НАТО започна учения в Полша и Румъния

Демонстрира бърза реакция, ако Русия застраши региона
Обновена: 1 юни 2017 22:00 | 1 юни 2017 21:57, Анисия Иванова
55

Снимка: БТА

Хиляди войници от натовски и партньорски страни участват в започналите днес две големи сухопътни и морски учения в Централна и Източна Европа, които трябва да демонстрират тяхното сътрудничество и възможностите им за бързо реагиране по време, когато регионът се чувства застрашен от Русия, предаде Асошиейтед прес.

Около 4000 американски и европейски войници от 14 страни участват в ежегодното военноморско учение "Балтийски операции", започнало в полското балтийско пристанище Шчечин. Европейските военни са от Белгия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Холандия, Литва, Латвия, Германия, Норвегия, Великобритания, Швеция и домакините от Полша.

Това е 45-ото издание на т.нар. БАЛТОПС учение, което включва военноморски, въздушни и сухопътни сили с около 50 кораба и подводници и над 50 самолета. То ще продължи до 16 юни и предвижда проследяване и борба срещу подводници и морски мини, използване на въздушна защита и стоварване на военноморски десант, както и защита срещу военноморски съдове, каза полският старши командир Яцек Квятковски, говорител на учението.

Учението БАЛТОПС започна през 1972 г като натовско, а от 1993 г. в него участват и страните от бившия Източен блок, които тогава още кандидатстваха за членство в Алианса.

Междувременно други 2000 войници, 1000 души помощен персонал и 500 автомобила от 11 натовски страни продължиха в Румъния учението "Благороден скок 2017" (Noble Jump 2017). То започна на територията на Гърция в понеделник. Военен конвой с около 300 войници пристигна в Румъния през България днес.

Към учението ще се присъединят и войници от бази във Великобритания, Германия, Холандия, Испания, Полша, Норвегия и Албания. "Благороден скок 2017" има за цел да демонстрира уменията на натовския корпус за много бързо реагиране, създаден през 2014 г. на срещата на върха на пакта в Уелс със задача да даде възможност за бърза реакция на заплахи по източния фланг на НАТО. 

"Учение от този тип се провежда за първи път на румънска земя, като желаният ефект е да развиваме способността, която нашите политици изискват от нас", каза в Гюргево генерал Ян Кейв, който командва учението.

Началникът на щаба на румънските сухопътни сили генерал Мариус Харабаджиу коментира, че това учение е "изключително важно, защото показва възможностите и скоростта на реакцията на алианса за предотвратяване на заплахи, пред които сме изправени в сегашния момент".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този един българин е в повече.
34
0
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Аз съм недоразумение на природата.Черепната ми кутия е маломерна ина 80% празна.
33
7
 
5
 
! Отговори
Животновъд преди 6 години
До ГюнтерДокато има пияни руски *** ще има и кравари!
32
1
 
3
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Извинявам се за трите еднакви поста.Бе умишлено!
31
1
 
6
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Грозна картина.21 век,дрънкане на оръжия,войни ,смърт..краварска алчна *** и продажни политици..а как се радвахме преди 30 години,че света ще е едно хубаво спокойно място,без войни,без болести..колко сме били наивни да,вярваме на думите на краварската иззмет лицвмерна.Оказа се съвсем елементарна алчност и борба за пазари и като капак окупация.Не можеш ни да протестираш,ни да ги гониш,ни да имаш достойнство..Русия ги натири,и се почнаха майданите за краварска база в Крим!
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
""". Стига са учили. Да отиват да помагат на Украйна да вземе пак Крим от Русия, както през 50-те години, при Хрушчов. """Те ако направят тази простотия ниеще дойдем при теб защото ти е дошловремето.
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искаме натовските бази да сеизнесат от България.
28
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига са учили. Да отиват да помагат на Украйна да вземе пак Крим от Русия, както през 50-те години, при Хрушчов.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дългата ръка добре мести фигурите по шахматните терени. совите все повече не са това, което са. Който има очи, да гледа, който не, ще му разказват после.
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само си хвъряме парите на вятъра дето ги имаме в изобилие...Нито от руснаците имаме нужда нито от НАТО. Почнат ли да валят бомби не знам кой ще ги хваща във въздуха може би Бойко Борисов.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО започна учения пред портата на Кремъл !
24
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29Сега разбрах за какво и са на Русия територии, за да ги превърне в най-големия кeнeф на земята разпрострял се на 1/7 от сушата.
23
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия в историята си никого не е застрашавали, но всеки който я засрашавал е не само губил територия.
22
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До PetrovPetrov, бегай да чистиш руското посолство, че Макаров пак е повърнал в спалнята.
21
0
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Както във Кипър.Вервайте си.
20
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАТО започна учения в Полша и РумънияРазбра се , че ученията са започнали по миризмата на наcpaно в Кремъл.
19
6
 
11
 
! Отговори
Petrov преди 6 години
Турция през 1974 година окупира Кипър и армията и е още там. През 2016 - 2017 влезе с армия в Ирак и е още там. Българската държаеа не се ли опасява от съседна Турция и нейните военни агресии? Не, казано ни е че от друг трябва да се притесняваме, за да има поводи за изпращане на западни солдафони по границите ни.
18
1
 
7
 
! Отговори
АМАн от наркомани преди 6 години
Целта на тези учения е да остави Европейския съюз без най Важния съюзник Москва ..Нас да ни лишат от милиони туристи..Сег а контролирани я от наркомани ефир в МОксва ще почне да бълва огън и жупел
17
3
 
8
 
! Отговори
АМАН от наркомани преди 6 години
Преврата в Киев през 2014 година бе проведен нагло с използване на добре известни оръжия за манипулиране н а отровени с зомби пиво стотици хиляди събрани с инфразвуково оръжие на площада им.По познат от египет сценарии включиха черни пси генератори и наредиха отстрел със снайпери последва нагла анти Съветска кампания.Янукович вместо да обяви извънредно положение като по късно в ПАриж и Анкара остави нарко парламента на власт
16
6
 
8
 
! Отговори
АМан от наркомани преди 6 години
АЛо Русия е окупирана >Окупирана е най цената част от Русия Киевска русия..Крим<Украйна ,Бесарабия,Молдавия,Румъния и други са освободени от МОсква още през 18 и 19 векНаркоманите от Брюксел след окупацията на Киев са недоволни че не са могли да окупират Крим и ДОнбас