САЩ може да натиснe ядрения спусък, Путин: Аз също!

Втора серия от сериала: Путин пред Оливър Стоун
Обновена: 14 юни 2017 08:15 | 14 юни 2017 07:54, Александър Попов
213
САЩ може да натиснe ядрения спусък, Путин: Аз също!
Снимка: Reuters

Москва ще реагира по адекватен начин на опитите на САЩ да обкръжат територията на Русия със системи за противоракетна отбрана (ПРО), каза руският президент Владимир Путин в интервю, излъчено в новия документален филм на американския режисьор Оливър Стоун и цитирано от ТАСС.

Втората серия на 4-серийния документален сериал бе излъчена снощи по кабелния канал "Шоутайм" в САЩ.

Според Путин допълнителната заплаха се заключава в това, че пусковите установки на тези противоракети за броени минути или часове могат да бъдат преоборудвани, като на тяхно място бъдат поставени ударни ракетни комплекси.

Още по темата

Това според него е "поредната груба голяма стратегическа грешка" на руските партньори. Защото Русия ще даде на всички тези действия адекватен отговор. А това няма да означава нищо друго, освен нов кръг от надпреварата във въоръжаването. "Ние ще запазим стратегическия баланс", посочва Путин.

Според него след излизането на САЩ от Договора за ограничаване на системите за ПРО Москва е била принудена да развива ударни системи, за да запази баланса на силите в света.

"Този договор беше крайъгълен камък на цялата система за международна сигурност", посочва руският лидер и добавя, че американската страна "нямаше никакви основания" да го денонсира, макар, че се позоваваше на някакви заплахи от Иран.

Ние предложихме да работим съвместно - САЩ, Русия и Европа, над система за ПРО, но нашите партньори отказаха с аргумента, че изграждали такива системи не срещу Русия, посочи президентът.

Путин припомня и историята на ядрената надпревара между СССР и САЩ, като казва, че руското разузнаване е получавало данни за създаването на атомната бомба в САЩ.

"Международен екип от учени предаваше на Москва данни за бомбата с цел да бъде възстановен ядреният баланс в света. А какво правим ние сега? Отново се опитваме да нарушим този баланс, и това е голяма грешка", подчерта той.

Според руския лидер голям ядрен конфликт между САЩ и Русия би означавал поражение и за двете страни.

"Мисля, че никой не би оцелял след такъв конфликт. Днес ракетният щит не би защитил територията на САЩ", поясни той.

Путин нарече самото създаване на такъв щит "определена заплаха", защото поражда илюзия за защита, а и води към по-агресивно поведение.

"Затова е важно да не допуснем едностранни действия. Затова и предлагаме съвместно да разработваме система за ПРО", подчерта той.

На репликата на режисьора Стоун, че за много влиятелни хора в САЩ войната е игра и че той се опасява от консервативно настроени сили в Америка, които могат да натисна ядрения спусък, Путин отвръща: "Аз също".

Руският лидер казва, че страните в света, които имат и могат да се ползват реално от своя суверенитет, се броят на пръсти, сред тях е и Русия. А много страни са обременени от т.нар. съюзнически задължения. Те на практика по собствена инициатива са ограничили суверенитета си, пояснява той.

В разговора между Путин и Стоун става дума и за бившия държавен секретар Хилари Клинтън, която бе и кандидат на демократите за президент на САЩ, но бе победена от Доналд Тръмп. Путин отбелязва, че госпожа Клинтън е енергична жена, но се въздържа от повече оценки, защото "политическата култура ни кара да се въздържаме от крайни изказвания".

В интервюто си Путин засяга и въпроса за опозиционните сили в Русия. Според него те трябва не само да се борят с властта, а и да разработват по-печеливша програма, която да предложат на избирателите, ако искат да се надяват на успех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Терористите от САЩ взривиха с бомби в София бяколко хиляди цивилни българи - жени и деца. САЩ е държава терорист.
116
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нападнат ли се помежду си, първо ние ще го отнесем. Нищо няма да остане от малка България.
115
0
 
6
 
! Отговори
Гари преди 6 години
Никога не е водена воина на американска територия и няма да има.Русия никога няма да бъде поразена или нападната територята и я пази не вазможно е такава територя да бъде превзета
114
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако хората осъждаха вместо да избират злобните и алчни същества да ги управляват, нашата цивилизация щеше в пъти да е по-развита, а хората по-щастливи. За съжаление колкото си по-лош, толкова по-хубав живот имаш. Факт!
113
0
 
13
 
! Отговори
Скарлет преди 6 години
САЩ са отговорни эа световната рецесия и икономически срив, 2007-2008 год.!!! Апропо, БЕСНИТЕ кучета на войната на САЩ в блиэкия Иэток, които предиэвикаха бежанската вълна в Европа, също!!! В момента Америка контролира най-важното, парите и ръководителите на теэи ОРДИ, които наводниха Европа!!! Эа копчето, преценете сами???!!!
112
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До денят на победатаОт тези 27 млн. жертви - 7 млн са убити на фронта, а другите 20 са избити от самите комйнист,КГБ и по лагерите!
111
4
 
10
 
! Отговори
Денят на победата ще преди 6 години
продължи да се чества най-тържествено. Общественото движение Безсмъртен полк ще се разраства и разпространява в целия свят. Б0клуците ще бъдат изметени от гробовете на героите.Оливър Стоун не е отявлен нацист. Той не отрича холокоста, а констатира факта, че преиграват. Той пита, защо светът не забелязва и не признава холокоста над руския народ дал във войната срещу нацизма 27 000 000 жертви, от които около 10млн. по фронтовете и 17 000 000 цивилни -православни славяни -руси, белоруси, украйнци?
110
13
 
4
 
! Отговори
АЗЗЗЗ преди 6 години
Първия удар ще е в Кремъл и Путин няма да може да "натисне копчето", защото вече ще е на оня свят.
109
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ може...., Путин: Аз също! Потвърждение, че РФ се управлява от диктатор, иначе нищо ново.
108
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин може да натисне ядрената би битка само :))
107
1
 
12
 
! Отговори
Кой кого заплашва? преди 6 години
"Според Путин допълнителната заплаха " се явявали универсалните пускови установки на ПВО в Румъния и Полша, коити могат да изстрелват и "Томахавки" с радиус 2500 и можещи да носят тактически ядрени бойни заряди.ТА не е само според Путин - техничски факт е!
106
2
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
До неграмотния с номер 59 "Аз мразя" - Какъвто ти е правописа, такива са ти и разбиранията......евтина газ, скъпа газ... - справка от правописния речник на българския език показва: газ - дума от мъжки род, единствено число!Та толкова ти е и всичко останало! - Примитивен, промит мозък!
105
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия ще загине! След Вас!
104
6
 
14
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Велик е Путин!
103
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ядреното оръжие остана единственото с което Путинчо може да плаши света, като му отнемат и него (през 1991 година се смилиха над тогавашната империя отpепка СССР) но този път няма да им се размине на пишман имперците.
102
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СТРАННОЕ, ЧЕ ГАЗПРОМ СВАЛЯ ЦЕНАТА НА ГАЗА, А ДКЕВР Я ВДИГА. МАКАР И САМО С 30 %
101
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако Русия спре да изнася нефт, газ, въглища и метали ,може и други да фалират. тези в ЕСА Русия не е длъжна да подарява природните си богатства (както прави България).Все пак имаме пазарна икономика.
100
1
 
15
 
! Отговори
Пак пропаганда..... преди 6 години
Заглавие: САЩ може да натиснe ядрения спусък, Путин: Аз също!Реалност: На репликата на режисьора Стоун, че за много влиятелни хора в САЩ войната е игра и че ТОЙ СЕ ОПАСЯВА от консервативно настроени сили в Америка, които могат да натисна ядрения спусък, Путин отвръща: "Аз също." - т.е. и Путин се опасява, а не заявява, че и той ще 'натисне ядрения спусък'.Жалки сте...
99
3
 
5
 
! Отговори
Факт преди 6 години
,,Шансът на Европа да се спаси от лапите на САЩ е Русия и самата Европа!'' - Емануела Макрон преди да стане президент, казано насаме пред свои хора на чаша френско вино о любов!
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 92Може за някои България да е по-добро място за живеене, но само по една причина - ГЕОГРАФИЧЕСКА!!!! Че Русия е страна, в която населението живее в НАЙ-ЕКСТРЕМНИТЕ УСЛОВИЯ НА СВЕТА! До минус 50 градуса! КОЛКО НАРОД МОЖЕ ДА ИЗДЪРЖИ НА ТОЯ КЛИМАТ!!! САМО РУСНАЦИТЕ! Па им се чудите, защо са такива! И естествено, че търсят поне за две седмици в годината топли плажове! И затова бягат на турските плажове! Аман от "анализатори"!