Абсурдите в Китай: Каква е цената на пешеходеца?

Въпреки промяната в закона шокиращата практика продължава
7 сеп 2017 20:26,
15
Абсурдите в Китай: Каква е цената на пешеходеца?

Това е един от най-очевадните примери за fake news: разкази за китайски шофьори, които удрят дете на улицата и после хладнокръвно се връщат да го прегазят още два-три пъти, за да се уверят, че е мъртво. Само че изобщо не е fake news: заради особености на китайското законодателство подобни неща не само се случват, но и не са шокираща рядкост.

Причината е финансова: убийството по невнимание в Китай се наказва с глоба, обикновено от порядъка на 30 до 50 хиляди долара. Докато ако удариш пешеходец и го осакатиш, съдът ти налага да му плащаш доживотна издръжка - а това може да струва милиони. За по-заможните представители на китайския бизнес или роднините на високопоставени партийни лица - изборът е лесен.

През април 2015 световните медии описаха детайлно подобен случай в град Фушан, провинция Гуандон. Млада жена с BMW прегазва 2-годишно момиченце. Ужасената баба на детето крещи: "спри, удари дете". Жената зад волана се замисля за миг, после включва на задна и минава за втори път през детето, а после, за по-сигурно, и за трети път. После предлага на зашеметените роднини на жертвата пари, за да свидетелстват, че зад волана не е била тя, а съпругът й.

Някои шокиращи инциденти дори са запечатани на видео: например през 2008 г., когато шофьор на VW Passat удря старица и после я прегазва общо 5 пъти или през 2010 г. в Шиньи, когато водач на BMW X6 блъска 3-годишно момченце на излизане от паркинг, после го прегазва на преден ход, превключва отново на задна, излиза от колата и с ръка през прозореца управлява колата, за да мине точно през главата на детенцето. Пред съда обяснява, че е помислил детето за кашон или преобърнато кошче за боклук. За всеобщо изумление е осъден за непредумишлено убийство. А Жао Шяо Чен, който с Passat-а си прегазва 5 пъти старица, се разминава с 3 години затвор и 70 000 долара глоба.

Има и изключения, разбира се. През 2010 г. в Шян шофьор удря велосипедистка, връща се да я прегази още няколко пъти и накрая, за по-сигурно, я наръгва с ножа си. Той вече е осъден за предумишлено убийство и екзекутиран.

Практиката не е нова - американският журналист Джофри Сант си спомня, че тя е съществувала в Тайван през 90-те години, докато е работел там като учител.

В последните години и китайските, и тайванските власти промениха законите, за да я изкоренят. В Китай многократните удари вече се приемат за предумишлено убийство - но въпреки това, случаите продължават. Много местни съдилища продължават да тълкуват закона по познатия начин. Дори наличието на видеозаписи и снимков материал понякога не ги убеждават.

Затова и понякога тълпата взима нещата в свои ръце. През 2013 г., например, шофьор на луксозен автомобил прегази 6-годишно дете на два пъти, за да бъде пребит до смърт от разярените минувачи. 

Повече подобни новини четете в Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Ана Иванова Костова преди 3 години
Боже не съм вярвала че хората прегазват други хора и то нарочно а още по потресена съм че тези хора прегазват деца .Децата са най скъпото ни богатство а те .Как не им е жал те хора ли са.Бог да ги вразуми. Ама оная жена дето мина през детето три пъти и предлага на семейството на момиченцето пари за да излъжа че съпругът и е шофирал колата калнъ се ако я намеря ще и ускубя косата.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е много стара сензация, пробвайте пак след още няколко години
13
11
 
5
 
! Отговори
Minuvach преди 6 години
Когато прочетох "световните медии" описаха и ми стана ясно за кои медии става на въпрос...Колкото и да се опитват да дискредитират Китай номера не върви. Те ще бъдат новият световен лидер и подобни фалшиви новини за просто доказ за безсилие.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До В България е по-злеКитай са за пример и съдят виновния. Тук от следващия ден е отново зад волана, ако платят нещо Инсовете. Само адвоката Кери 30%.
11
1
 
17
 
! Отговори
В България е по-зле преди 6 години
В почти двумилиарден Китай са извадени два случая. У нас всеки случай е манипулиран в зависимост от интереса от "независими" дознатели, съдии и "вещи лица". Преди няколко месеца цяла нощ се чудеха на кого да припишат вредите от катастрофа причинена от наш политик, който направил катастрофа, ранил хора и преди да го изпробват си отишъл да полегне, и да прогони махмурлука.
10
7
 
12
 
! Отговори
... преди 6 години
FAKE AND GAY! Нека кампанията против Китай започне... СЕГА!Това е пълна глупост, но трябва да има и кой да мисли, а не да вярва сляпо.Както каза някой по-долу, второто минаване вече е умишлено действие.
9
4
 
14
 
! Отговори
редник преди 6 години
Щом почна плюенето по Китай , значи САЩ удрят на камък и там :)
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всяко следващо прегазване след първото е умишлено убийство
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата е виновна.Как може да карат хората направили белята да избират .Между милиони за издръжка и 50 бона за убийство.
6
2
 
23
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Китайските закони са изключило несправедливи.Получаваш смъртна присъда за две цигари с трева или грам кока,корупция и редица други финансови престъпления а за такива извратени убийства само глоба!Ужас!
5
4
 
24
 
! Отговори
Надето преди 6 години
Там не са нормални хора с емоции,а роботизирани същества,с пилешки мозък.
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази дето предлага пари затова че три пъти е минала през детенцето няма да има време да мигне ще я приключа само за секунди.
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Това е един от най-очевадните примери за fake news"Ин Булгерия, на fake news му викаме "фалшиви новини". Лърн булгериън.
2
0
 
16
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Леле.Останах потресен!!!!
1
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Жената зад волана се замисля за миг, после включва на задна и минава за втори път през детето, а после, за по-сигурно, и за трети път. После предлага на зашеметените роднини на жертвата пари, за да свидетелстват, че зад волана не е била тя, а съпругът й."Аз лично бих й изтръгнал гръкляна още докато ми отправя офертата.