Възраждането на националните държави – път към овладяването на терора

Към момента Европа губи битката с тероризма
24 май 2017 17:46, Екип на Bloomberg
11
Възраждането на националните държави – път към овладяването на терора
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 В Европа липсва спойката, синтеза, липсва уважението към историческата традиция на националните държави, които трябва да бъдат инкорпорирани в рамките на европейската общност, а не премазани и обезличени в рамките на един общ пазар. Европа не е просто един общ пазар, това са общи ценности, обща стратегия за поддържане на жизнеспособна цивилизация.

Това каза в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria експертът по антитероризъм доц. д-р Христо Смоленов.

„Вярната посока според мен е реституиране на националните държави в тяхната способност да се противопоставят на такива грозни явления като тероризма. Именно липсата на тези играчи на европейската сцена прави толкова несъстоятелна европейската политика по отношение на противодействието на терора“, категоричен бе гостът в студиото.

„Националните държави са исторически формирования, които са нещо повече от общност от хора. Там има и национален дух, който, както и пазара, представлява своеобразен изкуствен, интегриран интелект. Именно тази функция се губи, когато смажеш националната държава“, допълни той.

„Трябва да има наднационална форма на координация. В частност за Европа това означава, че би следвало да бъде изградена агенция за противодействие на терора в рамките на обединена Европа. Тя трябва да погледне на противодействието на терора не от бюрократичната, не от брюкселската самодоволна неекспертна позиция. Борбата с тероризма не е само превенция на това да не гръмне бомба тук или там. Борбата с тероризма е във висша степен психологическа война, която, за съжаление, към настоящия момент, Европа губи“, посочи Смоленов.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
1
 
! Отговори
ким сун преди 6 години
Голям експерт.Значи Русия и САЩ които са всъщност съюзи от различни държави и общности,ръководени от Вшингтон и Москва,са всъщност големи *** и никви играчи на световната сцена.Значи в Кремъл и Белия дом са едно самодоволни бюрократи?Ех тези руски *** и агенти,как лъжат и въртят като своите господари.Ама Европа не е Казакстан,Таджикистан или Монголия.***.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ШибиРиби 1Те не са нито интернационалисти, нито патриоти! Те са ИНТЕРЕСЧИИ! КОГА, КЪДЕ И КОЙТО даде повече! Хора без принципи и съвест!
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вай, вай, вай.......и кво стана с "глобализацията"????? Къде отиде, вече май в космоса? Айде, обединявайте там всички други галактики и оставете земята на мира, на народите им и традициите им!
4
1
 
6
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Борбата с тероризма ще бъде много трудна,докато не се внедрят обучени хора в редиците на терористичните организации,а не да се наливат пари на нови бюрократични агенции. Не може да се бори тероризма с нови чиновници,а с обучени хора-шпиони.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тези красиви думи, утре ще започнете да изграждате и концентрационни лагери. За европейците.
2
5
 
5
 
! Отговори
стига ОБЩИ ПРИКАЗКИ преди 6 години
(до 2)"връщане на суверинитета в ръцете на народа"??? Като "ВЛАСТТА в ръцете на народа"??? 1944-1989.Мисли'.
1
5
 
10
 
! Отговори
БЬЛГАРИН преди 6 години
ЗА ДА СЕ ЗАПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ТЕРОРИЗМА НА ЕС И НАТО ИДВА И ЛОГИЧНОТО РЕШЕНИЕ---НАПУСКАНЕ НА ЕС И НАТО И ВРЪЩАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ СУВЕРНИТЕТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА НЕ И В РЪЦЕТЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ ---ПРЕДАТЕЛИ