Ким прибягва до сестра си и жена си, за да смекчи имиджа

Удостояват Ли Сол Чжу със званието "почитаемата първа дама"
18 апр 2018 21:30, Елка Василева
8
Ким прибягва до сестра си и жена си, за да смекчи имиджа
Снимка: архив, Reuters

Изглежда севернокорейският лидер Ким Чен Ун опитва нова тактика, за да подобри имиджа на своя авторитарен режим - той поставя под светлината на прожекторите жените в своя живот През последните няколко месеца Ким все по-често споделяше сцената със своята по-малка сестра, която внезапно стана знаменитост като негов пратеник на Зимните олимпийски игри в Пьончан, и със съпругата си, бивша певица на близо 30 години, пише Асошиейтед прес.

Със сигурност има една-единствена звезда в севернокорейското шоу и това е самият Ким. По-голямата публична роля на сестра му Ким Йо Чен и съпругата му Ли Сол Чжу обаче съвпада със започнатата от Ким "очароваща офанзива" - поредица срещи на върха и дипломатически ходове, които повишиха значително неговия международен профил. Съвпадението свидетелства, че той се надява да промени възгледите за своя режим (но не и вътрешната политика на железния юмрук), като показва по-меко лице пред външния свят.

Вероятно новият външен вид ще бъде показан отново по-късно този месец, когато Ким трябва да седне за първата си среща на върха с южнокорейския президент Мун Дже Ин. Южнокорейски медии твърдят, че Ким планира да доведе съпругата си на срещата на 27 април на южната страна на демилитаризираната зона, която разделя двете държави. Ако го направи, това ще е за да запази новия нормален облик на Севера.

Ли придружаваше Ким при изненадващото му пътуване до Китай за среща с президента Си Цзинпин миналия месец. Тя изглеждаше доста стилно, докато сияеше до него в държавна функция. След Мун по план Ким трябва да се срещне с президента Доналд Тръмп през май или юни, което повишава възможността за богат улов - Ли да се срещне с американската първа дама Мелания Тръмп.

Може би обаче още не е съвсем назряло времето за такава публична изява. Северна Корея има донякъде сложно отношение към концепцията за първата дама. И дядото, и бащата на Ким имаха множество задръжки, а личните въпроси за членовете на семейство Ким се отразяваха с максимална дискретност от пропагандната машина на Севера.

Въпреки това Ли изглежда естествена в тази роля. Тя е сдържана, чувства се удобно в центъра на вниманието и обикновено се облича в скъпи дрехи. На млади години тя се е обучавала в сценични изкуства и е пяла в оркестъра "Унхасу", преди да се омъжи за Ким, вероятно през 2009-а или 2010-а, година преди той да поеме властта. Тъй като самата тя е певица, се смята, че е близка до членовете на севернокорейската дамска поп група "Моранбонг", друга креатура на Ким Чен Ун.

Ли беше сред подбраната група млади жени, пратени в Южна Корея да подкрепят севернокорейския отбор на Азиатското първенство по лека атлетика през 2005 г. Това свидетелства, че тя е от високопоставено семейство. Смята се, че е на 28 години. Не се знае почти нищо друго за нея.

За разлика от баща си (самоличността на майка му задълго беше държавна тайна) Ким се появява доста често със съпругата си след първата им официална публична изява в увеселителен парк през 2012 г. Тя бе с него и когато бившата звезда от НБА Денис Родман направи серенада на Ким за рождения му ден преди демонстративна игра на баскетбол през 2014 г.

Няколкото продължителни нейни отсъствия вероятно се дължат на бременности. Смята се, че тя и Ким имат три деца, но това също не е потвърдено официално. Нейното "ръкополагане" може да се състои тази седмица, когато ще бъде удостоена с титлата "почитаемата първа дама".

Според южнокорейския вестник "Чосон илбо" тази титла не е била използвана от държавните медии на Севера от 1974 г., когато така е била наричана Ким Сон Е, втората съпруга на основателя на държавата Ким Ир Сен. Досега Ли Сол Чжу бе наричана само "другарката Ли".

Междувременно по-малката сестра на Ким също излезе зрелищно на сцената. Нейният "първи бал" бе през февруари на церемонията по откриването на Олимпийските игри, когато стана първият член на династията Ким, посетил Южна Корея. Тя набързо привлече вниманието с почти царственото си поведение, споделяйки почетната трибуна заедно с южнокорейския президент Мун и други международни сановници. В един от най-показателните моменти от Олимпиадата Мун, станал прав, се ръкува с нея, когато обединеният отбор на Севера и Юга излизаше в стадиона, а вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, също на ВИП трибуната, седеше наблизо с каменно лице.

Около 30-годишната Ким Йо Чен е може би най-довереното лице на брат си - роля, която напомня на отношенията между баща им Ким Чен Ир и леля им Ким Кьон Хи. Като деца двамата с Ким Чен Ун са живели няколко години в Швейцария в относителна изолация. От октомври тя е кандидат-член на влиятелното политбюро на управляващата партия и се смята, че отговаря за поддържането на публичния имидж на брат си и култа към личността му.

Нейните публични изяви преди Пьончан се ограничаваха до отделни събития, на които се виждаше как тя служи на брат си. Името й почти никога не се споменаваше от държавните медии и никога с обяснение за нейното родословие. Затова е доста възможно, че до излъчването на новината за олимпийското й посещение, мнозинството от севернокорейците са нямали представа коя е тя. Това със сигурност вече не е така.

Завръщането й от Сеул бе първостепенна новина, каквато беше и нейното заставане точно до брат й, когато високопоставена южнокорейска делегация направи през март ответно посещение. В неделя тя и съпругата Ли - ослепителни както винаги - се завърнаха на страниците на вестника на управляващата партия, приветствайки високопоставена китайска делегация и гледайки предната вечер постановката на "Жизел" на китайския национален балет.

Това също е донякъде забележително. Възможно е това да е единственият случай, когато "почитаемата първа дама" е показана от държавна медия на проява, без до нея да бъде Ким Чен Ун.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най - вероятно е първия политик, който го прави това ;)))*** пак отрепа статиите за една седмица напред ;)))
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А аз помислих, че статията е за Ким... Кардашиян ;)
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те комуноидните запартъци унищожават САЩ вече 90 години, а само те "цъфтят" в мизерия, сринаха им се валутата, кочинята (която те галено наричат държава), икономиката която едвам крета така или иначе и е основана на износ на суровини.Дерзайте тавариши, пълнете дъното на океана с космически апарати и се бийте в гърдите колко сте велики. Не забравяйте и да повтаряте - ще, ще, ще, ще....
4
0
 
3
 
! Отговори
Гост+ преди 5 години
*** ти защо се заблуждаваш, че ще успеят трайно да се договорят
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На *** по им харесваше Ким когато се дърлеше на Америка. Този Ким те не го възприемат и уважават защото не заплашва САЩ, а това е предателство към комунистическия идеал унищожаването на САЩ.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ааа, ооо уточнявайте се , като прочетох заглавието и се оплаших ,че Кени е сменил пола си и Кардашанката се е оженила..... Хвърлихте ме в джаза...
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цуцанчо.