Богати – бедни: И в развитите страни има деца в риск

Всяко пето дете дори там живее в бедност, без храна, училище...
15 юни 2017 09:07, Боряна Павлова
5
Богати – бедни: И в развитите страни има деца в риск
Снимка: архив Reuters

Всяко пето дете в богатите страни живее в бедност, сочи доклад на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), цитиран от ДПА.

Недостигът на храна и образование също е широко разпространен проблем, според експертите.

При изготвянето на доклада са проучени 41 страни с високи и средни доходи - редица държави от Европа, Източна Азия, Океания, Северна Америка, а също Израел, Мексико и Чили.

Изследването установява и няколко положителни тенденции като намаляване на бременностите в тийнейджърска възраст и употребата на алкохол сред младежите, посочва БТА.

Най-добри резултати по няколко показателя за благоденствие на децата имат скандинавските страни, Германия, Швейцария, Южна Корея, Словения и Холандия.

Южна и Източна Европа, както и страните от Латинска Америка, показват тенденция към най-високи нива на детска бедност, според доклада.

С близо 30 процента САЩ също са значително над средния за света показател от 21 процента.

По-високите доходи не водят автоматично до подобряване на ситуацията за всички деца, посочва Сара Кук, ръководител на изследователското подразделение на УНИЦЕФ, базирано в Италия.

Например Япония, САЩ и Канада са сред страните с най-слабо ефективни социални и данъчни политики за намаляване детската бедност.

УНИЦЕФ оценява различни фактори за благоденствието на децата.

Средно едно от осем деца в богатите страни няма сигурност при набавянето на храна. Съотношението стига до едно към три в Турция и Мексико.

Една трета от 15-годишните деца в страните, обхванати от проучването, нямат основни умения за четене, математически и научни познания.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Какво се чудите? преди 3 години
Колко от тези деца в риск в богатите страни са родени и възпитани извън гетата?
Всякакви шведи и шведоподобни от цял свят се стремят към социалните помощи, давани в богатите страни и, когато се докопат до такава страна, започват да практикуват същото, каквото правят 90% от нашенските шведи тук.
Никоя социална система не може да издържи на агресивната раждаемост с цел получаване на кинти и други блага наготово.
Взимайте мерки, преди да сме стигнали до нови крайно десни диктатури!
2
0
 
4
 
! Отговори
Леле-леле преди 3 години
Трябваше да сложите и Германия в класацията за деца в риск от бедност ...!
Тук, разликата между богати и бедни /за техния стандарт / , на пръв поглед може и да не забележи чужденеца... Но истината е , че е страшно положението - децата живеят в социално слаби семейства , на помощи , без перспектива за по - високо образование. , обличат ги от магазини втора употреба , дават им храна от соц.кухня ..., живеят цял живот в социални квартири , обзавеждат ги със стари мебели пак 2 употреба ...
1
6
 
3
 
! Отговори
Я гледай.... преди 3 години
А Северна Корея и България къде са в далаверета? За Южна Карея разбрахме.И защо Русия я няма сред страните с високи доходи?Ако има класация за най-хубави бомби, Русия е на първо място.Ех , велик е Путин , великан.