След референдума германци с акция: "От днес няма да ям дюнер!"

Положителният вот на турците в Германия на референдума - удар срещу държавата
23 апр 2017 17:27,
119
След референдума германци с акция: "От днес няма да ям дюнер!"
Снимка: Reuters, архив

Срещаме и двамата в Бон, в кафенето "Cafe Orange": германеца, който не проумява защо един германски турчин, живеещ в свобода и сигурност в Германия, дава гласа си за една авторитарна система, и турчина, който е гласувал с "да" на конституционния референдум и смята всички самопровъзгласили се за политически експерти германци за надменни и смешни. "От днес вече няма да ям дюнер - все това изречение чувам напоследък. Що за глупости се говорят тук?" - така Юзен К. описва срещите си с германци след референдума. Той говори разпалено и на висок глас, но никой не се оплаква. В "Cafe Orange" всъщност не се говори за политика. Поне собственикът Мехмед се въздържа. Бързо става ясно защо: в разговора с Йозен политиката е на заден план. Тук става дума преди всичко за емоции, не за истинска политика.

"Този избор е необяснимо глупав"

Над 400 000 от живеещите в Германия турци гласуваха с "да" на референдума на Ердоган. Причините за това са различни. Собственикът на "Cafe Orange" Мехмед обаче казва, че не познава никого, който е гласувал "за". Самият той няма двойно гражданство и затова няма право да гласува. 

"Щях да гласувам против", казва той тихичко. Мехмед обаче избягва да засяга темата, особено в разговорите си с турци. Питаме един германец, постоянен клиент на заведението, какво мисли по въпроса. Подобно на много други германци, той смята положителния вот на турците в Германия за удар срещу германската правова държава, където тези избиратели живеят в сигурност и спокойствие. Хакан споделя това мнение. Той е роден в Германия и не е могъл да гласува. Родителите му, които са турци, обаче са гласували против конституционната реформа. Хакан не проявява разбиране към германските турци, които са гласували с "да". Казва, че този техен избор е "необяснимо глупав". Неговите колеги често го питат за мнението му и той се вижда длъжен да заеме някаква позиция.

Според журналиста Ерен Гюверчън, изходът от референдума може да увреди дълготрайно отношенията между германци и турци. 

"Преди всичко младите турци ще трябва да плащат за последиците от този референдум - в училище, в университета и на работното място. По-възрастните живеят много-по затворено и почти не участват в обществения живот", казва той.

Айсун и леля му все още не усещат надигащата се вражда. Срещаме ги в старата част на Бон под разцъфналите японски вишни. Те са от противниците на конституционната реформа и изобщо не крият това. Айсун превежда за леля си, която е пристигнала преди шест месеца в Германия и все още не владее немски. 

"Германците се отнасят към нас съвсем нормално и се държат както винаги", казва десетгодишният Айсун. Леля му Ада казва, че Германия е прекрасна страна и би искала да остане завинаги тук. Значи ли това, че пропастта между германци и турци не е толкова дълбока, колкото се опитват да ни убедят в социалните мрежи? Там и двете страни си отправят взаимни обиди. Едните били "нацисти", а другите "твърде тъпи за демокрацията".

На улицата тонът е съвършено различен. Поне в този ден в Бон почти не срещаме турци, гласували за реформата. Следваме съвета на Мехмед и се връщаме в "Cafe Orange". Той казва, че следобед очаквал един постоянен клиент, който е гласувал с "да". И наистина, 39-годишният Юзен К. е гласувал за реформата, но в началото не иска де си признае. Постепенно обаче завързваме разговор и Юзен се пали все повече. Казва, че повечето турци са искали да отхвърлят ЕС с вота си под мотото: "Години наред вие ни налагахте вашите стандарти и въпреки това никога не сте ни желали насериозно в ЕС. Затова гласуваме срещу демокрацията от западен образец!"

Юзен е убеден, че в Турция "смъртното наказание ще бъде въведено отново". Той твърди, че е било отменено, само за да бъдат изпълнени критериите за членство в ЕС. 

"Ако бъде свикан референдум, аз ще гласувам "за"", казва той. 

"Какво търсиш тук?"

Политологът от Франкфурт Зафер Мезе твърди, че тези настроения са широко разпространени сред турците, живеещи в Германия. Самият той се обявява за президентска система, но не е могъл да гласува, защото има само германско гражданство. Противник е на смъртното наказание и не вярва, че ще се стигне до референдум за повторното му въвеждане. Зафер Мезе копнее за една стабилна Турция, но се опасява, че при една парламентарна система това е невъзможно. Във всеки случай не и в Турция. През последните месеци често го питали какво търси тогава в Германия. 

"Аз обаче изобщо не реагирам агресивно и сигурно разочаровам много хора, които просто искат да спорят", казва Мезе. Той смята, че ситуацията в Германия е съвършено различна и не може да се сравнява с тази в Турция, пише "Дойче веле". 

"Моите германски приятели познават моите възгледи и ги уважават. Отвръщаме си с интелектуално съпричастие", допълва той. 

Зафер Мезе иска гражданите с турски корени да участват по-активно в обществения и политически живот. 

"Ние също имаме вина. Но можем да изградим мост между Германия и Турция", убеден е той, въпреки разгорещените спорове. 

"Турчинът си е такъв, сприхав и гръмогласен, когато става дума за емоции. Отмине ли бурята, можете да пиете заедно по едно питие", смее се Юзен. 

Въпросът е обаче дали и германците ще се включат?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Йово100+
66
1
 
10
 
! Отговори
Спрете диверсиите преди 6 години
АКо БАшар АСАД беше въвел веднага извънредно положение в Сирия нямаше д а има милиони убити и милиони бежанци..Човека послуша западни наркомани направи избори .Преди да нападнат Сирия с холограмно декодиращо обсебващи оръжия в СИрия нямаше убииства,кражби,зверства..Спокойна тиха мирна приветлива република.
65
2
 
5
 
! Отговори
турчина преди 6 години
До 85"И анадолски, дюнера са го правили във Египет. 5000 години преди появата на турция."Значи Рамзес всъщност държи дюнер а не жезъл
64
3
 
18
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Спящите Нацистки клетки събудят ли се в Германия знайте че Дюнерджии ще се търкалят по земята.Сега са едни от най-толерантните в Европа защото изкупуват грехове от миналото но много скоро ще осъзнаят че това не е Толерантност това е Толерастия!Все още е рано. Трябва да му дадем време на Ердоган и на Мюсюлманите да ги намразят и най толерантните и тогава.... както казва Влад Цепеш ще им изпържем жените и децата и с тях ще ни нахраним прасетата а мъжете ще одерем и с кръвта им ще си напоим лозята!
63
0
 
3
 
! Отговори
Харем Селям преди 6 години
- Искаме си територията да си е пък наша вече!- Да ама нас, раята, кой ще ни асвабаждава от китайците след пет иляде години?
62
2
 
3
 
! Отговори
Салям Селап преди 6 години
- Ние, българските помаци, се заклеваме, че вече нема да верваме ни в Мухинамеда, ни в Аллах дупеда!- А в какво ще вервате вече?- Само в Пчелните кошери дето идат да ни бодат у дзадниците! *** добре, че са малко!
61
0
 
2
 
! Отговори
Потур Селям преди 6 години
- Ние съвременните БЕЙОВЕ не верваме на Потурани, нито на 500 лв. пенсии!- И ние Селям Потур също не верваме, *** на Демокрацията нерваме!
60
23
 
5
 
! Отговори
ОСМАН преди 6 години
НЕ ВЯРВАМ НА СВЕТА ДА ИМА ИСТИНСКИ ТУРЧИН .КОЙТО БИ ГЛАСУВАЛ С НЕ НА РЕФЕРЕНДУМА.ТЕ НА ВРЕМЕТО И СРЕЩУ АТАТЮРК Е ИМАЛО СЪПРОТИВА ОТ ХОДЖИТЕ.НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ СЪБУЖДАНЕТО НА ИМПЕРИЯТА.И В КОРАНА ГО ПИШЕ.21 ВЕК Е НОВОТО НАЧАЛО.ВЕЛИКИЯТ И БЛАГОСЛОВЕН АСКЕР ОСВОБОДИЛ КОНСТАНТИНОПОЛ.БЛАГОСЛОВЕН ОТ ПРОРОКА ВОЙНИК.НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ ЩО НЕ ГАСНЕ.КЪСАЙТЕ СИ ШОРТИТЕ.НЕМА НАЧИН .ПРЕДСКАЗАНО Е!
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Анадолците си мислят, че всичко са измислили те и че всички територии са техни. С една дума, историята започв с тях.
58
1
 
12
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
До Анонимен"Във Израел по неясни причини кока колата е забранена."ако имаш представа от какво я правят Американците и ти няма да пиеш и ядеш нищо Американско или Канадско !
57
13
 
11
 
! Отговори
СУЛТАН преди 6 години
Да живеее Султана,новият Ангел спасител на Българския народ от вечния глад и мизерия.....БГ да се управлява от Султана и ще е пътииии по добро,видя се че българина от кражба и корупция за нищо не става и за два сребърника ще си продаде и майка си
56
6
 
23
 
! Отговори
Европеец християнин преди 6 години
За бога,братя,не купувайте.Фалирайте ги.
55
1
 
6
 
! Отговори
EVET преди 6 години
До 75наблягаш на домуз а?
54
25
 
8
 
! Отговори
турчина преди 6 години
Немога да разбера защо германците толгова ги е страх от това че техните граждани от турски произход са подкрепили Ердоган???? Нали това е ДЕМОКРАЦИЯТА да можеш да упражняваш правото си на глас без страх. Но някой в ЕС се опитва да ги сплаши тези хора, а после европейцте били демократични и уважавали правото на глас на всеки гражданин.... смешни сте
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Викинга ще гебердяса ако не има анадолска кухня
52
1
 
2
 
! Отговори
БАРБА ТОМА преди 6 години
ТУРКО ФИЛЕВЕ КЕ ТОН ГОЛО СУ ФИЛАЕ - казвасе баба ми,едно бреме много бесе патила от тиах!!!
51
7
 
6
 
! Отговори
преди 6 години
Най толерантните - европейциите, а се изнервят и ядосват, че някой не гласувал както те виждат кое е добро и кое е лошо . Къде е разбирането ,къде е търпимостта на велика Европа? Ердоган имат право да го харесват всички
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнадолскиБе Анадолски, аз в казарма съм ходил, и знам кои наблягаха на интеграцията със същия пол. Тия ги разправяй на сдуханите феминиски, не на мене.
49
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че те ядат ли? Това да не им е България, където народа нагъва арабско днк ...
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха направо нямам думи... :D :D :D