Европа потегля на няколко скорости, ние не сме в първата

Победата на Макрон е добра за България, смята Първан Симеонов
160
Европа потегля на няколко скорости, ние не сме в първата
Кадър: bTV

Победата на Еманюел Макрон на президентските избори във Франция е положителна за България, тъй като страната ни е една от най-еврооптимистичните в ЕС, заяви пред "Фокус" политологът Първан Симеонов.

Той отчете, че тук европейският оптимизъм е подложен на преосмисляне в последните месеци и години. "Все пак България остава една от страните, която отбелязва ползи във връзка с членството си в ЕС, затова и страната ни трябва да се радва от случващото се, защото то потвърждава европейската перспектива. В същото време трябва да си даваме сметка, че голяма част от европейските общества ще стават все по-чувствителни на тема достъп до своята социална система и пазара на труда. България трябва да си дава ясна сметка, че Европа наистина потегля на повече скорости и ние очевидно не сме в първата. Това може да е проблем за нас", коментира политологът.

Според него трябва да си даваме сметка, че политическите процеси в нашата част от света стават все по-турбулентни, средата става все по-непредвидима.

"Това означава нови предизвикателства, в които страната ни има две опции – или да се снишава и държи провинциално, балансирайки и надявайки се бурята да се разминава всеки път, или страната ни трябва да покаже силно лидерство, визионерство, доколкото е възможно, за да се позиционира в новите геополитически реалности в изгода на своя народ", коментира Симеонов.

Според него новите процеси в Европа като цяло, са предизвикателства, които за момента България приема плахо, боязливо. По думите му страната ни се опитва да балансира, да бъде добре с всички.

"Без значение от загубата на Льо Пен, трябва да си даваме сметка, че тежестта на радикалната популистка десница във Франция се доказва като устойчива тенденция, симптоматична за цяла Европа", каза още Първан Симеонов. По думите му друго важно, което показват резултатите е, че разликите между радикалната десница в западния и източния вариант намаляват.

"Дълго време си мислихме, че радикално десните в Западна Европа са различни от своите събратя в Източна Европа, защото те оперират при различни обществени обстоятелства на различни нива на социална сигурност, обезпеченост и разслояване. Сега все повече става ясно, че и в двата случая водещото е идентичностното говорене – ние срещу тях, суверенитет или глобализация", каза Първан Симеонов.


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
Да сме на първа преди 1 година
България да предложи на ЕС, задължително да е сред първите страни или т, нар първа скорост, иначе да поставим ултиматум да излизаме от ЕС и да влизаме в Евразийския съюз. Да видим тогава, няма ли Брюкслел да се замисли малко, като БГ стане база на Русия и си разположи с400 и с500 тук. Малко да се опълчим, имаме козове, да ги използваме, какво седим, като и чакаме. ок
106
0
 
0
 
! Отговори
каки са тия статии преди 1 година
Много добре, че сме в ЕС, обаче не е добре, че сме в ЕС, защото ставало с 2,3 скорости и пазара на труда в Европа се ограничавал, но иначе сме спечелили много, обаче не сме в първата скорост, но иначе много добре, че сме в ЕС. :)
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Nama nikoga da sme l komunistite ot gerb
104
0
 
2
 
! Отговори
Хех преди 1 година
Платените и недоразвитите се познават по това, че дори статията да е за пчеларството - Пак ще плюят по Русия, Путин, Сорос, и т. нт. Нито на едно място в статията не прочетох за някой от гореспоменатите, но в много малко коментари не са споменати. И после - Нямало платени пропаганди. Не за това имаме интернет, а който неможе да си изкарва прехраната по достоен начин - Това му е най- лесната възможност. Жалко че обществото ни е стигнало до там, но явно това са ценности които аз лично не разбирам.
103
0
 
4
 
! Отговори
Американ преди 1 година
"ще стават все по-чувствителни на тема достъп до своята социална система и пазара на труда" -- за вас не може, а прекарват негрите през морето от Либия !?
Дано България се осъзнае...демек подкупните тантурници начело..
102
2
 
3
 
! Отговори
До Shopp преди 1 година
Шопе ако не бяха военните сега щеше да се търкаляш в някоя плевня при добитъка и с фес на главата. Войниците поне имат топки за разкика от теб, а сега върви си избрасни краката .
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Шоп Европейска циливилизация с разпрана задна семерина,ли ? Пожелавам ти в името на тази циливилизация, ако имаш син да ти доведе зет,а ако е дъщеря, да ти доведе снаха .
100
1
 
2
 
! Отговори
до 139 от славянин преди 1 година
Ами направете си паметник на Елтън Джон и му се кланяйте бе, пепи, за да минете на първа скорост! Ние се кланяме на воини, не на п.д.ли!
99
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На България окончателно ЕС сега ще и включи задната скорост.
98
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полза от ЕС имат тези българи които имат пари. Повечето с които си говорим, не виждат. Натъпкаха ни и магазините със стоки които не струват. Храната е под всякаква критика. Индустрията я няма никаква, животновъдството също. Хората бедни, съдебната система корумпирана. Ние също тръгваме на скорост, ама задна
97
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това ако не е расизъм и ксенофобия . Бедна ми бедна демокрацио ,бедни ми българскии народе .
96
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В неделя Руся започна строителството на морската част на Турски Поток. Скоро ще започне и северен поток 2. Честито на Бойко. Честито на България ;)
95
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз гласувах за бодигарда на бай Тошо.
94
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа кучета я яли.Лошото е че само нас ядат.
Най бедни ,болни и номер 1 по смъртност.
93
22
 
3
 
! Отговори
AZ22 преди 1 година
Ми нормално. Гласувате за бай и кандидатите на Путин - тогава вървете в Азия. Европа няма нужда от вас.
92
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне вече са искрени. Досега ни лъжеха , че Европа върви на една скорост.
91
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може би е за добро. Видяхме , че никой нищо не дава даром. Време е сами да почнем да си връзваме гащите.
90
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ни е сме на задна
89
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То се знае .Ние сме в шеста глуха.
88
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа ни лъжеше, че ще ни прави богати. Сега ни каза истината, че ще пътуваме в трета класа.