башар ал Асад.

След евакуирането им с автобуси, бойците и цивилните от Фуа и Кафрая, трябваше да се отправят през Алепо към столицата Дамаск и крайбрежната провинция Латакия, които са крепости на режима. В същото време, пак през Алепо, хората, евакуирани от Мадая и Забадани, пък бе предвидено да потеглят за северозападната провинция Идлиб, която е почти изцяло под контрола на противниците на Асад.

Общо 30 000 души трябва да бъдат евакуирани на два етапа по силата на споразумението, сключено през миналия месец.

/БТА/

*Информацията е актуализирана към 20.00 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
6
 
1
 
! Отговори
Шоп91456 преди 6 години
Откъде сте сигурни, че не са ги гръмнали руските служби, за да има за какво да се пеньите по форумите?
21
0
 
9
 
! Отговори
членове на НАТО преди 6 години
Бойците на групировките "Ислямска държава" (ИДИЛ) и Джебхат ан-Нусра (Ал-Кайда) вече могат да се приемат за членове на НАТО! Защото се борят за мир!
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези се избиват на религиозна основа от столетия...Същото е в Ирак, Либия, Индия.Шиити, сунити ... непримирими врагове.И различните християнски течения във вярата са се клали много.
19
0
 
19
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Днес.бг Моля ви се пуснете и снимки от атентата, може Тръм или Иванка да ги видят и да прогледната...тяхната м....
18
0
 
22
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Страхотия, ад...разкъсани на парчета и изгорени тела на десетки хора, включително деца...подкрепяните от САЩ терористи убиват наистина! А Тръмп яде най превъзходния шоколад на света, нали!!!
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умерените "активисти" приятели на НАТО и България
16
3
 
14
 
! Отговори
fesa преди 6 години
Обърнаха с главата надолу арабския свят,а леят крокодилски сълзи защо имало много мигранти.Ами нали на цял свят цирк му се гледа години наред,после да не се оплакват от араби мараби,тва е,квото си посял-това ще жънеш.
15
0
 
19
 
! Отговори
PetyrVeliki преди 6 години
До 12 (анонимен)Статията казва точно обратното на това, което си написал(а) :DА иначе - за пореден път лъсна лицето на така наречената "умерена" опозиция и с нетърпение чакам да видя как ще се опитат да го замажат западняците!
14
1
 
35
 
! Отговори
Македонски преди 6 години
Тук във форума дращят някакви човеконенавистни из роди, които си мислят, че животът е компютърна играи убедено се мъчат да ни убедят че смъртта на едни хора е по-голямо престъпление от смъртта на други хора!Стига да обслужва интересите на любимите ви САЩ.Къде е сега любимият ви Перчем да се възмути и да туитне!?
13
1
 
28
 
! Отговори
Очевидно преди 6 години
До АнонименЧетеш ли въобще какво пише или си приказваш по зададената програма.Атакувани са евакуиращи се хора от обсадените алуитски анклави!Впрочем,досега от райони завладяни от армията на Асад са се евакуирали САМО и ЕДИНСТВЕНО бойци на умерената и неумерена опозиция със семействата си!Останалите кой знае защо предпочитат да си седят при "лошия" Асад...
12
17
 
6
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
Братя умерени терористи, мачкайте цивилните които гласуват за Асад, те не са демократи!
11
41
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Взривени са хора които се евакуират защоти не искат да живеят в градове контролирани от Асад. Съответно Асад ги взривява. Какво не е ясно?
10
2
 
28
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Редовни атентати,рязане на глави(включително и на малолетни),химически атаки и провокации-това са хората на САЩ!Кои са тогава истинските терористи-Пентагона,ЦРУ и естествено президента и правителството....Вашингтон при това положение е съвсем легитимна цел!
9
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЕГА ПАК ЛИ КАСАПИНА АСАД ГИ Е ВЗРИВИЛ???????? Я ДА ЧУЕМ КАКВИ ЩЕ ГИ БЛЕЩЯТ ЗАПАДНИТЕ ДЕМОКРАТИ. А БОМБИ И РАКЕТИ НАД МИРНИТЕ ОПОЗИЦИОНЕРИ ЩЕ ИМА ЛИ?
8
0
 
30
 
! Отговори
eddim преди 6 години
"Умерените" терористи в действие. Къде ли е сега малката Бана, за да напише нещо сърцераздирателно.
7
1
 
31
 
! Отговори
диванка тръмп преди 6 години
Татенце, да изстреляме още ракети за да докажем на оня наглец Асад, че ние сме единствените, които решаваме кой да живее и кой да умре; кой има право да убива и кой да бъде убит. И ако ние решим, че убийците на жени и деца са умерени опозиционери, те са умерени опозиционери.
6
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай Дончо, хайде нападни корейския ненормалник и да ти видим края набързо...
5
0
 
30
 
! Отговори
Ужаса преди 6 години
Загиналите са вече над 70,предимно жени и възрастни хора!
4
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега чакаме резолюция на съвета за сигурност на ООН...
3
3
 
46
 
! Отговори
socialen преди 6 години
САЩ и васалите им, най-вече от Източна Европа, вкараха Сирия и Близкия Изток в тотална катастрофа с Демократизацията. Стотиците хиляди невинни жертви, от Афганистан до Мароко, тежат на тяхната съвест. Демокрацията на Сирия против законното правителство в полза на джихадистите е най-огромната простотия на Хилъри Клинтън.