Изтощени испанци отдъхват в "бар за подремване"

За ?14 на час клиентите си позволяват следобедния сън
Обновена: 29 юни 2017 15:33 | 29 юни 2017 14:00, Елка Василева
13
Изтощени испанци отдъхват в "бар за подремване"
Снимка: архив, Reuters

Испанската предприемачка Мария Естреля Хоро де Инса е открила начин да печели от испанската култура на сиестата, информира Блумбърг.

Банкери, адвокати и консултанти отдъхват в ранния следобед в нейния Siesta and Go. Това е първият бар за подремване в Мадрид. Той е разположен в Аска, сърцето на финансовия район на испанската столица, където са офисите на компании като банка HSBC, Google и Deloitte. Концепцията е проста - за 14 евро на час клиентите могат да се отдъхнат и да си позволят освежаващ следобеден сън в частна спалня, преди да се върнат на работа.

"При нас идват много мъже в костюми, които просто искат да се отпуснат и жени, имащи нужда да събуят обувките с високите токчета", разказва 32-годишната бизнесдама.

Де Инса стига до идеята след пътуване до Токио, където "кафенета за подремване" предлагат на клиентите си възможност за кратък дневен сън - практика, която според някои японци носи огромни ползи за здравето.

Испанката решава, че японското предложение може да пасне добре на традициите в родината й. Работното всекидневие в Испания често е разделено на блокове, с обедна почивка, която може да се проточи над два часа, бизнес срещи, продължаващи до късно следобед и дни, завършващи късно през нощта.

Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие миналата година испанците са работили средно 1695 часа, изпреварвайки германците и французите. Сред основните икономики от еврозоната повече работят единствено италианците и португалците.

Заради тази практика испанците, които обичат да остават навън до късно, са заседнали в един вид постоянно нарушение на биологичния ритъм. Решението на диктатора Франсиско Франко през 1940 г. да измести стрелките на часовника с един час напред, за да съвпада с времето в съюзническите Германия и Италия, не допринася за облекчаване на положението.

"Когато Европа спи, Испания все още е будна. Намираме се в погрешна часова зона, цялата страна закъснява, а корпоративната култура е сурова", посочва Нурия Чинчиля, преподавател в бизнес училището И Е Ес Е в Барселона.

Работещите са изтощени, защото смените са твърде дълги.

"Работи се дълги часове и не напускаш офиса, докато шефът ти не си тръгне", допълва тя.

За изморените испанци барът на Де Инса е истинско убежище. Той предлага на клиентите 19 легла, чисти чаршафи, тапи за уши, пантофи и кафе зона за освежаване. Дневно заведението посреща около 30 гости, повечето 20- или 30-годишни младши служители или 50-годишни мъже.

Центърът, който бе отворен през май, все още е нещо ново и Де Инса очаква бизнесът й истински да се засили през есента. Тя следи за подходящи места за отваряне на други подобни заведения, но засега може би просто ще продължи да работи до по-късно.

"Помолиха ни да удължим работното си време, затваряме в 7 часа вечерта. Ако видим, че има желаещи за по-късни вечерни подремвания, ще помислим по въпроса", допълва тя.

/БТА/
 


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Saevar преди 3 години
от кога Испания е в Китай, на снимката има някакви азиатци, погледнете първи който е с лице към нас и косите на другите, тва са си дръпнати...
8
0
 
3
 
! Отговори
Палмето преди 3 години
Снимката да не е от Китай,не виждам испанци ?
7
0
 
2
 
! Отговори
berba преди 3 години
Току шо сметнах. Вадейки празници и почивни дни, ние в България си работим средно по около 1850 часа минимум на година. Някой път и повече! Това е на база 40 часова работна седмица.... ние сме разбити на фона на тия!
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък колежката ми си спинка направо на бюрото всеки следобяд и даже и плащат за това! Испанците не могат да ни стигнат никога
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Изтощени от работа испанци"... :D :D :D Аз такива не знам да има. Фиести по цели нощи, сутрин никакви ги няма, после сиеста и... денят минал, време е за нова фиеста. Излезте из Мадрид след полунощ, направо ще се смаете колко много хора има (не само в центъра на града, където обикалят туристите).
4
0
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Какво е "раьон"?
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да си плащаш за да спиш...трябва да им начислят и колко кубически обеми въздух са вдишали и издишали и да доплатят и за това
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Запада реално е в технически фалит, скоро и тия ще почнат да бачкат като японците по 20 часа на ден и на 40 год вече са трупове.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то в България от години има "стаи за почивка". Цената е около 20 лв. за 2 часа.