Втора задочна присъда за сина на сваления президент на Киргизстан

Обвиненията срещу Максим Бакиев са за корупция и незаконно придобито имущество
16 май 2017 12:15, Елка Василева
1
Втора задочна присъда за сина на сваления президент на Киргизстан
Максим Бакиев. Снимка: архив, Reuters

Задочна присъда от 20 години затвор получи Максим Бакиев - по-малкият син на бившия президент на Киргизстан Курманбек Бакиев. Съд в столицата Бишкек издаде присъдата по обвинения в корупция и машинации с незаконно придобито имущество, предаде ТАСС, цитирайки съобщение на Върховния съд на бившата съветска република.

Присъдата на Бакиев-младши предвижда и конфискуване на имуществото му и лишаване от право да се занимава с дейност в банковата сфера за три години.

Съобщението припомня, че през септември 2016 г. Максим Бакиев вече бе осъден, също задочно, на доживотен затвор заради банкови машинации. Онази присъда включваше още голяма глоба, конфискуване на имуществото и лишаване от право за заемане на държавни длъжности за три години, като лишаването от свобода трябва да бъде изтърпяно в колония със специален режим.

В рамките на сегашното наказателно дело заедно с Бакиев-младши бяха задочно осъдени на различни срокове затвор и група лица от неговото обкръжение. Сред тях със седемгодишна присъда е гражданинът на Латвия Валерий Белокон - шеф на директорския борд на акционерната "Болтик интернешънъл бенк".

Бакиев-старши бе свален от власт с народна революция през април 2010 г. По време на въстанието по заповед на президента бяха убити 87 души, а стотици бяха ранени. Това обаче не му помогна да задържи властта и той заедно с членове на своето семейство и с хора от най-близкото си обкръжение беше принуден да избяга от страната.

Понастоящем сваленият президент живее в Беларус, а синът му Максим Бакиев, по данни на властите в Киргизстан, се намира в Лондон.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Така му се пада, като оставя бакии след себе си.